Η εικόνα της κατακερματισμένης Βουλής όπου δεν υπάρχει συμμαχία να πλησιάζει την αυτοδυναμία και τα μηνύματα από τα στρατόπεδα του μακρονικού κέντρου και της Αριστεράς μέχρι στιγμής δείχνουν πολιτική αβεβαιότητα μέχρι παράλυση με διάρκεια. Βάσει του γαλλικού Συντάγματος, πριν συμπληρωθεί 12μηνο δεν μπορούν να διεξαχθούν νέες εκλογές, μήπως αλλάξουν οι ισορροπίες και προκύψει μία παράταξη που να εξασφαλίσει ή να κινείται κοντά στην αυτοδυναμία.
Το χειρότερο αποφεύχθηκε, καθώς η επικράτηση Ψτου ντουέτου Μαρίν Λεπέν-Ζορντάν Μπαρντελά προμήνυε τρικυμία στις σχέσεις του Παρισιού με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους, όμως ένας αποδυναμωμένος Γάλλος πρόεδρος, που θα υποχρεωθεί σε συγκατοίκηση στην εξουσία με πολιτικούς αντίπαλους, και μία εύθραυστη πολιτική ηγεσία σε μία χώρα-πυλώνα της Ε.Ε. δεν είναι ενθαρρυντικά μαντάτα.
Πόσω μάλλον που και ο δεύτερος μεγάλος πυλώνας, η Γερμανία, επίσης βρίσκεται σε φάση εσωστρέφειας. Ο εύθραυστος τριμερής συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων υπέστη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, έλαβε συνολικά 31% των ψήφων και ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς δέχθηκε έντονες πιέσεις για πρόωρες εκλογές. Οι ομοσπονδιακές στη Γερμανία είναι προγραμματισμένες για του χρόνου το φθινόπωρο.
Αν οι ενδοοικογενειακοί μπελάδες εξακολουθήσουν να κυριαρχούν στην καθημερινή ατζέντα Μακρόν, Σολτς και υπουργών τους επί μήνες, η παράλυση θα μεταφερθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες στη βελγική πρωτεύουσα και αναλυτές.
Οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης είναι κινητήριες δυνάμεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ιδίως ο Μακρόν τα τελευταία χρόνια κατείχε καθοριστικό ρόλο στη χάραξη της στρατηγικής της Ε.Ε. σε θέματα εμπορίου, άμυνας, αυτονομίας από τις ΗΠΑ.
Ο ίδιος και όλες οι κομματικές ηγεσίες στο Παρίσι θα λειτουργούν με το μυαλό προσηλωμένο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και τις προεδρικές του 2027 και η επιρροή της Γαλλίας σε ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή θα μειωθεί, εκτιμά η Σίλια Μπελίν, αναλύτρια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, think tank που εδρεύει στη γαλλική πρωτεύουσα.
Ανάλογη είναι η εικόνα στο Βερολίνο. Μία γερμανική ηγεσία που εστιάζει στην προσπάθεια να κρατήσει ζωντανό τον κυβερνητικό συνασπισμό επίσης θα έχει εξασθενημένη θέση στους κόλπους της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.
«Με ασθενείς Γερμανία και Γαλλία εγείρεται ερώτημα για την ηγεσία στην Ευρώπη», σύμφωνα με τον Μουζτάμπα Ραχμάν, αναλυτή στο Eurasia Group.
Και μάλιστα σε περίοδο που η Ε.Ε. καλείται να διαμορφώσει πολιτικές για να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, να προχωρήσει στην οικονομική ολοκλήρωση, να ενισχύσει το γεωπολιτικό βάρος της.
Καμπανάκι για τη γαλλική οικονομία
Μεγάλη πηγή ανησυχίας στις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ότι η κρίση ακυβερνησίας ξέσπασε ενώ η γαλλική οικονομία δεν ζει και τις καλύτερες μέρες της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε χτυπήσει καμπανάκι προεκλογικά και την περασμένη βδομάδα κίνησε και τυπικά διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος εναντίον της Γαλλίας.
To έλλειμμα το 2023 έφτασε στο 5,5% του ΑΕΠ και το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας επιβάλλει στα κράτη-μέλη με έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ να λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα.
Το χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης ορίζεται σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες. Το ζήτημα είναι πως αν το οικονομικό πρόγραμμα της ακροδεξιάς, με κόστος πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, τρόμαζε, το πλάνο του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που είναι η πρώτη δύναμη ως συνασπισμός στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση, δεν είναι καθησυχαστικό επίσης. Προβλέπει ανάλογες δαπάνες που υπόσχονται επίσης περαιτέρω αύξηση του ελλείμματος.
Σε μια ενδεχόμενη κυβερνητική συμμαχία Κέντρου-Αριστεράς, ο Μακρόν, που είχε προωθήσει επώδυνες μεταρρυθμίσεις, θα τις δει να παγώνουν. Χωρίς εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και δύσκολων πολιτικών δημοσιονομικής πειθαρχίας οι οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση του χρέους που ήδη υπερβαίνει τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ και είναι σήμερα το υψηλότερο στην ευρωζώνη.
Το ερώτημα είναι ποιοι θα περάσουν τον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό το φθινόπωρο στη γαλλική Βουλή και τι θα περιλαμβάνει…
ΓΙΑ ΤΟ 2025
Το αγκάθι του γερμανικού προϋπολογισμού
Καθώς τα βλέμματα ήταν στραμμένα σε όσα διαδραματίζονται επί ένα μήνα στη Γαλλία, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς και οι κυβερνητικοί εταίροι του κατέληξαν μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις σε καταρχήν συμφωνία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025.
Αποσοβήθηκε άμεση κατάρρευση της ασθενούς κυβερνητικής συμμαχίας. Θα κάνουν μάλλον ήσυχοι διακοπές, όμως με την επιστροφή στα θρανία το φθινόπωρο ίσως ξαναρχίσουν οι γκρίνιες μέχρις ότου φτάσουν για έγκριση στη Βουλή, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στα 3 χρόνια της θητείας τους, σύμφωνα με σχολιαστές στον γερμανικό Τύπο.
Ο Σολτς και οι υπουργοί του συμφώνησαν να συνεχίσουν πατώντας φρένο στο χρέος και το 2025, που σημαίνει περικοπές δαπανών. Τα προηγούμενα χρόνια ο κανόνας του χρεόφρενου, που περιορίζει στη Γερμανία τον διαρκή δημόσιο δανεισμό, είχε ανασταλεί για να αντιμετωπιστούν κρίσεις. Η επιστροφή στην ομαλότητα ήταν προϋπόθεση για τον φιλελεύθερο υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να παραμείνει στην κυβέρνηση. Απαιτούσε εξοικονόμηση 30 δισεκατομμυρίων ευρώ του χρόνου.
Ο υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους, που ζητούσε επιπλέον 6 δισεκατομμύρια ευρώ για αμυντικές δαπάνες, με το βλέμμα στη Ρωσία, κι έλαβε τελικά 1 δισεκατομμύριο, ήδη μουρμουρίζει.
Ο Πράσινος υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αλλά και σοσιαλδημοκράτες που ήθελαν να επιτραπεί αύξηση του ελλείμματος πάνω από 25 δισεκατομμύρια ευρώ για να ανακάμψει η οικονομία, επίσης δεν είναι ενθουσιασμένοι.
Ειδήσεις σήμερα
Τα ζώδια της εβδομάδας (14/7 – 20/7): Ποιοι ευνοούνται στα επαγγελματικά
Οκτώ οι υποψήφιοι, αλλά για τέσσερις η κούρσα στο ΠΑΣΟΚ
Η μάχη με την καθημερινότητα και το «νέο εθνικό αφήγημα» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ