Ενα παλιό αστείο μεταξύ των Κρεμλινολόγων είναι το έξης: «Αν χάσεις την εύνοια του Πούτιν, μείνε μακριά από ανοιχτά παράθυρα», γιατί πολλοί αντικαθεστωτικοί καταλήγουν σε προκαθορισμένο θάνατο με υπογραφή του διαβόητου πρώην αντισυνταγματάρχη στην Ανατολική Γερμανία.
Θάνατος Πριγκόζιν: Η επόμενη μέρα για «Βάγκνερ», Ρωσία, Ουκρανία
Είναι μια αναφορά στο μεγάλο αριθμό Ρώσων ολιγαρχών και αξιωματούχων που έχουν εξοργίσει τον Ρώσο πρόεδρο και αμέσως μετά έχασαν τη ζωή τους στο εσωτερικό ή εξωτερικό. Αμέτρητος αριθμός. Ο Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων «Βάγκνερ» και ένας από τους καλούς γνώστες του Κρεμλίνου, που συνήθως αναφέρονταν ως ο «σεφ του Πούτιν», φαίνεται να «συνάντησε το παράθυρό του» προχθές.
Η «Βάγκνερ» έπαιξε μεγάλο ρόλο στις επιθετικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία (σε Κριμαία και Μπαχμούτ). Από το 2014 υπάρχουν ανάμεικτες απόψεις για το πώς ο θάνατος του Πριγκόζιν θα μπορούσε να αλλάξει τις ρωσικές επιχειρήσεις εκεί. Το Κρεμλίνο (ως συνήθως) δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το συμβάν. Ωστόσο, το Gray Zone, ένα κανάλι Telegram που σχετίζεται με τη «Βάγκνερ», υποστήριξε την Τετάρτη ότι το αεροσκάφος του Πριγκόζιν καταρρίφθηκε, ενώ πετούσε από τη Μόσχα για την Αγία Πετρούπολη.
Ποια είναι όμως η επόμενη ημέρα για όλους τους «εμπλεκομένους»;
Πρώτο: Αν, όπως δείχνουν τα πράγματα, ολόκληρη η ηγεσία και η διοικητική δομή της «Βάγκνερ» χάθηκαν, αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι η οργάνωση δεν υπάρχει πλέον ως ιδιαίτερα μαχητική δύναμη.
Δεύτερο: Αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία εκτιμάται ότι δεν θα αλλάξουν πολλά στην πρώτη γραμμή αντιπαράθεσης, αφού οι δυνάμεις της «Βάγκνερ» αποχώρησαν από την Ουκρανία τον περασμένο Ιούνιο μετά και την αποτυχημένη εξέγερση και δεν συνεισφέρουν πλέον στη μάχιμη ισχύ της Ρωσίας εδώ και μερικούς μήνες.
Τρίτο: Ο Πούτιν θα μπορούσε ενδεχομένως (αν και δύσκολο) να χρησιμοποιήσει το θάνατο της ηγεσίας της «Βάγκνερ» ως δικαιολογία για να οργανώσει μια άλλη επίθεση, και να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει το θάνατο του Πριγκόζιν ως υβριδικό πρόσχημα/δικαίωση(!) για να εξαπολύσει νέες μαζικές επιθέσεις με πυραύλους και drone κατά της Ουκρανίας (ή να διαπράξει άλλες εξωφρενικές πράξεις κρατικής τρομοκρατίας χτυπώντας αθώους πολίτες σε οικοδομικά συγκροτήματα).
Τέταρτο :Η συμβολική σημασία αυτών των ημερομηνιών (εθνική γιορτή Ουκρανίας, 18 μήνες εισβολής κ.ά.) μπορεί να προκαλέσει μέσα στις επόμενες ημέρες μαζικοποίηση ρωσικών επιθέσεων. Οσον αφορά το μέλλον των δυνάμεων της «Βάγκνερ», ο ρωσικός στρατός έχει ήδη κάνει προσπάθειες να τις απορροφήσει, μετά την απόπειρα ανταρσίας του Ιουνίου, με ανάμικτη επιτυχία. Δεδομένης της φύσης της ομάδας -που αποτελείται σε μεγάλο μέρος από σκληραγωγημένους κατάδικους- είναι πολύ δύσκολο για το ρωσικό υπουργείο Αμυνας να τους εντάξει σε τακτική υπηρεσία μαζί με εφήβους στρατεύσιμους, γιατί οι παρενέργειες θα είναι τεράστιες.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Πέμπτο :Ο Πούτιν μπορεί ακόμα να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το συμβάν σταδιακά για να πραγματοποιήσει μικρές δολοφονίες ή ενέργειες δολιοφθοράς από τη Λευκορωσία και φυσικά, στην Αφρική. Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις πλέον έχουν ως επί το πλείστον αποδεκατιστεί. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας άλλος να μεταβεί στην Αφρική για να κάνει τη βρόμικη δουλειά στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου πολέμου. Ωστόσο, η πίστη πολλών μισθοφόρων στους διοικητές τις «Βάγκνερ» θα τους κάνει δύσκολο να πειθαρχήσουν και να παρακινήσουν. Ο θάνατος της ηγεσίας της «Βάγκνερ» αφήνει μια πολύ διαφορετική και πολύ λιγότερο ανεξάρτητη οργάνωση.
Εκτο: To τέλος Πριγκόζιν δεν προμηνύει το θάνατο των Ρώσων ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων. Ακόμα κι αν ο κόσμος περιμένει περισσότερο από «πράσινους άντρες» που θα οργανώσουν ήσυχες εισβολές -όπως η κατάληψη της Κριμαίας το 2014- τέτοιες ομάδες εξακολουθούν να έχουν μεγάλη αξία για το Κρεμλίνο όσον αφορά τη λειτουργία τους σε μέρη όπου ο επίσημος ρωσικός στρατός αποκλείεται να επέμβει. Ο Πούτιν θα προσπαθήσει να ασκήσει όσο το δυνατόν περισσότερο έλεγχο στη νέα δομή μισθοφόρων που αρχίζει να εμφανίζεται αντί της ομάδας «Βάγκνερ».
Εβδομο: Σαν «κάτι από τη σειρά o “Νονός”». Αυτό το μυστήριο φαίνεται να έχει λυθεί. Είναι κάτι που φαίνεται σαν μια πράξη εκδίκησης ελαφρώς καθυστερημένης, κάτι από τη σειρά «Νονός». Το αεροπλάνο του Πριγκόζιν καταρρίφθηκε και όλοι οι επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένου του Πριγκόζιν σκοτώθηκαν. Ηταν ένα στοχευμένο χτύπημα. Το μόνο ασυνήθιστο χαρακτηριστικό είναι ότι ο Πριγκόζιν δεν σπρώχτηκε από ένα παράθυρο, ούτε πυροβολήθηκε στο δρόμο ή σε μια σκάλα διαμερίσματος, όπως άλλοι αντίπαλοι του Κρεμλίνου, αλλά προφανώς καταρρίφθηκε ένα αεροπλάνο.
Ογδοο :Ο Πούτιν επέβαλε ένα τίμημα σε όσους κινούνται εναντίον του. Ο Πριγκόζιν είναι νεκρός και ο στρατηγός Σουροβίκιν, πρώην διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία (και από πολλές απόψεις ικανός) και ο οποίος θεωρούνταν κοντά στον Πριγκόζιν, έχει απολυθεί, συλληφθεί και μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες (ή χειρότερα). Το παράξενο θέαμα της αρχικής επιεικούς μεταχείρισης του Πριγκόζιν τελείωσε. Η χρονική καθυστέρηση που ακολούθησε μπορεί να σήμαινε μόνο ότι ο Πούτιν έπρεπε να μετρήσει το βαθμό υποστήριξης προς τον Πριγκόζιν πριν ενεργήσει.
Ενατο:Αυτή είναι η επιβεβαίωση «του στιλ του Πούτιν» «μείνετε ψύχραιμοι σε μια κρίση και εξουδετερώστε τους αντιπάλους σας με τους όρους και το χρονοδιάγραμμά σας» πιθανότατα να ενισχύει τη θέση του βραχυπρόθεσμα. Η ασυνέπεια και η φαινομενική αμφιταλάντευση την ημέρα της ανταρσίας και λίγο μετά, η οποία δημιούργησε εικασίες ότι ο Πούτιν ήταν ευάλωτος, έχει αντικατασταθεί.
Δέκατο : Ενας πολιτικός που διατηρεί την εξουσία μέσω δολοφονιών και φόβου μπορεί να λειτουργήσει βραχυπρόθεσμα. Αλλά ένας τέτοιος κανόνας επιβάλλει ένα τίμημα για τη χώρα. Ο Πούτιν έχει πάρει κακές αποφάσεις, όπως η έναρξη ενός πολέμου με την Ουκρανία που η Ρωσία δείχνει να χάνει. Δεν μπορεί να πληρώσει κανένα άμεσο τίμημα γι’ αυτήν την απόφαση (ή άλλες κακές), εκτός και αν αποτύχει, στο πεδίο της μάχης ή με άλλο τρόπο. Ενας τύραννος, όπως ο Πούτιν, δείχνει η ιστορία, έχει πράκτορες και υπηρέτες αλλά όχι πραγματικούς συμμάχους ή φίλους.
Ειδήσεις σήμερα
Χαβάη: Λίστα με 388 αγνοουμένους μετά τις πυρκαγιές – Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 115
Μαδαγασκάρη: Δεκατρείς νεκροί, εκ των οποίων 7 ανήλικοι, από ποδοπάτημα σε στάδιο
Θάνατος Πριγκόζιν: Η επόμενη μέρα για «Βάγκνερ», Ρωσία, Ουκρανία