Συμπλήρωσε πως όλες οι ρωσικές επαρχίες θα πρέπει να επιβάλουν μέτρα για την διασφάλιση κρίσιμων εγκασταστάσεων.
Ακριβώς μετά την ομιλία Πούτιν, το Κρεμλίνο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ανήγγειλε την έναρξη ισχύος του στρατιωτικού νόμου σε αυτά τα εδάφη από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Αυτά τα εδάφη «είχαν καθιερώσει στρατιωτικό νόμο πριν από την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά είναι απαραίτητο να επισημοποιηθεί αυτό το καθεστώς ακολουθώντας τη ρωσική νομοθεσία», δήλωσε ο Πούτιν.
Δικαιολόγησε αυτό το μέτρο λέγοντας ότι το Κίεβο αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα και συνέχισε σύμφωνα με τον ίδιο να «βομβαρδίζει» τον άμαχο πληθυσμό σε αυτές τις περιοχές.
«Οι νεοναζί (Ουκρανοί) χρησιμοποιούν ανοιχτά τρομοκρατικές μεθόδους (…) Στέλνουν ομάδες σαμποτέρ στα έδαφη μας», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ιδιαίτερα την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας και τις «πυρηνικές υποδομές», χωρίς να διευκρινίσει ποιες.
Τι φέρνει ο στρατιωτικός νόμος
Σύμφωνα με το διάταγμα, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει εντός τριών ημερών να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε αυτές τις περιοχές.
Η ρωσική νομοθεσία προβλέπει μια σειρά μέτρων σε περίπτωση κήρυξης στρατιωτικού νόμου: ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων, εκκένωση στρατηγικών εταιρειών, απαγόρευση εγκατάλειψης των εν λόγω εδαφών, εγκλεισμός πληθυσμού, επιβολή στρατιωτικής λογοκρισίας στις τηλεπικοινωνίες κ.λπ.
Στην κεντρική ομοσπονδιακή περιφέρεια, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Μόσχα, καθιερώνεται επίσης καθεστώς ενισχυμένου συναγερμού, σύμφωνα με το διάταγμα αυτό.
Θεσπίζεται επίσης ένα καθεστώς ενισχυμένης ασφάλειας, που περιγράφεται ως «καθεστώς αντίδρασης μεσαίου επιπέδου», στη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, καθώς και στις επαρχίες Κρασνοντάρ, Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορόνεζ, Κούρσκ και Ροστόφ, που συνορεύουν με την Ουκρανία. Βάσει αυτού περιορίζονται οι μετακινήσεις εντός και εκτός ρωσικών περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία.
Βρετανία: Σύλληψη 14χρονου για τη δολοφονία 12χρονου στο Μπέρμινχαμ
Μιλώντας σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του, σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Πούτιν έδωσε επίσης εντολή στην κυβέρνηση να συγκροτήσει ένα ειδικό συντονιστικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν για να συνεργαστεί με περιφέρειες της Ρωσίας για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας στην Ουκρανία.
Οι κινήσεις αυτές, σχεδόν οκτώ μήνες μετά τον πόλεμο, σηματοδοτούν την τελευταία κλιμάκωση του Πούτιν για να αντιμετωπίσει μια σειρά από ήττες που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός από τις ουκρανικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Εκκενώνεται η Χερσώνα – Αιχμάλωτοι στη Ζαπορίζια
Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό πως περίπου 50.000-60.000 άνθρωποι θα μεταφέρονταν από τη Χερσώνα στη Ρωσία και στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.
Η εκκένωση αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι ημέρες, δήλωσε, σύμφωνα με το TASS, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης Βλαντίμιρ Σάλντο.
Νωρίτερα, ο επίσης διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής κυβερνήτης της Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοφ, είχε τονίσει πως οι άμαχοι θα πρέπει να απομακρυνθούν από την πόλη όσο το δυνατόν ταχύτερα επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να αρχίσουν επίθεση ανά πάσα στιγμή.
Οι ουκρανικές δυνάμεις «θα αρχίσουν σύντομα μια επίθεση εναντίον της πόλης της Χερσώνας», δήλωσε ο Στρεμούσοφ. «Σας ζητώ να πάρετε τα λόγια μου στα σοβαρά: εκκενώστε την πόλη το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε σε καταχώρισή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. Σε νέα καταχώρισή του αργότερα ανέφερε πως σήμερα η κατάσταση στο μέτωπο είναι σταθερή, όμως οι πολίτες θα πρέπει να καταφύγουν στην αριστερή όχθη.
Στο μεταξύ, στη Ζαπορίζια, «περί τους πενήντα» εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό, που βρίσκεται υπό την κατοχή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τον Μάρτιο, «παραμένουν αιχμάλωτοι» των Ρώσων.
«Περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι στον σταθμό είχαν αιχμαλωτισθεί» από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στα τέλη του Φεβρουαρίου. Ορισμένοι από αυτούς απελευθερώθηκαν, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι για την τύχη των οποίων δεν ξέρουμε τίποτε», δήλωσε ο Πέτρο Κοτίν, διευθυντής της Energoatom, διαχειρίστριας του σταθμού. «Περί τα 5ο άνθρωποι παραμένουν αιχμάλωτοι», είπε.
Σχετικά με την απαγωγή στις αρχές της εβδομάδας δύο εργαζομένων από τις ρωσικές δυνάμεις, του διευθυντή υπηρεσιών Πληροφορικής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια Ολεγκ Κοστιούκοφ και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Ολεγκ Οτσέκα, ο Πέτρο Κοτίν δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκονται.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Τα δύο σενάρια για τα αναδρομικά 380.000 συνταξιούχων Δημοσίου και αποστράτων
Πύραυλος Tayfun: Προκαλούν τα τουρκικά ΜΜΕ – «Μπορούμε να πλήξουμε την Αθήνα και όλη την Ελλάδα»