Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέφερε μάλιστα ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο καταναγκασμού», ενώ δεσμεύτηκε ότι το ΝΑΤΟ θα είναι κλιματικά ουδέτερο ως προς τον άνθρακα έως το 2050.
Σημείωσε ότι η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης θα είναι κομβική σημασίας, καθώς «θα συμφωνήσουμε μια νέα Στρατηγική Αντίληψη, τη Στρατηγική Αντίληψη της Μαδρίτης, που θα είναι το σχέδιο για το ΝΑΤΟ σε έναν πιο επικίνδυνο και απρόβλεπτο κόσμο».
«Και μετά, ελπίζουμε να σημειώσουμε πρόοδο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Και τότε, φυσικά, θα δηλώσουμε επίσης ότι για να μπορέσουμε να αμυνθούμε σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο πρέπει επίσης να επενδύσουμε περισσότερο στις άμυνές μας», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Από πλευράς του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη διεθνή τάξη εμποδίζοντας τις ροές τροφίμων και ενέργειας στο κλείσιμο της συνεδρίασης της G7 στη Γερμανία, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει» τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Την απαισιόδοξη εκτίμηση ότι το τέλος του πολέμου της Ουκρανίας δεν βρίσκεται κοντά, έκανε ο Όλαφ Σολτς, αναφέροντας ότι η Ρωσία «συνεχίζει με αμετάβλητη βαρβαρότητα». Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει να διατηρηθεί η πίεση στη Μόσχα και να αυξηθεί το κόστος του πολέμου για τον επιτιθέμενο. Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, επανέλαβε.
Ειδήσεις σήμερα
ΣτΕ: «Ναι» στα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις – Τι αποφασίστηκε για τις επικουρικές