Χθες το πρωί, προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί το γαλλικό αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε και τους δύο Ελληνες τραυματίες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Για την υποδοχή τους μετέβησαν στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής η πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η επίτιμη πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί. Από τα δύο γαλλικά αεροσκάφη αποβιβάστηκαν στο Τζιμπουτί 200 πολίτες συνολικά από τη Γαλλία, την Ολλανδία και άλλες χώρες.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ευχαρίστησε τον Ιταλό ομόλογό του, Αντόνιο Ταγιάνι, για τη βοήθεια της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων από το Σουδάν. Επίσης ευχαρίστησε τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, και την υφυπουργό Εξωτερικών, ελληνικής καταγωγής, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην απομάκρυνση των Ελλήνων από το Σουδάν. Με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το ΥΠΕΞ σε συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας απέστειλε αεροσκάφη και προσωπικό στην Αίγυπτο. Δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο αεροσκάφη C-130 και C-27J, μαζί με 15 κομάντος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, αναμένουν σε αεροδρόμιο της Αιγύπτου να βοηθήσουν στη μεταφορά των Ελλήνων.
Δυστυχώς, απέτυχε η προσπάθεια του μητροπολίτη Νουβίας, κ. Σάββα, να διαφύγει μαζί με άλλους 4 αμάχους από τη μητρόπολη του Χαρτούμ, όπου βρίσκονται εδώ και μέρες πάνω από 15 εγκλωβισμένοι Ελληνες και ξένοι πολίτες. Το όχημα που θα τους μετέφερε από το κτίριο της ορθόδοξης εκκλησίας, στη γαλλική πρεσβεία, βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά των εμπολέμων και η ομάδα αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Μητρόπολη. Το όχημα οδηγούσε ο ίδιος ο μητροπολίτης, ο οποίος εξιστόρησε την περιπέτειά του σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο βρίσκεται σε επαφή με τον κ. Σάββα, τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Σουδάν.
Ενώ οι φονικές μάχες στο Σουδάν συνεχίζονται με εκατοντάδες νεκρούς άμαχους η Ε.Ε. εντείνει τις διαμεσολαβητικές της προσπάθειες αλλά και τις ενέργειες ώστε να επιτύχει την απομάκρυνση των περίπου 1.500 Ευρωπαίων πολιτών που διέμεναν μόνιμα στη χώρα προ του νέου εμφυλίου. Η κινητοποίηση είναι διεθνής, καθώς πολλές χώρες έχουν δεχθεί εκκλήσεις για τον απεγκλωβισμό διπλωματών και άλλων αμάχων από το Σουδάν.
Η Ιταλία απομάκρυνε όλους τους πολίτες της μαζί με ξένους που ζήτησαν να φύγουν -συνολικά 200 άτομα-, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. Επίσης, 101 Γερμανοί απομακρύνθηκαν με στρατιωτικό αεροσκάφος και ένα ισπανικό πολεμικό αεροσκάφος με 100 επιβάτες -εκ των οποίων 70 Ισπανοί- έφθασε την Κυριακή στο Τζιμπουτί. Κάποιες χώρες προτίμησαν να απομακρύνουν τους πολίτες μέσω του Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα.
Γκαουτάμ Αντάνι: Δίωξη στον Ινδό μεγιστάνα - Κατηγορείται για δωροδοκία ύψους 250 εκατ. δολαρίων [βίντεο]
Στη Βρετανία έχει ξεσπάσει πολιτική διαμάχη για την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών της χώρας από το Σουδάν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις απομάκρυναν από το Σουδάν τα μέλη του διπλωματικού προσωπικού της χώρας και τις οικογένειές τους. Ο υπουργός Αμυνας Μπεν Ουάλας ανακοίνωσε πως η Βρετανία ολοκλήρωσε την επιχείρηση «μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλους συμμάχους». Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε από το Σάββατο ότι ο στρατός των ΗΠΑ απομάκρυνε το αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό από το Χαρτούμ.
Εκτός από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, πολλές άλλες χώρες (Ινδία, Λιβύη, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, Λίβανος κ.ά.) έχουν οργανώσει επιχειρήσεις για τον επαναπατρισμό των πολιτών τους. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης 600 πολιτών της ξεκίνησε από το Χαρτούμ και από το Ουάντ Μαντάνιμ, 200 χιλιόμετρα νοτίως της σουδανικής πρωτεύουσας. Η Αίγυπτος ξεκίνησε τη μεταφορά των πολιτών της από το Πορτ Σουδάν και το Ουάντι Χάλφα, στο βόρειο Σουδάν. Το Κάιρο θα προσπαθήσει να απομακρύνει με ασφάλεια και να επαναπατρίσει τους 10.000 Αιγύπτίους που ζουν στο Σουδάν.
Ειδήσεις σήμερα