«Στις 16 Φεβρουαρίου 2024 στο σωφρονιστικό κατάστημα Νο2 ο καταδικασμένος Αλεξέι Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από σύντομο περπάτημα και αμέσως έχασε τις αισθήσεις του» αναφέρει η ανακοίνωση για το θάνατο του Ναβάλνι.
Russian opposition leader Alexey Navalny has died in prison, the Interfax news service reports https://t.co/9kmKY43X8H
— Bloomberg (@business) February 16, 2024
«Οι διασώστες του σωφρονιστικούς καταστήματος έφτασαν αμέσως επί τόπου και επιχειρήθηκε ανάνηψη αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι διασώστες επιβεβαίωσαν επι τόπου το θάνατο του καταδίκου».
⚡️ Alexei Navalny died in a penal colony, according to the Department of the Federal Penitentiary Service. pic.twitter.com/KIOJLyVGJu
— NEXTA (@nexta_tv) February 16, 2024
Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη το 2021 ενώ ανάρρωνε μετά από απόπειρα δολοφονίας του με δηλητήριο από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Είχε τεθεί σε απομόνωση 10 ημερών
Ο Ναβάλνι πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 23 Ιανουαρίου είχε τεθεί σε απομόνωση 10 ημερών. Κι αυτό, επειδή όπως είχε πει η εκπρόσωπός του, δεν δήλωσε το όνομά του με τον προσήκοντα τρόπο σε φρουρό.
Η Κίρα Γιάρμις, η εκπρόσωπός του, είχε δηλώσει, τότε, στην πλατφόρμα Χ ότι ήταν η 25η φορά που ο Ναβάλνι τέθηκε σε απομόνωση και ότι είχε περάσει 283 ημέρες σε τέτοιες συνθήκες.
Ο Ναβάλνι, πρώην δικηγόρος που αφιέρωσε πολλά χρόνια της ζωής του στηλιτεύοντας τη διαφθορά στη Ρωσία και βγάζοντας στη φόρα τα μυστικά της κυβέρνησης Πούτιν βρισκόταν σε σωφροντιστικό ίδρυμα, περίπου 60 χλμ μακριά από τον Αρκτικό Κύκλο.
Ο Ναβάλνι είχε καταδικαστεί να παραμείνει στη φυλακή έως τα 74 έτη του. Ο ίδιος υποστήριζε ότι οι κατηγορίες εις βάρος του ήταν κατασκευασμένες, με στόχο να τον κρατήσουν μακριά από την πολιτική ζωή.
Μισέλ για θάνατο Ναβάλνι: ««Η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς ως αποκλειστικό υπεύθυνο για αυτόν τον τραγικό θάνατο»
«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την απόλυτη θυσία» αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ τονίζοντας ότι «η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς ως αποκλειστικό υπεύθυνο για αυτόν τον τραγικό θάνατο».
Alexei @navalny fought for the values of freedom and democracy. For his ideals, he made the ultimate sacrifice.
The EU holds the Russian regime for sole responsible for this tragic death.
I extend my deepest condolences to his family. And to those who fight for democracy around…
— Charles Michel (@CharlesMichel) February 16, 2024
«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Και σε αυτούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο στις πιο σκοτεινές συνθήκες» προσθέτει.
Τέλος ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι «οι μαχητές πεθαίνουν. Αλλά ο αγώνας για ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ».
Ποιος ήταν ο Ναλβάνι και γιατί τον κατηγόρησαν
Στις 20 Αυγούστου 2020, ο Ρώσος επικριτής του Κρεμλίνου και ακτιβιστής κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με το νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ και νοσηλεύτηκε σε σοβαρή κατάσταση.
Κατά τη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ προς τη Μόσχα, αρρώστησε ξαφνικά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Ομσκ μετά από μια αναγκαστική προσγείωση και έπεσε σε κώμα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Charité στο Βερολίνο της Γερμανίας, δύο ημέρες αργότερα. Η χρήση του νευρικού παράγοντα επιβεβαιώθηκε από πέντε εργαστήρια πιστοποιημένα από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).
Στις 7 Σεπτεμβρίου, οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι είχαν βγάλει τον Ναβάλνι από το τεχνικό κώμα και ότι η κατάστασή του είχε βελτιωθεί. Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 22 Σεπτεμβρίου 2020.
Ο ΟΑΧΟ ανέφερε ότι ένας αναστολέας χολινεστεράσης από την ομάδα Νόβιτσοκ βρέθηκε στο αίμα, στα ούρα, στα δείγματα δέρματος και στο μπουκάλι του Ναβάλνι.
Ταυτόχρονα, η έκθεση του ΟΑΧΟ διευκρίνισε ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με ένα νέο είδος Νόβιτσοκ, το οποίο δεν συμπεριλάμβανεται στη λίστα ελεγχόμενων χημικών ουσιών της Σύμβασης για τα χημικά όπλα.
Άλλοι επιφανείς Ρώσοι πολίτες, ειδικά εκείνοι που είναι επικριτικοί προς το Κρεμλίνο, δέχθηκαν παρόμοιες δηλητηριώδεις επιθέσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ο Ναβάλνι κατηγόρησε τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι είναι υπεύθυνος για τη δηλητηρίασή του.
Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν κυρώσεις για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι στον διευθυντή της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ και πέντε άλλους ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους καθώς και στο Κρατικό Ινστιτούτο Έρευνας Οργανικής Χημείας και Τεχνολογίας. Σύμφωνα με την ΕΕ, η δηλητηρίαση του Ναβάλνι κατέστη δυνατή «μόνο με τη συγκατάθεση του Προεδρικού Εκτελεστικού Γραφείου» και με τη συμμετοχή της FSB.
Μια έρευνα από τους Bellingcat και The Insider έδειξε ότι εμπλέκονται πράκτορες από την FSB στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.
Οι Ρώσοι εισαγγελείς αρνήθηκαν να ξεκινήσουν επίσημη ποινική έρευνα για τη δηλητηρίαση, ισχυριζόμενοι ότι δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι έχει διαπραχθεί εγκληματική ενέργεια. Επίσης το Κρεμλίνο αρνήθηκε τη συμμετοχή του στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.
Στις 17 Ιανουαρίου 2021, ο Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία από τη Γερμανία και τέθηκε υπό κράτηση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο για τη φερόμενη παραβίαση των όρων της ποινής του.
Στις 2 Φεβρουαρίου, η ποινή του που είχε μετατραπεί σε αναστολή αντικαταστάθηκε με ποινή φυλάκισης, που σημαίνει ότι θα περάσει πάνω από δυόμισι χρόνια σε μια φυλακή.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι έχει προηγουμένως δεχτεί και άλλες επιθέσεις από χημικές ουσίες. Στις 27 Απριλίου 2017, ο Ναβάλνι δέχθηκε επίθεση από άγνωστους έξω από το γραφείο του στο Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς, όπου ψεκάστηκε με φωσφορίζουσα πράσινη βαφή, πιθανώς αναμεμιγμένη με άλλα συστατικά, στο πρόσωπό του.
Ο Ναβάλνι ανέφερε ότι είχε χάσει το 80% της όρασης στο δεξί του μάτι και επίσης ότι ο γιατρός του πίστευε ότι υπήρχε μια δεύτερη διαβρωτική ουσία στο υγρό και ότι «υπήρχε ελπίδα» ότι η χαμένη όραση θα αποκατασταθεί. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο επιτιθέμενος άνδρας ήταν ο Αλεξάντρ Πετρούνκο, ένας άνδρας που θεωρείται ότι είχε δεσμούς με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Πιότρ Ολέγκοβιτς Τολστόι. Ο Ναβάλνι κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι ενορχήστρωσε την επίθεση.
Ένα άλλο περιστατικό συνέβη τον Ιούλιο του 2019, όταν ο Ναβάλνι συνελήφθη και φυλακίστηκε. Στις 28 Ιουλίου, νοσηλεύτηκε με σοβαρό τραυματισμό στα μάτια και το δέρμα του. Στο νοσοκομείο, διαγνώστηκε με αλλεργική αντίδραση, αν και αυτή η διάγνωση αμφισβητήθηκε από την Αναστασία Βασιλιέβα, μια από τους προσωπικούς του γιατρούς. Η Βασιλιέβα αμφισβήτησε τη διάγνωση και πρότεινε την πιθανότητα ότι η κατάσταση του Ναβάλνι ήταν το αποτέλεσμα των «βλαβερών συνεπειών των απροσδιόριστων χημικών».
Στις 29 Ιουλίου 2019, ο Ναβάλνι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και μεταφέρθηκε πίσω στη φυλακή, παρά τις αντιρρήσεις της Βασιλιέβα που αμφισβήτησε τα κίνητρα του νοσοκομείου.
Τον Αύγουστο του 2020, τις ημέρες που προηγήθηκαν της δηλητηρίασης, ο Ναβάλνι δημοσίευσε βίντεο στο κανάλι του στο YouTube, στο οποίο εξέφρασε την υποστήριξή του για τις φιλοδημοκρατικές διαμαρτυρίες της Λευκορωσίας το 2020, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από τις έντονα αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2020 στη Λευκορωσία. Ο Ναβάλνι έγραψε επίσης ότι το είδος της «επανάστασης» που συνέβαινε στη γειτονική Λευκορωσία θα συμβεί σύντομα στη Ρωσία.
Ο τοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Tayga.Info ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Σιβηρία, ο Ναβάλνι διεξήγαγε μια έρευνα, καθώς και μια συνάντηση με τοπικούς υποψηφίους και εθελοντές. Όταν ρωτήθηκε αν ο Ναβάλνι ετοίμαζε μια έκθεση λίγο πριν αρρωστήσει ξαφνικά ο συνεργάτης του Ναβάλι Λιούμποφ Σόμπολ δήλωσε: «Δεν μπορώ να αποκαλύψω όλες τις λεπτομέρειες, αλλά ο Ναβάλνι ήταν σε ένα ταξίδι εργασίας. Δεν χαλαρώνει σε τέτοιες περιπτώσεις.» Μια έρευνα με βίντεο δημοσιεύθηκε αργότερα από την ομάδα του Ναβάλνι στις 31 Αυγούστου.
Θεωρείται ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από μια πολιτική επίθεση ως «τιμωρία» για το έργο της αντιπολίτευσης. Άλλοι εξέχοντες Ρώσοι, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών, δημοσιογράφων και πρώην κατασκόπων, υπέστησαν επιθέσεις με δηλητήριο τις τελευταίες δεκαετίες, όπως ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο το 2006 και ο Σεργκέι Σκριπάλ το 2018, και οι δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην πρώτη περίπτωση, το δηλητήριο χορηγήθηκε αφού είχε τοποθετηθεί στο τσάι του Λιτβινένκο. Οι βρετανικές αρχές κατηγόρησαν και τις δύο επιθέσεις τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και μια έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «πιθανότατα» ενέκρινε τη δολοφονία του Λιτβινένκο. Στην τελευταία περίπτωση, χρησιμοποιήθηκε ο νευροτοξικός παράγοντας Νόβιτσοκ. Σύμφωνα με τους New York Times, εμπειρογνώμονες εξέφρασαν αμφιβολίες ότι ο παράγοντας Νόβιτσοκ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλο εκτός από έναν κρατικό φορέα.
Η δημοσιογράφος και υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άννα Πολιτκόφσκαγια, γνωστή για την επικριτική της στάση απέναντι στον Πούτιν και τη δημοσιογραφική κάλυψή της για τον Δεύτερο Τσετσενικό Πόλεμο, αρρώστησε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης όπου πήγαινε για να καλύψει την πολιορκία του σχολείου Μπεσλάν το 2004, αφού κατανάλωσε τσάι σε μια προφανή προσπάθεια δηλητηρίασης. Αργότερα δολοφονήθηκε το 2006.
Το 2018, ο ακτιβιστής των Pussy Riot Πιότρ Βερτζίλοφ νοσηλεύτηκε στη Μόσχα και αργότερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Charité στο Βερολίνο λίγες μέρες αργότερα για θεραπεία που οργανώθηκε από το Ίδρυμα Cinema for Peace μετά από μια υπόνοια δηλητηρίασης, όπου οι γιατροί στο νοσοκομείο δήλωσαν ότι «ήταν πολύ πιθανό» ότι δηλητηριάστηκε.
Σύμφωνα με την ακτιβίστρια Ίλια Τσουμάκοφ, η οποία συναντήθηκε με τον Ναβάλνι μαζί με άλλους υποστηρικτές του την ημέρα πριν από την πτήση του, όταν ρωτήθηκε γιατί ο Ναβάλνι γιατί δεν ήταν νεκρός, είπε ότι ο θάνατός του δεν θα ήταν επωφελής για τον Πούτιν και ότι θα τον μετέτρεπε σε ήρωα.
Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία στη Φλωρεντία: Κατέρρευσε οικοδομή – Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες
Νέα καταγγελία εις βάρος του Ζεράρ Ντεπαρντιέ: «Άπλωσε τα ξερά του σε όλο μου το κορμί»