Σύμφωνα με την πλέον των 300 σελίδων ακριβή και εμπεριστατωμένη έκθεση (που είναι στη διάθεση του υπογράφοντα), υπάρχουν σήμερα περίπου 12.512 πυρηνικές κεφαλές σε όλο τον κόσμο, με τις περισσότερες από τις νέες σε στρατιωτικά αποθέματα (συγκριτικά με πέρυσι) να ανήκουν στην Κίνα (της οποίας αυξάνεται το πυρηνικό δυναμικό). Ο αριθμός των επιχειρησιακών πυρηνικών όπλων στα οπλοστάσια των μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων αυξάνεται και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο κόσμος «παρασύρεται σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας».
Σε μια εποχή επιδείνωσης των διεθνών σχέσεων λόγω Ουκρανίας και εντάσεων στην Απω Ανατολή, σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 12.512 πυρηνικές κεφαλές παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 9.576 βρίσκονται σε στρατιωτικά αποθέματα, που έτοιμα για πιθανή χρήση (86 περισσότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν).
Η άνοδος αυτή τερματίζει την περίοδο της σταδιακής μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων που ακολούθησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη, στη Στοκχόλμη, αποκαλύπτει ότι 60 από τις 86 νέες κεφαλές είναι κινεζικές. Τα υπόλοιπα πυρηνικά όπλα ανήκουν στη Ρωσία (12), το Πακιστάν (πέντε), τη Βόρεια Κορέα (πέντε) και την Ινδία (τέσσερα).
Η αύξηση των πυρηνικών κεφαλών έρχεται παρά τη δήλωση, το 2021, από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία), ότι «ο πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί». Η Ρωσία και οι ΗΠΑ κατέχουν σχεδόν το 90% όλων των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως. Εκτός από τα χρησιμοποιήσιμα πυρηνικά τους όπλα, οι δύο δυνάμεις κατέχουν η καθεμία περισσότερες από 1.000 κεφαλές που έχουν δηλωθεί προς απόσυρση και τις οποίες σταδιακά διαλύουν.
Από τις συνολικά 12.512 κεφαλές στον κόσμο, στις οποίες περιλαμβάνονται και αυτές που έχουν αποσυρθεί και περιμένουν διάλυση, το παγκόσμιας εμβέλειας ινστιτούτο υπολογίζει ότι 3.844 έχουν αναπτυχθεί σε πυραύλους εδάφους-εδάφους και σε αεροσκάφη. Περίπου 2.000 από αυτούς -σχεδόν όλοι ανήκουν στη Ρωσία ή τις ΗΠΑ- διατηρούνται σε κατάσταση υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού, που σημαίνει ότι είναι τοποθετημένοι σε πυραύλους ή κρατούνται σε αεροπορικές βάσεις που φιλοξενούν πυρηνικά βομβαρδιστικά.
Σημειώνεται επίσης ότι η πλήρης εικόνα είναι δύσκολο να κριθεί, καθώς ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν μειώσει το επίπεδο διαφάνειάς τους από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε την πλήρη εισβολή του στην Ουκρανία.
Η Γαλλία με 290 και το Ηνωμένο Βασίλειο με 225 πυρηνικές κεφαλές είναι οι επόμενες μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, ενώ το βρετανικό επιχειρησιακό οπλοστάσιο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, μετά από μια ανακοίνωση του Λονδίνου (πριν από δύο χρόνια) ότι θα αυξήσει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών από 225 σε 260. Από τις 225 πυρηνικές κεφαλές του Ηνωμένου Βασιλείου, οι 120 λέγεται ότι είναι επιχειρησιακά διαθέσιμες για παράδοση επί υποβρύχιων βαλλιστικών πυραύλων Trident II D5 (SLBM), με περίπου 40 να μεταφέρονται σε υποβρύχιο με πυρηνική ενέργεια (SSBN) που περιπολεί (πάντοτε ένα) όλες τις εποχές σε παγκόσμια βάση, ενώ τα άλλα τρία πυρηνικά υποβρύχια είναι ελλιμενισμένα στη βάση Κλάιντ/Φασλέιν στα φιόρδ της Σκωτίας). Τα βρετανικά πυρηνικά όπλα είναι και στη διάθεση του ΝΑΤΟ.
410 ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΚΕΦΑΛΕΣ
Αυξάνει το οπλοστάσιο το Πεκίνο
Η Κίνα, η τρίτη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, πιστεύεται ότι αύξησε τον αριθμό των κεφαλών της από 350 τον Ιανουάριο του 2022 σε 410 τον Ιανουάριο του 2023. Αυτό το οπλοστάσιο αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Η έκθεση προσθέτει ότι η Κίνα δεν έχει δηλώσει ποτέ το μέγεθος του πυρηνικού της οπλοστασίου και ότι πολλές από τις αξιολογήσεις της βασίζονται σε δεδομένα από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ.
Το 2021, εμπορικές δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν ότι η Κίνα είχε ξεκινήσει την κατασκευή εκατοντάδων νέων σιλό πυραύλων στα βόρεια της επικράτειάς της. Ο δρ Χανς Κρίστερσεν, αναλυτής του Προγράμματος Οπλων Μαζικής Καταστροφής, δήλωσε: «Η Κίνα έχει ξεκινήσει μια σημαντική επέκταση του πυρηνικού της οπλοστασίου. Είναι ολοένα και πιο δύσκολο να ισοφαρίσει αυτή η τάση με τον διακηρυγμένο στόχο της Κίνας να έχει μόνο τις ελάχιστες πυρηνικές δυνάμεις που απαιτούνται για να διατηρήσει την εθνική της ασφάλεια».
Ειδήσεις σήμερα
Εκθετος ο Τσίπρας για τη Ροδόπη – Τα τρία αναπάντητα ερωτήματα
Τρίτη και 13: Η γρουσουζιά, οι προλήψεις και η Άλωση της Πόλης