Σε συνέντευξη στη «Repubblica», ο Βόλκερ συνέδεσε ευθέως τις ιταλικές εκλογές με την προχθεσινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ισχυρίζεται ότι η Ρωσία έδωσε πάνω από 300 εκατ. δολάρια σε κόμματα σε περισσότερες από 24 χώρες για να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις.
«Υπάρχει ανησυχία ότι μια ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ιταλία θα είναι πιο ευνοϊκή για τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης. Οσον αφορά στους «Αδελφούς της Ιταλίας» της Τζόρζια Μελόνι, είπε ότι δεν έχει «άμεσες προσωπικές αποδείξεις», αλλά το επαναλαμβανόμενο μοτίβο είναι ότι υπήρξε κάποια βοήθεια. «Εάν κοιτάξετε προσεκτικά την πολιτική τους, ορισμένες πτυχές αντικατοπτρίζουν τις ρωσικές θέσεις».
Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν οι δημοσκοπήσεις τη σταθεροποίησαν στην πρώτη θέση και διαφάνηκε ότι είναι το φαβορί για την πρωθυπουργία, η Τζόρτζια Μελόνι δέχθηκε πιέσεις να μεταβάλει τις φιλορωσικές της θέσεις και να δώσει όρκο πίστης στο ΝΑΤΟ, κάτι που έκανε. Στις 4 Σεπτεμβρίου εξάλλου διαβεβαίωσε ότι η συγκυβέρνησή της με τον Σαλβίνι και τον Μπερλουσκόνι θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική Ντράγκι στα θέματα της Ρωσίας (ευρωπαϊκές κυρώσεις) και του δημόσιου χρέους για λόγους «διεθνούς αξιοπιστίας» της χώρας. Για τον Βόλκερ, ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό.
Κολωνία: Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν για την απελευθέρωση του Οτσαλάν
«Η Λέγκα υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και ήταν γνωστό ότι αντικατοπτρίζει τις ρωσικές προοπτικές (σ.σ.: ο Σαλβίνι έχει, μεταξύ άλλων, αμφισβητήσει τη σκοπιμότητα των ευρωπαϊκών κυρώσεων). Οι “Αδελφοί της Ιταλίας” είναι ένας πιο πρόσφατος σχηματισμός, αν και κληρονόμος άλλων κομμάτων, και έχει αναπτυχθεί υπερβολικά τον περασμένο χρόνο. Αυτό μας αναγκάζει να αναρωτηθούμε για το ποιες είναι οι πηγές της χρηματοδότησής της, των θέσεων που έλαβαν και της αύξησης της δημοτικότητάς της», πρόσθεσε. Ο ίδιος συμπέρανε ότι «η πιο εύκολη χρήση (των πόρων) είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση του αφηγήματός τους (των Ρώσων)».
Οπως έγραψε και χθες ο «Ε.Τ.», τα όργανα στην Ιταλία άρχισαν από την πρώτη στιγμή που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιοποίησε την έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τις επιχειρήσεις οικονομικού επηρεασμού της Ρωσίας ανά τον κόσμο – μια έκθεση την οποία παρήγγειλε ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν την επαύριο της εισβολής στην Ουκρανία.
Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, δεύτερος στις δημοσκοπήσεις πίσω από τη Μελόνι, τόνισε πως οι Ιταλοί ψηφοφόροι δικαιούνται να γνωρίζουν πριν πάνε στην κάλπη εάν και ποια κόμματα χρηματοδοτήθηκαν από τον Πούτιν.
Η Μελόνι απείλησε με αγωγές και μηνύσεις τη «Repubblica» και τον Βόλκερ, καλώντας τους να φέρουν αποδείξεις «οι οποίες φυσικά δεν υπάρχουν». Με μηνύσεις όσων διαδίδουν τέτοια «ασύστολα ψεύδη και υπαινιγμούς» απείλησε και ο Ματέο Σαλβίνι, ξεκαθαρίζοντας σε ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι «ουδέποτε ζήτησε ή έλαβε ρούβλια, ευρώ, δηνάρια ή δολάρια από τη Ρωσία». Ο Λέτα πάντως υπαινίχθηκε ότι η Λέγκα ουδέποτε διάκέοψε τους δεσμούς της με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν.
Ειδήσεις σήμερα
Έβρος: «Γράψτε λάθος», λέει τώρα η ΜΚΟ για τη νησίδα – Αφωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ