Η κυβέρνηση της Αβάνας επενέβη άμεσα. Μπλακάουτ σε Ιντερνετ και κινητή τηλεφωνία, αδιευκρίνιστος αριθμός συλλήψεων και μέχρι τη δύση του ηλίου δύο φορτηγά με ρύζι και γάλα στο Σαντιάγο και αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με την «Ελ Παΐς».
Παρά την ηρεμία που επικρατεί από το βράδυ της Κυριακής, η δυσαρέσκεια δεν φαίνεται να υποχωρεί, καθώς η χώρα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση της τελευταίας 30ετίας, από την κατάρρευση της συμμάχου Σοβιετικής Ενωσης, και ο λαός υποφέρει, σύμφωνα με πηγές της ισπανικής εφημερίδας.
Δομικές αδυναμίες της οικονομίας, ο αντίκτυπος της πανδημίας και η πρόσφατη ενίσχυση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ είναι οι κύριες αιτίες για τον Γολγοθά των 11 εκατομμυρίων Κουβανών σήμερα, σύμφωνα με αναλυτές. Τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα είναι δυσεύρετα και απλησίαστα στη «μαύρη αγορά» με τον μέσο μηνιαίο μισθό στα 10 δολάρια. Το σχεδόν μισό εκατομμύριο πολιτών που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ την τελευταία 4ετία είναι ιστορικό ρεκόρ.
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 30%. Από τις αρχές Μαρτίου στο πλαίσιο προγράμματος ανάκαμψης της οικονομίας καταργήθηκαν χρόνιες επιδοτήσεις για τα στοιχειώδη και η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 400%.
Από τις αρχές Μαρτίου λόγω έργων συντήρησης στη μεγαλύτερη θερμοηλεκτρική μονάδα παραγωγής ενέργειας της χώρας, μεγάλο τμήμα του νησιού είναι χωρίς ρεύμα ακόμη και επί 18 ώρες καθημερινά, και το θερμόμετρο έχει αρχίσει να ανεβαίνει- κυριολεκτικά και μεταφορικά.
«Κόμμα, κράτος και κυβέρνηση είναι εδώ για να ακούν τα παράπονα των πολιτών, να κάνουν διάλογο και να εξηγούν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να βελτιωθεί η κατάσταση, πάντα σε ένα κλίμα γαλήνης και ειρήνης» έγραψε στο X ο πρόεδρος Μιγκέλ-Ντίας Κανέλ.
«Οι εχθροί της Επανάστασης εκμεταλλεύονται την κατάσταση με στόχο την αποσταθεροποίηση… Τρομοκράτες που εδρεύουν στις ΗΠΑ τους οποίους έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα, ενθαρρύνουν αυτές τις ενέργειες που υπονομεύουν την τάξη στη χώρα μας… Δίκτυα τρομοκρατών από τη Φλόριντα ανάβουν φωτιές στους δρόμους της Κούβας, καλώντας σε χάος. Θα αποτύχουν», συνέχισε.
Τη Δευτέρα ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Αβάνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για διάβημα για μια ανάρτηση στο Χ, που καλούσε την κυβέρνηση της Κούβας «να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των διαδηλωτών και να απαντήσει στις ανάγκες του λαού». Η Αβάνα κατήγγειλε τα «δυσφημιστικά μηνύματα των ΗΠΑ και την παρέμβαση σε εσωτερικά ζητήματα της Κούβας».
Η Ουάσιγκτον απάντησε ότι πρόκειται για ανοησίες και οι ΗΠΑ δεν υποδαυλίζουν τις διαδηλώσεις. Δεν αναφέρθηκε στο εμπάργκο 64 ετών που «στραγγαλίζει» την Κούβα.
Τον Ιούλιο του 2021 το μαζικότερο κύμα διαδηλώσεων στην Κούβα από την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1959, πάλι για ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και «ασφυξία» από τα μέτρα για την πανδημία και τον αυταρχισμό του καθεστώτος, έληξε με περίπου 1.000 συλλήψεις.