Με στόχο να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στρατού οι Ουκρανοί ανατίναξαν δύο γέφυρες στον ποταμό Σέιμ αποκόπτοντας την περιοχή Γλουσόβσκι 20.000 κατοίκων. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ότι για το βομβαρδισμό μιας από τις γέφυρες χρησιμοποιήθηκαν δυτικοί πύραυλοι πιθανόν αμερικανικής κατασκευής σκοτώνοντας μάλιστα εθελοντές που προσπαθούσαν να απομακρύνουν αμάχους.
Την ίδια ώρα τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στη ανατολική Ουκρανία με σκοπό τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Ποκρόβσκ. Η πόλη είναι ένα από τα βασικά οχυρά και κόμβος ανεφοδιασμού των Ουκρανών και η απώλειά της θα συμβάλει στην πλήρη κατάληψη της επαρχίας του Ντονέτσκ από τη Ρωσία
Ουκρανοί απομακρύνουν αμάχους και κυρίως παιδιά από τα γειτονικά χωριά και τα μεταφέρουν στο Ποκρόφσκ από όπου τα προωθούν με τρένα σε ασφαλέστερες περιοχές της Ουκρανίας.
Οργή στο Κρεμλίνο για τους δυτικούς δημοσιογράφους
Το γεγονός ότι δυτικοί δημοσιογράφοι πάτησαν σε ρωσικό έδαφος, χωρίς την έγκριση του Κρεμλίνου, και κατέγραψαν την εισβολή των Ουκρανών έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας, η οποία προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας, την ώρα που η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στην Ιταλίδα πρεσβευτή στη Μόσχα Τσετσίλια Πιτσιόνι καταγγέλλοντας παράνομη είσοδο ιταλών δημοσιογράφων. Η ιταλίδα πρεσβευτής υπερασπίστηκε την ελευθερία και την ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης τονίζοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στο σχεδιασμό και τις δημοσιογραφικές αποστολές της RAI.
Η ίδια η ιταλική τηλεόραση αποφάσισε πάντως την επιστροφή της ρεπόρτερ της στην Ιταλία με ιταλικά μέσα να αναφέρουν ότι θέλησε να αποφύγει μια ενδεχόμενη κίνηση νομικής διαδικασίας εναντίον των ιταλών ανταποκριτών με βάσει το ρωσικό ποινικό κώδικα.
Το τετραμελές συνεργείο της RAI, που εργαζόταν στην περιοχή υπό τη συνοδεία Ουκρανών στρατιωτών, ήταν το πρώτο ξένο μέσο ενημέρωσης που έκανε ρεπορτάζ από την ρωσική πόλη Σούντζα, την οποία κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα οι ουκρανικές δυνάμεις.
Συνέχεια στον πόλεμο προπαγάνδας
Εντωμεταξύ ο πόλεμος προπαγάνδας συνεχίζεται. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ και να ρίξει την ευθύνη στη Μόσχα.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post αποκαλύπτει μια παράπλευρη απώλεια της ουκρανικής εισβολής στο Κουρσκ. Οι πληροφορίες λένε ότι Ρωσία και Ουκρανία σχεδίαζαν έμμεσες συνομιλίες στο Κατάρ με στόχο να σταματήσουν τις εκατέρωθεν επιθέσεις στις ενεργειακές τους υποδομές. Αυτές οι συνομιλίες πλέον εκτροχιάζονται.
Νέες απειλές από Πούτιν στην Ουκρανία: «Θα μετανιώσει για την επίθεση στο Καζάν»
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα πάντως η Ρωσία δεν τις έχει ανακαλέσει αλλά ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές στο Κατάρ ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Πιθανόν χρόνο για να αντεπιτεθεί και να απωθήσει τους Ουκρανούς στο Κουρσκ ή να προωθηθεί στο ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς.
Κι ενώ η δυτική βοήθεια έχει ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρησιακές ικανότητες της Ουκρανίας, η Γερμανία σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες να μειώσει τη δική της βοήθεια στο Κίεβο κατά 50%.
Κούρσκ: ΣΒίντεο από τον ουκρανικό βομβαρδισμό της γέφυρας στο Σέιμ
Ο ουκρανικός στρατός «ενισχύει» τις θέσεις του στην περιφέρεια Κουρσκ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δέκα και πλέον ημέρες μετά την έναρξη της μεγάλης κλίμακας επίθεσης στο ρωσικό έδαφος.
«Ο στρατηγός (Ολεξάντρ) Σίρσκι ανέφερε ενίσχυση των θέσεων των δυνάμεών μας στην περιφέρεια Κουρσκ και επέκταση της σταθεροποιημένης περιοχής», ανέφερε ο Ζελένσκι στο Telegram, έπειτα από συνάντηση με τον επικεφαλής του ουκρανικού στρατού.
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι «απώθησε» τον ουκρανικό στρατό κοντά σε τρεις κοινότητες στην περιφέρεια Κουρσκ.
Οι Ρώσοι στρατιώτες «απώθησαν» τις ουκρανικές «επιθέσεις» «στην κατεύθυνση των κοινοτήτων Κορένεβο, Ρουσκόιε και Τσερκασκόιε Πορετνόιε», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας
Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ και να επιρρίψει την ευθύνη στη Μόσχα για αυτήν την «πρόκληση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Το υπουργείο ανέφερε πως η Ρωσία θα απαντήσει σκληρά σε περίπτωση τέτοιας επίθεσης, η οποία όπως είπε θα μόλυνε μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον σταθμό.
Η Ουκρανία εισέβαλε στη ρωσική δυτική περιφέρεια Κουρσκ στις 6 Αυγούστου και ισχυρίζεται ότι έχει πάρει τον έλεγχο 82 οικισμών σε μια περιοχή 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τότε.
Ωστόσο ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ παραμένει υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.
Με στόχο να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στρατού οι Ουκρανοί ανατίναξαν δύο γέφυρες στον ποταμό Σέιμ αποκόπτοντας την περιοχή Γλουσόβσκι 20.000 κατοίκων. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ότι για το βομβαρδισμό μιας από τις γέφυρες χρησιμοποιήθηκαν δυτικοί πύραυλοι πιθανόν αμερικανικής κατασκευής σκοτώνοντας μάλιστα εθελοντές που προσπαθούσαν να απομακρύνουν αμάχους. Η γέφυρα στον Σέιμ χρησιμοποιούνταν για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων.
Δόθηκε στο φως της δημοσιότητας και βίντεο που δείχνει τη γέφυρα να τινάζεται στον αέρα.
Украинские военные разрушили мост через реку Сейм в Курской области, утверждают местные власти. Как пишет «Би-би-си» со ссылкой на региональные телеграм-каналы, в результате от сообщения отрезаны более 20 населённых пунктов, эвакуация их жителей посуху теперь невозможна.… pic.twitter.com/Ia01dQVtJw
— ЭХО (@echofm_online) August 16, 2024
Как сейчас выглядит мост через реку Сейм на Курщине .
Если военные россии не успеют убежать, то в плен попадет еще 2.500 орков. pic.twitter.com/so95Ua7gfI
— Anatolii (@Anatoli621029) August 17, 2024
Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι βομβάρδισε δρόμο κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Οι Ρώσοι που ελέγχουν τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια δήλωσαν σήμερα ότι ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) έριξε εκρηκτικά σε δρόμο έξω από τον σταθμό, θέτοντας σε κίνδυνο το προσωπικό του που χρησιμοποιεί αυτόν τον δρόμο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, λίγο αφού εξαπέλυσε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ο σταθμός είναι ανενεργός καθώς η Μόσχα και το Κίεβο έχουν επανειλημμένα αλληλοκατηγορηθεί ότι προσπαθούν να σαμποτάρουν τη λειτουργία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια γύρω από αυτόν.
Η επίθεση σημειώνεται καθώς η Ουκρανία συνεχίζει την εισβολή της στο ρωσικό έδαφος, ισχυριζόμενη ότι έχει πάρει τον έλεγχο 82 οικισμών σε μια περιοχή 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιφέρεια Κουρσκ από τις 6 Αυγούστου.
Εξάλλου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται τον Ρώσο προσωρινό αντιπρόσωπο στη Βιέννη, Ρόμαν Ουστίνοφ, η Μόσχα θέλει να συζητήσει την επίθεση στον σταθμό της Ζαπορίζια με την ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Η Ρωσία θέλει επίσης ο ΔΟΑΕ να προειδοποιήσει την Ουκρανία να μην επαναλάβει τις επιθέσεις αυτές, είπε ο Ουστίνοφ.
Οι έξι ανενεργοί αντιδραστήρες του σταθμού, που βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου, εξαρτώνται από εξωτερική τροφοδοσία ισχύος για τη διατήρηση της ψύξης του πυρηνικού υλικού τους ώστε να αποφευχθεί ένα καταστροφικό δυστύχημα.