Σύμφωνα με στοιχεία από το Reuters, η τελευταία δημόσια εμφάνιση του στρατηγού Li Shangfu έγινε τελευταία φορά στις 29 Αυγούστου, όταν μίλησε στο Φόρουμ Ειρήνης και Ασφάλειας Κίνας – Αφρικής. Στη συνέχεια, ο Λι απουσίαζε από την συνάντηση για την αμυντική συνεργασία που φιλοξένησε το Βιετνάμ στα σύνορά του με την Κίνα στις 7-8 Σεπτεμβρίου, αλλά η συνάντηση αναβλήθηκε. Ο λόγος της αναβολής ήταν ότι ο υπουργός είχε ένα «πρόβλημα υγείας».
Η αιφνίδια ακύρωση του ταξιδιού του Λι ακολουθεί την ανεξήγητη αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας, Κιν Γκανγκ, τον Ιούλιο μετά από παρατεταμένη απουσία του από τα φώτα της δημοσιότητας και τον ανασχηματισμό της ηγεσίας της επίλεκτης δύναμης πυραύλων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού τους τελευταίους μήνες, κινήσεις που έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη λήψη αποφάσεων της κινεζικής ηγεσίας.
Πληθαίνουν τα σενάρια για την εξαφάνιση του υπουργού Άμυνας της Κίνας
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία αναρωτήθηκε, σε ανάρτησή του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή, αν ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Λι Σανγκφού είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, επιτείνοντας τη σύγχυση σχετικά με την απουσία του κρατικού συμβούλου για περισσότερο από δύο εβδομάδες από τα φώτα της δημοσιότητας.
Σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, ο Ραχμ Εμάνουελ έγραψε: «Ο 1ος: Ο υπουργός Άμυνας Λι Σανγκφού έχει να εμφανιστεί ή να ακούσει κανείς νέα του εδώ και 3 εβδομάδες. 2ον: Δεν εμφανίστηκε στο ταξίδι του στο Βιετνάμ. Και τώρα..: Απουσιάζει από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Σιγκαπούρης επειδή τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό;;;;».
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν την εξαφάνιση του υπουργού Άμυνας
Πριν ο Li Shangfu διοριστεί στη θέση του τον Μάρτιο, ήταν επικεφαλής της μονάδας προμηθειών του στρατού. Σε μια σπάνια ανακοίνωση τον Ιούλιο, ο ίδιος ανέφερε ότι επεδίωκε να «καθαρίσει» τη διαδικασία υποβολής προσφορών και κάλεσε το κοινό να αναφέρει παρατυπίες που χρονολογούνται από το 2017. Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση σχετικά με τα πιθανά ευρήματα. Η απουσία του Λι παρακολουθείται ιδιαίτερα στενά από τις ΗΠΑ, οι οποίες αρνήθηκαν να άρουν τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν το 2018 για την αγορά όπλων από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα όπλων της Ρωσίας, τη Rosoboronexport.
Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμούν την άρση αυτών των κυρώσεων για να διευκολυνθούν οι καλύτερες συζητήσεις μεταξύ των στρατών των δύο πλευρών. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν επιχείρησε συνομιλίες με τον Λι κατά τη διάρκεια αμυντικού συνεδρίου στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο, αλλά δεν κατάφερε να προχωρήσει πέρα από μια χειραψία.
Ο Wen-Ti Sung, πολιτικός επιστήμονας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, δήλωσε ότι ενώ ο Li υπήρξε «εμπόδιο» στις στρατιωτικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, η ανεξήγητη απουσία του είναι προβληματική για τις διεθνείς σχέσεις της Κίνας. «Άλλες χώρες θα αναρωτιούνται για κάτι τόσο βασικό όσο το ποιον αριθμό να καλέσουν όταν θέλουν να ξεκινήσουν στρατιωτικούς διαλόγους με την Κίνα», είπε.
Ειδήσεις σήμερα
«Είμαι η Σάρον Στόουν και το κέφι μου θα κάνω» – Σε ρόλο έκπληξη η αγαπημένη χολιγουντιανή σταρ
Ποιοι είναι οι «χασάπηδες των χοίρων» – Πώς δρουν οι διαβόητοι απατεώνες