Βέβαια, η βελγική εισαγγελία είναι ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά τη διαρροή πληροφοριών γύρω από την έρευνά της που βρίσκεται εν εξελίξει. Σε κάθε περίπτωση, σημαντικά συμβάντα όπως οι καταθέσεις των ήδη συλληφθέντων γνωστοποιούνται, όπως συνέβη χθες (11/1) με τον πατέρα της Εύας Καϊλή, Αλέξανδρο Καϊλή και την σύντροφό του, που κλήθηκαν ενώπιον του ανακριτή για να καταθέσουν σχετικά με τον ρόλο τους στην μεταφορά μιας βαλίτσας που περιείχε χρήματα που συνδέονται με το Qatargate.
Πληροφορίες για το τι κατέθεσαν δεν έχουν γίνει, ωστόσο, γνωστές. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι ο Αλέξανδρος Καϊλής χρησιμοποιεί Βέλγο δικηγόρο ιταλικής καταγωγής και όχι τον Ελληνο-Βέλγο που εκπροσωπεί την κόρη του.
Συμπληρωματική κατάθεση έδωσε χθες και η Εύα Καϊλή, χωριστά από τον πατέρα της, χωρίς μάλιστα να γνωρίζει το πλαίσιο για το οποίο της ζητήθηκε να παρουσιαστεί για τέταρτη φορά στον ανακριτή. Σήμερα (12/1) παρουσιάστηκε στο δικαστικό συμβούλιο ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, για να ζητήσει και πάλι την αποφυλάκισή του υπό όρους. Ακόμη όμως δεν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση.
Στο μεταξύ σήμερα, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα παρουσιάζει κεκλεισμένων των θυρών ένα σχέδιο με 14 προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώπιον των αρχηγών των πολιτικών ομάδων που συναπαρτίζουν το ευρωκοινοβούλιο. Η πρόταση εστιάζει στην προσωρινή απαγόρευση του λόμπινγκ και σε αυστηρότερες διαδικασίες πρόσβασης στην Ευρωβουλή. Αν αυτές οι προτάσεις υιοθετηθούν από την Ολομέλεια, οι ευρωβουλευτές που δεν επανεκλέγονται δεν θα έχουν δικαίωμα να ασκούν λόμπινγκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ένα χρόνο, ούτε θα έχουν μόνιμο πάσο πρόσβασης στο Κοινοβούλιο μετά την αποχώρησή τους.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Παράλληλα, το ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται να αποδεχθεί την πρόταση επείγουσας διαδικασίας για την άρση ασυλίας δύο Ευρωβουλευτών, πριν την Ολομέλεια του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο βουλευτές είναι ο Βέλγος Μαρκ Ταραμπέλα και ο Ιταλός Αντρέα Κοτσολίνο, αμφότεροι μέλη της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας του ευρωκοινοβουλίου.
Χθες το βράδυ η Βελγίδα ευρωβουλευτής Μαρί Αρενά, το όνομα της οποίας αναφέρεται πολλές φορές στον φάκελο του Qatargate, ανακοίνωσε την οριστική της αποχώρηση από την προεδρία της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Αρενά φέρεται να προσπάθησε με αυτή της την απόφαση να «προλάβει» τυχόν επιθέσεις, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και από τα ΜΜΕ, καθώς αποκαλύφθηκε ότι είχε παραβλέψει να δηλώσει ταξίδι της στο Κατάρ με όλα τα έξοδα πληρωμένα.
Ειδήσεις σήμερα
Οι αυξήσεις του 2023 σε συντάξεις ΟΓΑ, χηρείας και αναπηρικά επιδόματα [πίνακες και παραδείγματα]
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στη Μητρόπολη η κηδεία, στο Τατόι η ταφή – Το παρασκήνιο της απόφασης
Παζάρια και «αγκάθια» μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας – Τι θα συζητήσουν Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου
Κυβερνητικό έργο και oικονομία στην κορυφή της ατζέντας