Αυτή η κατάσταση επικρατεί στο εσωτερικό της Ρωσίας, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση (300.000 εφέδρων). Στη Μόσχα και σε άλλες μεγάλες πόλεις οργανώνονται μέσω των κοινωνικών δικτύων, αντιπολεμικές διαδηλώσεις που διαλύονται από τις δυνάμεις καταστολής. Περισσότεροι από 1.400 διαδηλωτές που συνελήφθησαν τις δύο προηγούμενες ημέρες οδηγήθηκαν αμέσως σε κέντρα στρατολογίας για να σταλούν στον πόλεμο. Αστυνομικές πηγές διαβεβαίωναν ότι «όσοι συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις θα στέλνονται να υπηρετήσουν εκτός σειράς».
Πολλοί κάτοικοι της Ρωσίας, ιδίως σε απομακρυσμένες ρωσικές επαρχίες, αντιλαμβάνονται για πρώτη φορά ότι η χώρα τους βρίσκεται σε πόλεμο – καθώς δεν μεταδίδονται ειδήσεις από πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας, ούτε από τις απώλειες του ρωσικού στρατού. Οι φήμες που κυκλοφορούν από άκρη σε άκρη της ρωσικής επικράτειας αναφέρονται σε εκτεταμένη επιστράτευση, ακόμη και εφέδρων περασμένων ηλικιών. Ο πρόεδρος Πούτιν ανέφερε στο διάγγελμά του πως ο ρωσικός στρατός μάχεται κατά της Δύσης «σε ένα μέτωπο έκτασης μεγαλύτερης των 1.000 χλμ. στην Ουκρανία» και πως «απειλείται η ασφάλεια των Ρώσων πολιτών». Εξηγώντας την απόφαση για μερική επιστράτευση, είπε ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τη μητέρα-πατρίδα, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα». Η εφημερίδα «Novaya Gazeta» έγραψε πως το διάταγμα του Πούτιν περιέχει μια πρόσθετη παράγραφο που δεν δημοσιοποιήθηκε και μιλάει για επιστράτευση άνω του 1 εκατομμυρίου πολιτών.
Το Κρεμλίνο διέψευσε κατηγορηματικά αυτές τις φήμες, ενώ ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν υπέγραψε διάταγμα για αποζημίωση των πολιτών της πρωτεύουσας αλλά και των ξένων που ζουν σ’ αυτήν και θα επιστρατευθούν. Προκειμένου να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε η επιστράτευση αλλά και την οργή των οικογενειών που στέλνουν μέλη τους στον πόλεμο, ο Σομπιάνιν υποσχέθηκε ότι όσοι κληθούν να παρουσιαστούν θα λαμβάνουν 50.000 ρούβλια (844,2 ευρώ) κάθε μήνα, ενώ αν τραυματισθούν βαριά, θα λάβουν αποζημίωση 1.000.000 ρούβλια. Σε περίπτωση θανάτου, η οικογένεια του στρατιώτη θα λάβει 3 εκατομμύρια ρούβλια (50.653 ευρώ).
Ομως, βίντεο που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν άνδρες να αγκαλιάζουν τις οικογένειές τους και να τις αποχαιρετούν κλαίγοντας.
Γυναίκες λένε πως «θα σπάσουν τα πόδια των συζύγων τους» για να μην τους επιτραπεί να πάνε στην Ουκρανία.
Διαδηλώσεις
Μεγάλες κινητοποιήσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε 38 διαφορετικές πόλεις σε ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια. «Ολοι είναι φοβισμένοι. Είμαι υπέρ της ειρήνης», ανέφερε ένας διαδηλωτής στο Γαλλικό Πρακτορείο, που κατέγραψε τουλάχιστον 50 συλλήψεις στη Μόσχα. Η Εισαγγελία της Μόσχας προειδοποίησε ότι η συμμετοχή στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 15 ετών. Τα διεθνή μέσα αναφέρουν πως οι ρωσικές αρχές αναγκάζουν όσους συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων να λάβουν φύλλα πορείας μέσα στα αστυνομικά τμήματα. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση OVD-Info δήλωσε ότι αυτό συνέβη σε τουλάχιστον τέσσερα αστυνομικά τμήματα στη Μόσχα. Τις αναφορές αυτές δεν διέψευσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Οταν ερωτήθηκε αν αληθεύει ότι σε ορισμένους από τους συλληφθέντες διαδηλωτές κατά της επιστράτευσης επιδίδονται έγγραφα στράτευσης απάντησε ότι «αυτό δεν είναι παράνομο».
Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ένας από τους πιο γνωστούς αντιφρονούντες της Ρωσίας, απηύθυνε μήνυμα μέσα από τη φυλακή – που έδωσαν στη δημοσιότητα οι δικηγόροι του: «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο εγκληματικός πόλεμος γίνεται όλο και πιο εντατικός. Ο Πούτιν προσπαθεί να εμπλέξει όλο και περισσότερους σε αυτόν τον πόλεμο».
Απίστευτο περιστατικό σε πτήση: Μια influencer έκανε προπόνηση μέσα σε αεροπλάνο - «Η ηλίθια της χρονιάς» [βίντεο]
Ουρές στα σύνορα με τη Γεωργία
Πολλοί Ρώσοι κάνουν ό,τι μπορούν για να εγκαταλείψουν το ρωσικό έδαφος. Στα σύνορα με τη Γεωργία, οι ουρές οχημάτων είναι τεράστιες. Οπως δήλωνε ένας Ρώσος στο BBC, μόλις άκουσε για επιστράτευση, άρπαξε το διαβατήριό του και χωρίς αποσκευές έτρεξε να φύγει από τη χώρα. Η Γεωργία είναι μια από τις χώρες που δεν απαιτούν βίζα από τους Ρώσους.
Μέσα σε λίγες ώρες εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για πτήσεις από τη Μόσχα προς την Κωνσταντινούπολη και το Ερεβάν της Αρμενίας στις επόμενες ημέρες. Η Turkish Airlines ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις για απευθείας πτήσεις προς την Τουρκία μέχρι το Σάββατο. Επίσης, έχουν εξαντληθεί τα εισιτήρια για πτήσεις προς τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, αλλά και τη Σερβία. Συνολικά 4.824 Ρώσοι έφτασαν στη Φινλανδία μέσω των ανατολικών συνόρων το διήμερο. Οι τιμές των εισιτηρίων αυξάνονται μέρα με την ημέρα: ένα αεροπορικό εισιτήριο για την Τουρκία χωρίς επιστροφή στοίχιζε την Τετάρτη 70.000 ρούβλια (1.150 ευρώ), ενώ την περασμένη εβδομάδα η τιμή του δεν ξεπερνούσε τα 22.000 ρούβλια (362 ευρώ). Ακόμη πιο ακριβά είναι τα διαθέσιμα αεροπορικά εισιτήρια για το Ντουμπάι.
Πολλά κράτη της Ε.Ε. (όπως οι Βαλτικές) έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε Ρώσους, ακόμη και αν αυτοί διαθέτουν βίζα για τη ζώνη Σένγκεν. Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης η ρωσική κυβέρνηση δεν είχε κλείσει τα σύνορα για τους εφέδρους.
Ειδήσεις σήμερα
Ιράν: Η επαναστάτη του χιτζάμπ – Σύμβολο του αγώνα των γυναικών η 22χρονη Αμινί
Μεταναστευτικό τσουνάμι από Τουρκία – 1500 πήγαν να μπουν από τον Έβρο