Από το αμυντικό έγγραφο του 2020, η Στοκχόλμη επιδιώκει να αυξήσει τόσο το μέγεθος του στρατού της όσο και τον προϋπολογισμό του. Το 2022 η Σουηδία δαπάνησε το 1,3% του ΑΕΠ για την άμυνα και στοχεύει να επιτύχει τον στόχο του 2% του ΝΑΤΟ το αργότερο έως το 2026.Σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Γαλλία, η Σουηδία έχει λίγες παγκόσμιες αναπτύξεις δυνάμεων και δεν διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο που να καταπίνει κομμάτια του αμυντικού της προϋπολογισμού. Είναι ελεύθερη να στοχεύσει τις δαπάνες για τον εκσυγχρονισμό των συμβατικών της δυνάμεων.
Ως εκ τούτου, οι δυνάμεις της Σουηδίας πρόκειται να αυξηθούν κατά το ένα τρίτο έως το 2030, ώστε να περιλαμβάνουν 90.000 άτομα πλήρους απασχόλησης, ενώ 8.000 στρατεύσιμοι εκπαιδεύονται πλέον ετησίως για να συμπληρώσουν τις εφεδρικές δυνάμεις τους.
Εν τω μεταξύ, στην ξηρά, η νέα εκσυγχρονισμένη δομή δυνάμεων του στρατού θα αποτελείται από τρεις μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, με αναβαθμισμένα άρματα μάχης Leopard 2 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού CV90 – κοινές πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται από πολλούς εταίρους του ΝΑΤΟ, βοηθώντας σημαντικά τη διαλειτουργικότητα και τον επιμερισμό των βαρών.
Επιπλέον, και με γνώμονα τα διδάγματα που αντλήθηκαν μέχρι στιγμής από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο αριθμός των ταγμάτων πυροβολικού πρόκειται να τριπλασιαστεί.
Κρίσιμο είναι ότι η άμυνα του στρατηγικού νησιού Γκότλαντ, που βρίσκεται στη μέση της αμφισβητούμενης Βαλτικής Θάλασσας, θα ενισχυθεί περαιτέρω, με ένα ενισχυμένο μηχανοκίνητο τάγμα που θα αναπτυχθεί προς τα εμπρός, ενώ σε επίπεδο μεραρχίας, ένα αρχηγείο και μονάδες υποστήριξης θα επιστρέψουν για να προσθέσουν δυνατότητες σε κάθε μελλοντικό συνασπισμό του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, είναι η ικανότητα της Σουηδίας να αξιοποιεί την προηγμένη τεχνολογία που προσθέτει πραγματικά βάρος και αξιοπιστία στη στρατιωτική της στάση, ιδίως στα βασικά στοιχεία της ταχύτητας, της επιτήρησης και της μυστικότητας. Αυτό αποδεικνύεται καλύτερα στους τομείς της θάλασσας και του αέρα, τα βασικά περιβάλλοντα στα οποία η Σουηδία θα συμπληρώσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ τόσο στη Βαλτική όσο και στην Αρκτική.
Τα επιθετικά υποβρύχια της κλάσης Gotland του σουηδικού ναυτικού είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα ότι είναι από τα καλύτερα στον κόσμο και σχεδόν εντελώς μη ανιχνεύσιμα – ακόμη και από τα καλύτερα που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα το 2005, όταν το HMS Gotland «νίκησε» το USS Ronald Reagan κατά τη διάρκεια πολεμικών παιγνίων.
H προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία της Σουηδίας δεν τελειώνει με τα υποβρύχια παγκόσμιας κλάσης. Η πολεμική αεροπορία είναι εξοπλισμένη με το κατασκευασμένο από τη Saab Gripen JAS 39E, ένα αεροσκάφος τελευταίας τεχνολογίας που έχει κατακτήσει την ικανότητα να πετάει σε υπερηχητικές ταχύτητες χωρίς τη χρήση μετακαυστήρων.
Το Gripen είναι επίσης εξοπλισμένο με κορυφαία στον κόσμο συστήματα ηλεκτρονικής σάρωσης και σύντομα εξοπλίζεται με μία από τις πιο προηγμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου στον κόσμο. Σε ένα νεύμα για την εστίαση της Σουηδίας στην αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων, το Gripen είναι ικανό να επιχειρεί από αυτοκινητόδρομους – κληρονομιά της απόφασης να σχεδιαστούν κρυφοί διάδρομοι στο οδικό δίκτυο κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.
Το μεγαλύτερο όφελος είναι η ίδια η Σουηδία
Όμως, ίσως το μεγαλύτερο όφελος που προσφέρει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ είναι η ίδια η Σουηδία. Γεωγραφικά, βρίσκεται σε ένα απίστευτα σημαντικό στρατηγικό σημείο τόσο για τη Ρωσία όσο και για τη βόρεια Ευρώπη, καθώς καλύπτει τεράστιες εκτάσεις της βόρειας και δυτικής Βαλτικής Θάλασσας.
Τα ρωσικά υποβρύχια και πλοία που εξέρχονται από την Αγία Πετρούπολη και τον πυρηνικό θύλακα του Καλίνινγκραντ πρέπει να διέρχονται από τα σουηδικά ύδατα και, κρίσιμης σημασίας σε περιόδους πολέμου ή αυξημένης έντασης, από τα ελεγχόμενα από τη Σουηδία ύδατα. Με τα σχεδόν μη ανιχνεύσιμα επιθετικά υποβρύχια κλάσης Gotland της Σουηδίας, η ικανότητα της Στοκχόλμης να ελέγχει αυτά τα ύδατα και να αρνείται αποτελεσματικά τη χρήση τους από το ρωσικό ναυτικό έχει αξιοσημείωτη στρατηγική χρησιμότητα.
Ομοίως, η Σουηδία είναι μια σημαντική δύναμη της Αρκτικής. Με την επιβεβαίωση της ένταξης, όλα τα μη ρωσικά κράτη της Αρκτικής είναι πλέον μέλη του ΝΑΤΟ. Με μια κίνηση, ένας άλλοτε ουδέτερος στρατός ξεκλείδωσε τα τελευταία κομμάτια τόσο στις ανησυχίες για την ασφάλεια της Βαλτικής όσο και της Αρκτικής, ενώ απομόνωσε τον Πούτιν και το Κρεμλίνο.
Σουηδία: 29η σε ισχύ χώρα σε σύνολο 145
Για το 2024, η Σουηδία κατατάσσεται στην 29η θέση από τις 145 χώρες που εξετάστηκαν για την ετήσια αναθεώρηση της λίστας Global Firepower. Η χώρα έχει βαθμολογία PwrIndx* 0,4009 (η βαθμολογία 0,0000 θεωρείται ‘τέλεια’). Σημειώνεται πως κάθε έθνος αξιολογείται με βάση τις ατομικές και συλλογικές τιμές που επεξεργάζεται μέσω ενός εσωτερικού τύπου για να δημιουργήσει τη βαθμολογία του “PwrIndx” (Δείκτης Ισχύος). Ορισμένες τιμές εκτιμώνται όταν δεν υπάρχουν επίσημοι αριθμοί.
Ειδήσεις σήμερα
Ουκρανία: Προωθεί ειρηνευτικό σχέδιο στις συνομιλίες με Κινέζο απεσταλμένο
Ιρλανδία: Ψηφίζει για τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος αναφορικά με τις γυναίκες και την οικογένεια
BBC: Εντολή Μπάιντεν για «προσωρινό» λιμάνι στη Γάζα – Ποιος ο ρόλος της Κύπρου