Αν οι υποψήφιοι του ΑΚΡ κατορθώσουν να ανακαταλάβουν την Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα από τους δημοφιλείς κεμαλικούς δημάρχους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς (που τρέφουν αμφότεροι βλέψεις για το προεδρικό αξίωμα), ο Ερντογάν θα πιέσει με άλλον «αέρα» τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση να αλλάξει για μια ακόμη φορά το Σύνταγμα με ειδική πλειοψηφία, ώστε να του επιτρέψει να ασκήσει και… τέταρτη προεδρική θητεία μετά το 2028.
Το γεγονός ότι δήλωσε σε πρόσφατη συγκέντρωση της ισλαμικής νεολαίας πως οι εκλογές της 31ης Μαρτίου «θα είναι οι τελευταίες του» μάλλον δεν έχει και πολλή σημασία. Τούρκοι σχολιαστές εκτιμούν ότι μπορεί να το έκανε για να αποσπάσει τη συμπάθεια του κόσμου και να τον κάνει να ξεχάσει τα σοβαρά οικονομικά του προβλήματα, με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό του 50%.
Απειλές
Στις περιοδείες του ανά τη χώρα, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί καρότο, μαστίγιο και μπόλικη δόση νεοοθωμανικού μεγαλείου, με παρουσιάσεις Made in Turkey μαχητικών και απειλές κατά της Κύπρου. Απειλεί ακόμη ότι εάν δεν εκλεγούν οι υποψήφιοι του κόμματός του θα αποκλείσει τους «απείθαρχους» ψηφοφόρους από κρατικά δίκτυα κοινωνικής πρόνοιας. Μιλώντας προ ημερών στην (πληγείσα από τους σεισμούς) κουρδική πόλη Χάκαρι κάλεσε τους κατοίκους να μην μεταφέρουν με την ψήφο τους κονδύλια σε τοπικούς άρχοντες που «υποστηρίζουν τους τρομοκράτες», δηλαδή το ΡΚΚ. Στη μάχη για την επικράτηση των ημετέρων δημάρχων και κυβερνητών, ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί κατά κόρον την προπαγάνδα των ελεγχόμενων σε ποσοστό σχεδόν 90% ΜΜΕ, ενώ πρόσφατα αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 49%.
Παρίσι: Ιδιοκτήτης εστιατορίου κρατάει ομήρους τους εργαζομένους του
Εάν παρ’ όλα αυτά το αποτέλεσμα τη νύχτα της Κυριακής δεν είναι το επιθυμητό, ο αρχηγός του ΑΚΡ δεν θα το εκλάβει ως καταστροφή, αλλά θα συνεχίσει από θέση ισχύος τον πόλεμο φθοράς των αντιπάλων του.
Βασικός αντίπαλος, φυσικά, παραμένει ο 52χρονος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, που αντιστάθηκε από το 2019 σε κάθε απόπειρα του ΑΚΡ να τον εκθρονίσει με αθέμιτα μέσα, χρεώνοντάς του από οικονομικές ατασθαλίες έως συκοφαντική δυσφήμηση. Ο Ιμάμογλου αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση τις επιθέσεις και ανταποδίδει στα ίσα τις προσβολές, γνωρίζοντας ότι πίσω από τον 47χρονο επίσημο αντίπαλό του, Μουράτ Κουρούμ, δυτικοσπουδασμένο πρώην υπουργό Οικισμού και Περιβάλλοντος της Τουρκίας, κρύβεται ο ίδιος ο ένοικος του παλατιού Τσανκάγια.
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της μεγάλης εταιρίας Metropoll, ο Ιμάμογλου έχει διευρύνει τις τελευταίες ημέρες το προβάδισμά του σε 10 μονάδες και ατενίζει με αισιοδοξία την Κυριακή. Μολονότι η ακροδεξιά ηγέτις του Καλού Κόμματος (Iyi Parti) Mεράλ Ακσενέρ κατέβασε δικό της υποψήφιο «σπάζοντας» την 6μερή αντι-ερντογανική συμμαχία των περσινών βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, ο Ιμάμογλου προσβλέπει στη στήριξη των Κούρδων.ΟΌντως, το φιλοκουρδικό κόμμα DEM (μετεξέλιξη του ημιπαράνομου HDP) δεν κατέβασε στην Κωνσταντινούπολη τη δημοφιλή 47χρονη δικηγόρο Μπασάκ Ντεμιρτάς , σύζυγο του φυλακισμνου από το 2016 Κούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που εξελίσσεται σε ένα είδος «δεύτερου Οτσαλάν», αλλά δύο στελέχη χαμηλού προφίλ, τον Μουράτ Τζεπνί και τη Μεράλ Ντανίς Μπεστάς, ως κοινούς συνυποψήφιους δημάρχους. Ουσιαστικά ήταν ένα τρικ έμμεσης στήριξης του Ιμάμογλου, καθώς το 40% των ψηφοφόρων του DEM δηλώνει ότι θα επιλέξει αυτόν στην κάλπη.
Αγκάθι εξάλλου για τον υποψήφιο του «Σουλτάνου» στην Πόλη αποτελεί η υποψηφιότητα του Μεχμέτ Αλτινοζ, γαμπρού του πρώην ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετσμεντίν Ερμπακάν, για λογαριασμό του ισλαμικού Νέου Κόμματος Ευημερίας. Το κόμμα αυτό (από τη μήτρα του οποίου προήλθε και ο Ερντογάν) κατεβάζει υποψηφίους σε Αγκυρα και Σμύρνη, που αναμένεται να κάνουν ζημιά στο ΑΚΡ.
Να σημειωθεί ότι στην Αγκυρα ο Ερντογάν επέλεξε τον Τουργκούτ Αλτινόκ, που προέρχεται όπως ο κεμαλιστής δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς από το κόμμα των Γκρίζων Λύκων του Μπαχτσελί (ΜΗΡ). Στη Σμύρνη, όμως, ο Ταγίπ έριξε ουσιαστικά λευκή πετσέτα , καθώς η κυριαρχία του κεμαλιστή δημάρχου Τουντς Σογιέρ δεν αμφισβητείται.