Ο Πούτιν απαντούσε σε αίτημα του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο που έθεσε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης κορυφής στο Μινσκ, λέγοντας ότι η Λευκορωσία θα καθορίσει τους στόχους για τους πυραύλους «Ορέσνικ» που θα αναπτυχθούν στο έδαφός της.
Η Ρωσία κατάφερε πλήγμα με πύραυλο ‘Ορέσνικ’ στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο τον περασμένο μήνα, το οποίο ο Πούτιν περιέγραψε ως την πρώτη δοκιμή του πυραύλου σε συνθήκες μάχης.
Θερμή συνάντηση Πούτιν-Λουκασένσκο στο Μινσκ – «Η Δύση κλιμακώνει την κατάσταση»
Η Ρωσία και η Λευκορωσία θα συνάψουν συμφωνία για αμοιβαίες εγγυήσεις ασφαλείας προς το συμφέρον και των δύο χωρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο υποδέχτηκε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντηση κορυφής στο Μινσκ για την 25η επέτειο του Ενωσιακού Κράτους, μιας συμμαχίας ανοικτών συνόρων μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και γειτόνων.
Ο Λουκασένκο υποδέχθηκε τον Πούτιν μέσα στο κτίριο, κοντά στην είσοδο. Οι αρχηγοί έδωσαν τα χέρια, αγκαλιάστηκαν και αντάλλαξαν δυο λόγια. Θα συμπροεδρεύσουν μιας συνεδρίασης του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου του ενωσιακού κράτους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Η συνάντηση θα συζητήσει μια σειρά θεμάτων, από την άμυνα μέχρι τα τιμολόγια επικοινωνιών.
Αργότερα μέσα στην ημέρα, οι ηγέτες θα υπογράψουν κοινά έγγραφα και θα πραγματοποιήσουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση όταν ολοκληρωθεί το κύριο πρόγραμμα.
«Είναι μια απολύτως αμοιβαία πρωτοβουλία», δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα πάντα με το RIA, αναφερόμενος στη συνθήκη. «Η ίδια η λογική της εξέλιξης των γεγονότων υπαγορεύει την ανάγκη για ένα τέτοιο έγγραφο».
Ο Πούτιν ενέκρινε αλλαγές τον περασμένο μήνα μειώνοντας το όριο για ένα πυρηνικό πλήγμα στη Ρωσία και επέκτεινε την πυρηνική ομπρέλα της Μόσχας ώστε να καλύψει τη Λευκορωσία, έναν σύμμαχο-κλειδί.
Τα πυρηνικά όπλα αποσύρθηκαν από τη Λευκορωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, όμως ο Πούτιν ανακοίνωσε πέρυσι πως η Ρωσία θα εγκαθιστούσε τακτικούς πυρηνικούς πυραύλους εκεί ως μέσο αποτροπής της Δύσης.
Ο Λουκασένκο, που είναι στην εξουσία στη Λευκορωσία από το 1994, δήλωσε τον Οκτώβριο πως οποιαδήποτε χρήση ρωσικών πυρηνικών όπλων που είναι τώρα αναπτυγμένα στη Λευκορωσία θα χρειαστεί την προσωπική συγκατάθεσή του.
Η Μόσχα και το Μινσκ πραγματοποιούν τακτικά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια και ένας υπό ρωσική ηγεσία, μετασοβιετικός στρατιωτικός συνασπισμός αναμένεται να διεξαγάγει ασκήσεις στη Λευκορωσία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Πουτιν: «Η Δύση κλιμακώνει την κατάσταση στην Ουκρανία»
Η Δύση συνεχίζει να κλιμακώνει την κατάσταση στην Ουκρανία, ωθώντας τον κόσμο προς μια παγκόσμια σύγκρουση, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Μια ιδιαίτερη ανησυχία, φυσικά, είναι η κατάσταση στην ευρωπαϊκή περιοχή, ιδιαίτερα στην Ουκρανία. Οι δυτικές χώρες κλιμακώνουν σκόπιμα τις εντάσεις – αυτές είναι που ευθύνονται για τη σημερινή τραγωδία και συνεχίζουν να επιδεινώνουν την κατάσταση», είπε ο Πούτιν. σε συνεδρίαση του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου του ενωσιακού κράτους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
«Μια τέτοια ανεύθυνη πολιτική οδηγεί τον κόσμο στο χείλος μιας παγκόσμιας σύγκρουσης», τόνισε.
Ειδήσεις σήμερα
Άρματα μάχης: Eλληνοτουρκική «σύγκρουση» – Ποιο θα επιβιώσει στο πεδίο µάχης;
Bitcoin: Ποιο το μέλλον του κρυπτονομίσματος και ο ρόλος του Τραμπ