Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 8 το πρωί – ώρα που άνθρωποι πήγαιναν στις δουλειές τους και παιδιά στα σχολεία τους.
Ελάχιστα λεπτά μετά οι γονείς περπατούσαν και πάλι μαζί με τους μαθητές προς τα σχολικά κτίρια, σημειώνει ρεπορτάζ του AP. «Η ετοιμότητα της Ταϊβάν για σεισμούς είναι από τις πιο προηγμένες στον κόσμο», δήλωσε ο Στίβεμ Γκάο, σεισμολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μιζούρι. «Το νησί έχει εφαρμόσει αυστηρούς οικοδομικούς κώδικες, ένα σεισμολογικό δίκτυο παγκόσμιας κλάσης και εκτεταμένες εκστρατείες εκπαίδευσης του κοινού για την ασφάλεια από τους σεισμούς», σημειώνει.
«Ξύπνησε» το Δαχτυλίδι της Φωτιάς
Η σεισμογενής Ταϊβάν επηρεάζεται κυρίως από το αποκαλούμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» ή «Πύρινο στέφανο του Ειρηνικού».
Το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» βρίσκεται στη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού και κατά μήκος του εντοπίζονται ορισμένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου και λαμβάνει χώρα μεγάλος αριθμός σεισμών και ηφαιστειακών εκρήξεων, καθώς οι τεκτονικές πλάκες πιέζονται μεταξύ τους.
Το «Δαχτυλίδι» εκτείνεται κατά μήκος ενός τόξου 40.000 χιλιομέτρων από το όριο της πλάκας του Ειρηνικού, σε μικρότερες πλάκες, όπως η πλάκα της θάλασσας των Φιλιππίνων, μέχρι τις πλάκες Κόκος και Νάζκα που βρίσκονται στην άκρη του Ειρηνικού Ωκεανού.
Σεισμός στην Ταϊβάν :Ο Α. Γκανάς εξηγεί για το φαινόμενο του ντόμινο
Η Ταϊβάν βρίσκεται μέσα στο αποκαλούμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», είναι δηλαδή μια περιοχή που έχει πάρα πολύ μεγάλη σεισμικότητα διότι βρίσκεται πάνω στο όριο δύο πλακών, όπως είναι και η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή υπάρχει η πλάκα των Φιλιππίνων η οποία καταδύεται κάτω από την Ευρασία και η Ταϊβάν είναι ακριβώς πάνω στο όριο των δύο πλακών όπως εξήγησε στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ο Αθανάσιος Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Ο κ. Γκανάς τόνισε ότι το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η κίνηση της πλάκας των Φιλιππίνων, που έρχεται μαζί με αυτήν του Ειρηνικού, περίπου 8 εκατοστά το έτος προς τα βορειοδυτικά, πιέζει τον φλοιό της ευρασιατικής πλάκας που είναι επάνω η Ταϊβάν και αυτό δημιουργεί τους μεγάλους σεισμούς, άνω των 7 βαθμών, όπως έγινε και το 1999. Άρα όλη αυτή η περιοχή είναι αυτό που λέμε σεισμογενής.
Επίσης ανέφερε ότι το 7,4 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός ενώ χθες το πρωί έγινε ένας σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ ενώ αργότερα σημειώθηκαν παρά πολλοί μετασεισμοί κάτω από 6, 5, 4 κοντά στην περιοχή. Ο κ. Γκανάς πρόσθεσε ότι το ρήγμα είναι αρκετά μεγάλο, έχει μήκος πάνω από 60 χιλιόμετρα και είναι πιθανό να προκληθεί το φαινόμενο του ντόμινο να έχουμε δηλ. μεταφορά τάσεων και σε άλλα ρήγματα στην περιοχή, οπότε χρειάζεται προσοχή.
Όπως σημειώνει μετά από κάθε διάρρηξη ρήγματος υπάρχει μεταφορά τάσης στα γειτονικά ρήγματα. Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά τουλάχιστον για ένα έως δύο μήκη ρήγματος, δηλαδή περίπου 200 χιλιόμετρα απόσταση από το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού έχει φορτίσει επιπλέον τα ρήγματα αυτά τα γειτονικά και τα οποία δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι. Αυτό δεν ισχύει μονο στην Ταϊβάν αλλά και παγκοσμίως, είπε, και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να έχουμε την τεχνολογία ή την επιστημονική γνώση ώστε να ξέρουμε εάν η τάση έχει συσσωρευτεί σε κάθε ρήγμα. Οπότε πάντα υπάρχει το ερωτηματικό εάν θα ενεργοποιηθεί ή όχι. Στην Τουρκία πέρυσι έγινε το φαινόμενο ντόμινο. Έχει γίνει και σε άλλες περιοχές».
Ο κ. Γκανάς ανέφερε ότι το φαινόμενο ντόμινο εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2021 με τον σεισμό εντάσεως 6,3 Ρίχτερ στο Δαμάσι και στη συνέχεια είχαμε ενεργοποίηση στο Μεσοχώρι με σεισμούς με μεγέθη μικρότερα του 6,3 και 6 αντίστοιχα.