Στο πρώτο σενάριο, η Γαλλία θα μπορούσε να δημιουργήσει/κατασκευάσει εργοστάσια παραγωγής και συντήρησης όπλων. Ωστόσο, το θέμα είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες ενδέχεται να επιβάλουν βαρύτατα κόστη για την κατασκευή, καθιστώντας αυτό το σενάριο μάλλον απίθανο. Γεωγραφικά ο Μακρόν επικεντρώθηκε στη Δυτική Ουκρανία/περιοχές Υπερκαρπαθίας κ.λπ.
Στο δεύτερο σενάριο, η Γαλλία θα εκπαιδεύσει ουκρανικά στρατεύματα και θα συμμετέχει στην αποναρκοθέτηση περιοχών της Μαύρης Θάλασσας. Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται ήδη στη Γαλλία και την Πολωνία (ως και σε άλλα συμμαχικά κράτη), αλλά ο Μακρόν επιδιώκει η εκπαίδευση να γίνει στο ουκρανικό έδαφος (καθιστώντας τη πιο ρεαλιστική και κυρίως στις περιοχές του Λβιβ, Λουτκ, Τσερνίβτσι προς τα σύνορα με Πολωνία και Ρουμανία κ.λπ.).
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που κρατούσε ομήρους τους εργαζόμενους του
Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει την προστασία της Οδησσού. Ο Μακρόν εκτιμά και ανησυχεί ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να εξαπλωθεί στη Μολδαβία αν τυχόν η Ρωσία προσπαθήσει να καταλάβει το λιμάνι της Οδησσού. Αν και είναι δυνατή, μια τέτοια επιλογή (ήδη η Γαλλία έχει αναπτύξει στρατιωτική δύναμη στα σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας μαζί με μικρή δύναμη Πορτογάλων και Βέλγων) ενέχει ορισμένους κινδύνους για τη Γαλλία.
Στο τέταρτο σενάριο, τα γαλλικά στρατεύματα θα δημιουργήσουν ζώνες προστασίας στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες. Δεν αποκλείεται να λάβουν χώρα σε απελευθερωμένες περιοχές, για παράδειγμα στα σύνορα με τη Λευκορωσία (Τσομομπίλ, Κοροστέν), στη δυτική Χερσώνα ή στο Χάρκοβο (περιοχές Πολτάβα, Κονοτόπ). Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπει πιθανές ρωσικές επιθετικές κινήσεις σε περιοχές αμάχων που στοχοποιούνται τακτικά από τον ρωσικό στρατό (από Κουρσκ, Μπελγκορόντ κ.α.).
Το πέμπτο σενάριο θεωρείται το λιγότερο ρεαλιστικό από τους αναλυτές και περιλαμβάνει την άμεση συμμετοχή γαλλικών στρατευμάτων σε ένα «πόλεμο χαρακωμάτων». Η συμμετοχή των γαλλικών στρατευμάτων σε μάχη κατά του ρωσικού στρατού θα ισοδυναμούσε με την κήρυξη πολέμου στη Ρωσία. Οι Δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν εξετάσει τη σύνθεση ενός συνασπισμού για να παράσχουν στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις όπλα μεγάλης εμβέλειας, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η μελλοντική ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ απέρριψαν δημόσια την ιδέα αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία ως απάντηση στις δηλώσεις του Μακρόν, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Τσεχία, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας και ο υπουργός Αμυνας της Λιθουανίας Aρούντας Aνουσόυσας δεν απέρριψαν την επιλογή αποστολής στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι τα στρατεύματά τους θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε εκπαιδευτική αποστολή.