Κακοδιαχείριση
Στο Μπέρμιγχαμ, η οικονομική κατάρρευση του δήμου ξεκίνησε από την κακή διαχείριση των δημοτικών πόρων που προορίζονταν για τους υπαλλήλους, αλλά και καταδίκες για διάκριση σε βάρος γυναικών εργαζομένων. Η κρίση, η υποχρηματοδότηση και ο πληθωρισμός, που επικαλείται η τοπική δημοτική Αρχή, ακολούθησαν.
Ο δήμος του Μπέρμιγχαμ οφείλει 760 εκατομμύρια στερλίνες σε γυναίκες υπαλλήλους του. Το Δημοτικό Συμβούλιο, που διαχειρίζεται τις δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες εξυπηρετούν πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους (ο μεγαλύτερος στη χώρα, ο οποίος ξεπερνά κατά πολύ το Λονδίνο, που χωρίζεται σε διαμερίσματα), δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαραίτητες δαπάνες και γι’ αυτό τέθηκε υπό την προστασία του «Αρθρου 114» (το αντίστοιχο της χρεοκοπίας για τις επιχειρήσεις).
Η πλευρά του δήμου
ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο - Αστυνομικοί σκότωσαν 35χρονο - Μαχαίρωνε τους γονείς του
Σε ανακοίνωσή της η τοπική ηγεσία του δήμου που πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα χαρακτήρισε την καταφυγή στην προστασία του «Αρθρου 114» αναγκαίο βήμα. Ο δήμαρχος, Τζον Κότον, είπε πως ο δήμος οδηγήθηκε στην πτώχευση εξαιτίας έκτακτων δαπανών, όπως μια καταδίκη του δήμου μετά από προσφυγή υπαλλήλων, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης τα 13 τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις και τη μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής. Ο δήμαρχος επέρριψε μεγάλη ευθύνη στον πληθωρισμό, που θα οδηγήσει κι άλλους δήμους στη χρεοκοπία, όπως τόνισε, αναφέροντας ότι 26 δήμοι ενδέχεται να κηρύξουν πτώχευση μέσα στα δύο επόμενα χρόνια. Υπό την προστασία του «Αρθρου 114» βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα οι δήμοι του Κρόιντον και του Θέροκ, που επίσης αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Βολές…
Ο Ρόμπερτ Αλεν, επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μπέρμιγχαμ, κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι απέτυχε να επιδείξει σωστά αντανακλαστικά και να εφαρμόσει τους νόμους για ισότιμη μεταχείριση των υπαλλήλων (ανδρών και γυναικών). Αυτή είναι η ουσία της απώλειας μεγάλου μέρους χρημάτων του δήμου, καθώς το Συμβούλιο καταδικάστηκε για την αδυναμία ισότιμης πληρωμής των υπαλλήλων. Πριν από δέκα χρόνια, 174 υπάλληλοι του δήμου κέρδισαν τη δικαστική διαμάχη με το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο κατήγγειλαν για διάκριση σε βάρος τους ως προς τις απολαβές. Το Ανώτατο Δικαστήριο δέχθηκε πως ο δήμος του Μπέρμιγχαμ δεν κατέβαλε τα νόμιμα επιμίσθια σε υπαλλήλους -γυναίκες στην πλειονότητά τους- που βρίσκονταν σε θέσεις βοηθητικού διδακτικού προσωπικού, καθαριστριών κ.λπ., ενώ έδινε μπόνους σε άλλους υπαλλήλους που κάλυπταν ανδροκρατούμενες θέσεις. Ο δήμος κατέβαλε αναδρομικά σχεδόν 1,1 δισεκατομμύριο στερλίνες, αλλά χρωστά αρκετά χρήματα ακόμη.
«Ζόρια» εδώ και 10 χρόνια
Ο προϋπολογισμός των δήμων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται από τις εισπράξεις από τους δημοτικούς φόρους που επιβάλλονται στους δημότες και τις επιχειρήσεις, αλλά και κρατικές επιχορηγήσεις που έχουν όμως μειωθεί, λόγω των πολιτικών λιτότητας των τελευταίων κυβερνήσεων. Ειδικοί για τη λειτουργία των δήμων, όπως ο καθηγητής Τόνι Τράβερς, δήλωσαν πως ο δήμος του Μπέρμιγχαμ έχει οικονομικά προβλήματα εδώ και δέκα χρόνια. Ο ίδιος τόνισε στο BBC ότι η χρεοκοπία ενός μεγάλου δήμου, όπως το Μπέρμιγχαμ, έχει βαρύνουσα σημασία στη Βρετανία, καθώς αποδεικνύει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στη χώρα.