Στη Σύνοδο παρουσιάστηκε το Κείμενο της Στρατηγικής Αντίληψης των 49 παραγράφων, το οποίο καλύπτει όλα τα κρίσιμα, σημαντικά θέματα της παγκόσμιας ασφάλειας που απασχολούν το ΝΑΤΟ. Επίσης, για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε ένα πολύ ενδιαφέρον 12σέλιδο, επικεντρωμένο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και πώς οι Ενοπλες Δυνάμεις επηρεάζουν το κλίμα και αντίστροφα.
- Ξεκάθαρα, η Ρωσία αποτελεί την κύρια και βασική απειλή για το ΝΑΤΟ και τον δυτικό κόσμο. Η εισβολή στην Ουκρανία, η συστηματική καταστροφή πόλεων, κωμοπόλεων κα χωριών, η απειλή χρήσης τακτικού πυρηνικού όπλου, οι βιασμοί και τα εκατοντάδες εγκλήματα πολέμου, η εγκληματική και απαράδεκτη συμπεριφορά του εκκεντρικού Ρώσου προέδρου, οι ανηλεείς βομβαρδισμοί του Χάρκοβου, της Μαριούπολης, του Σεβεροντονέτσκ, του εργοστασίου χαλυβουργικής του Αζοφστάλ, πρόσφατα η πυραυλική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ (επί του ποταμού Δνείπερου) και η συστηματική παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κατεχόμενες περιοχές (Χερσώνα) καθιστούν τη Ρωσία ως χώρα-εχθρό της ανθρωπότητας, και για όλα αυτά θα πρέπει κάποια στιγμή να λογοδοτήσει. Επιπλέον, απειλεί ευρύτερες περιοχές και κράτη, όπως τη Μολδαβία, τα Βαλτικα κράτη κ.λπ. Είναι πλέον γεγονός ότι έχουμε εισέλθει σε μία νέα φάση Ψυχρού Πολέμου, που δεν μπορεί να αποκλειστεί να μεταπέσει σε θερμό με τη σημερινή πολιτικοστρατιωτική ηγεσία στη Ρωσία.
- Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ευρώπη αυξάνονται σημαντικά αριθμητικά και ποιοτικά από τη Βαλτική/Σκανδιναβική μέχρι τη Μεσόγειο. Η Σύνοδος έδωσε το «πράσινο φως» για σχεδόν οκταπλασιασμό των δυνάμεων των Συμμάχων στην Ευρώπη, ενώ θα ενισχυθούν οι υπό διαμόρφωση πλέον πολυεθνικές ταξιαρχίες σε πολλά κράτη της ηπείρου μας.
- Η Ατλαντική Συμμαχία από κοινού με εταίρους σε Ασία-Ειρηνικό θα συνεχίσουν την καθολική υποστήριξη της μαχόμενης Ουκρανίας για «όσο πάει»… και μέχρι τελικής επικράτησης των δυνάμεων του Κιέβου. Επιπρόσθετα οικονομικά πακέτα, σύμβουλοι, σύγχρονα οπλικά συστήματα και εκπαιδευτές θα είναι στο πλευρό της Ουκρανίας. Η παρουσία μέσω video του προέδρου, Β. Ζελένσκι, στη Σύνοδο της Μαδρίτης έστειλε το μήνυμα.
- Η περίπτωση της Κίνας είναι πολύ σημαντική. Ακόμα δεν έχει καταγραφεί ως «εχθρός» (τύπου Ρωσίας), αλλά προς εκεί βαίνει. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και όσο το δυνατό πιο στενός συντονισμός των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ με τα κράτη του Ειρηνικού, δηλαδή την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Νέα Ζηλανδία. Η στρατηγική αντίληψη είναι κρυστάλλινη και η συμπεριφορά-ενέργειες του Πεκίνου χρειάζονται καλή πληροφόρηση, ανάλυση και ετοιμότητα, για τον ανερχόμενο «Κινεζικό Δράκο».
- Εμφαση σε υβριδικές και ασύμμετρες απειλές σε έναν κόσμο που βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Επίσης, στα θέματα κυβερνοασφάλειας, ναυτικής ασφάλειας, ως και προστασίας αμάχων.
- Η σκανδιναβική επέκταση του ΝΑΤΟ είναι υψίστης σημασίας. Η Σουηδία και η Φινλανδίας θα προσφέρουν πολλά στο ΝΑΤΟ, όπως και η Ατλαντική Συμμαχία στην ασφάλειά τους. Η Σύνοδος της Μαδρίτης, το υπογραφέν τριμερές μνημόνιο, η άρση των τουρκικών αντιρρήσεων στην ένταξή τους είναι πολύ σημαντικές εξελίξεις. Υπάρχει ακόμα δρόμος, αλλά οι κινήσεις για την ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας θα προχωρήσουν γρήγορα για επικύρωση από τα Κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών. Η ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών είναι κορυφαίο γεγονός.
Συμπερασματικά, ήταν μία πολυθεματική, λίαν ενδιαφέρουσα, καλά οργανωμένη Σύνοδος. Για τη χώρα μας δεν υπήρχαν «καυτά» θέματα και η στάση μας ήταν ψύχραιμη. Ενώ η Τουρκία εμφανίστηκε συνεργασιακή και όχι προκλητική μέσα στις εργασίες της Συνόδου. Πάντως υπάρχει αρκετός δρόμος να διανυθεί για όλα τα θέματα. Και, τέλος πάντων, στο ΝΑΤΟ δεν πηγαίνεις για να λογομαχήσεις…
ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοινώνει πως θα ονομάσει τον Μασκ επικεφαλής του νέου «υπουργείου κυβερνητικής αποτελεσματικότητας»
Ειδήσεις σήμερα
Fuel Pass: 9 μυστικά για την επιδότηση καυσίμων [πίνακας]
«Turkaegean»: Η παρέμβαση Μητσοτάκη, η συγγνώμη Γεωργιάδη και η πολιτική κόντρα