Σε ανάλογο γύρο κινδυνολογίας για την επιδείνωση της κατάστασης επιδόθηκε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Μπαρνιέ στη Βουλή και τα κανάλια. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πάντως, παρέμεναν ψύχραιμα, παρά τις διακυμάνσεις των γαλλικών ομολόγων σε επίπεδα ελληνικών, ενώ ο γνωστός οικονομολόγος Ζαν Πιζανί-Φερί εκτίμησε πως η Γαλλία δεν διατρέχει κίνδυνο μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης, παρά το υψηλό της χρέος (3,2 τρισ. ευρώ ή 115%) που «είναι μικρότερο από το ιταλικό».
Τη Δευτέρα το βράδυ, η Μαρίν Λεπέν προανήγγειλε ότι θα ψηφίσει την πρόταση μομφής του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς (Ανυπότακτη Γαλλία, Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Πράσινοι), έχοντας διακηρυγμένο απώτερο στόχο να εξαναγκάσει τον Μακρόν να παραιτηθεί και να τον διαδεχθεί η ίδια σε πρόωρες προεδρικές εκλογές, πολύ πριν από τη λήξη της πενταετίας το 2027!
Γάλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι από εδώ και μπρος η Λεπέν και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν θα… ταράξουν τους πρωθυπουργούς του Μακρόν στις προτάσεις δυσπιστίας, «ρίχνοντας» τον έναν μετά τον άλλον, ούτως ώστε να του σπάσουν τα νεύρα και να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί πριν από το τέλος της δεύτερης και τελευταίας θητείας του. Αλλωστε, αν γίνουν νέες βουλευτικές τον Ιούνιο, αναμένεται να αναπαραγάγουν το σημερινό αδιέξοδο τοπίο «πολιτικού τριχασμού»: Ακροδεξιά, Κεντροδεξιά, Αριστερά.
Η τακτική αυτή ενέχει μεγάλο ρίσκο για την 56χρονη επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, που θεωρεί ότι έχει φτάσει η ώρα της να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας – βοηθούντος και του διεθνούς περίγυρου. Σε δημοσκόπηση της Ipsos το 50% εξακολουθεί να τη θεωρεί «επικίνδυνη για τη Δημοκρατία» (έναντι 61% το 2020), ενώ σε έρευνα της Odoxa τo 59% θεωρεί καταλληλότερο πρόεδρο τον ανατέλλοντα αστέρα του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά.
Στις κατηγορίες βουλευτών του κεντρώου κυβερνητικού στρατοπέδου ότι «σπρώχνει τη χώρα στο χάος για να γίνει πρόεδρος» (Γιανίκ Νεντέρ, βουλευτής της μακρονικής Αναγέννησης), η Λεπέν σχολίασε ότι από τις τρεις εναλλακτικές που διαθέτει ο Μακρόν για την αντιμετώπιση της κρίσης (ανασχηματισμός, νέα διάλυση της Βουλής ή δική του παραίτηση) βιώσιμη είναι μόνο η τρίτη. Ενας λόγος που τα παίζει όλα για όλα είναι η δαμόκλειος σπάθη της 5ετούς καταδίκης της για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, με συνοδή απαγόρευση συμμετοχής της στις εκλογές!
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Μελανσόν, που εδώ και μήνες ζητά την παραίτηση του Μακρόν και ο «επιλοχίας» του, Μανουέλ Μπομπάρ, δήλωσε με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία: «Νομίζω ότι αν πέσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ, το μόνο πραγματικό ερώτημα θα είναι η αποχώρηση του προέδρου της Δημοκρατίας».
Το κακό για τον Μακρόν είναι ότι το 53%-67% των Γάλλων ζητεί την παραίτησή του σε διάφορες δημοσκοπήσεις και σχεδόν οι 9 στους 10 θεωρούν σε έρευνα της Ipsos ότι η χώρα βρίσκεται σε παρακμή. Εξάλλου μόνο το 3% δηλώνει «ικανοποιημένο ή ήρεμο» εν μέσω του κλίματος οργής και αμφισβήτησης που επικρατεί στη χώρα.
Μόλις 7 σοσιαλιστές βουλευτές ανακοίνωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν την πρόταση του Νέου Λαϊκού Μετώπου, με αποτέλεσμα ο Μπαρνιέ να αναμένεται σήμερα να συγκεντρώσει 325 αρνητικές ψήφους (Λαϊκό Μέτωπο+Εθνικός Συναγερμός) σε σύνολο 577 βουλευτών.
Πιστεύεται ότι ο Μακρόν θα του ζητήσει να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός για μερικές εβδομάδες, ώστε να καταρτιστεί Προϋπολογισμός δωδεκατημορίων, χωρίς, ωστόσο, να περάσει καμία από τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Ηδη, άλλωστε, η Λεπέν είχε πείσει τον Μπαρνιέ να πάρει πίσω την αύξηση στο ρεύμα, να μειώσει τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των παράτυπων μεταναστών, ζητώντας του επιπλέον να ισχύσει αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή στις συντάξεις.
Ειδήσεις σήμερα
Αρκάς: Καλημέρα με ένα ρητό… «Μέτρον Άριστον»
Γλυπτά Παρθενώνα: Πιο κοντά η επιστροφή – Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-Στάρμερ