Τα ίχνη της χάθηκαν στις 25 Οκτωβρίου 2017, όταν επιβιβάστηκε σε πτήση της Ryanair στη Σόφια με προορισμό την Αθήνα. Ο πράκτορας του FBI που την αναζήτησε θεώρησε ασυνήθιστη αυτή την επιλογή ταξιδιού. Αλλωστε, η Ρούγια Ιγκνάτοβα συνήθιζε να πετάει με ιδιωτικά τζετ.
Κατά μία εκδοχή, στο αεροδρόμιο την περίμεναν άντρες που μιλούσαν ρωσικά. Είναι αρκετοί αυτοί που αναρωτιούνται μέχρι και σήμερα για την τύχη της, χιλιάδες εξαπατημένοι πολίτες, ανάμεσά τους και Ελληνες, οι οποίοι επένδυσαν στο υποτιθέμενο ψηφιακό της νόμισμα.
Χρειάστηκε να περάσουν τεσσεράμισι χρόνια από την εξαφάνισή της, ώσπου να μπει αυτή την εβδομάδα στη λίστα των πιο καταζητούμενων της Europol και να εκδοθεί ερυθρά αγγελία εις βάρος της από την Interpol.
Οι αρχές των ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η διαβόητη «Cryptoqueen» από τη Βουλγαρία που καταζητείται για το ρόλο της σε μία τεράστια απάτη με κρυπτονομίσματα μπορεί να άλλαξε την εμφάνισή της από τότε που εξαφανίστηκε το 2017.
Οι Αρχές την κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε το σχέδιο για να εξαπατήσει θύματα, αποσπώντας τους περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ο «εγκέφαλος» του OneCoin που όταν το δημιούργησε το 2014 διέδιδε ότι θα γινόταν το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο και θα κατατρόπωνε το bitcoin.
Έκτοτε διαδόθηκε διεθνώς και κέρδισε την εμπιστοσύνη χιλιάδων επενδυτών, μέσω της πρακτικής του δικτυακού μάρκετινγκ, υποσχόταν δηλαδή στους αγοραστές προμήθεια εάν πουλούσαν το νόμισμα σε περισσότερα άτομα. Πολλοί άνθρωποι πίστεψαν το αφήγημα της Ιγκνάτοβα για σίγουρο κέρδος και έπεισαν συγγενείς και φίλους να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, να πάρουν δάνεια ή να πουλήσουν ακίνητα, για να αποκτήσουν OneCoin.
Η απάτη του OneCoin
Το OneCoin διαδόθηκε διεθνώς και κέρδισε την εμπιστοσύνη χιλιάδων επενδυτών, μέσω της πρακτικής του πολυεπίπεδου μάρκετινγκ συστάσεων, γνωστού και ως δικτυακού μάρκετινγκ. Ανθρωποι που πίστεψαν το αφήγημα της Ιγκνάτοβα για σίγουρο κέρδος έπεισαν συγγενείς τους να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, να πάρουν δάνεια ή να πουλήσουν ακίνητα, ώστε να γίνουν μέλη αυτής της παγκόσμιας κοινότητας.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, όμως, η Ιγκνάτοβα φέρεται να προωθούσε ένα ψεύτικο κρυπτονόμισμα. Το OneCoin, όπως σημειώνεται σε αμερικανικά δικαστικά έγγραφα, δεν διαθέτει τεχνολογία blockchain, δηλαδή δεν εξορύσσεται αξιοποιώντας υπολογιστική ισχύ και η ισοτιμία του διαμορφώνεται εσωτερικά, καθιστώντας το χειραγωγήσιμο από τους δημιουργούς του. Κατηγορίες τις οποίες είχε αρνηθεί η βουλγαρική εταιρεία που βρισκόταν πίσω από το υποτιθέμενο κρυπτονόμισμα.
Ειδήσεις σήμερα
Πάτρα: Το πόρισμα των ιατροδικαστών για τον μαρτυρικό θάνατο της Μαλένας και της Ιριδας
Σοκ από τη Eurostat: Στο 12% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο
Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ τελείωσε και τώρα… λαλάει ο Ερντογάν – Νέα επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη