«Ένας θησαυρός “κοιμάται” στα βουνά της ελληνικής επαρχίας που λέγεται Βοιωτία», γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης, εξηγώντας πως στη Βοιωτία λειτουργούν τα μεγαλύτερα ορυχεία βωξίτη στην Ευρώπη. Όπως επισημαίνει, το ορυκτό αυτό μπορεί να μας δώσει «πολλά περισσότερα» από το αλουμίνιο, καθώς ο βωξίτης που εξορύσσεται στην Ελλάδα είναι πλούσιος σε ένα σπάνιο και ιδιαίτερα χρήσιμο χημικό στοιχείο, το γάλλιο.
Το μέταλλο αυτό είναι στα πρωτοσέλιδα από τότε που η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός γαλλίου στον κόσμο, επέβαλε ελέγχους και περιορισμούς στις εξαγωγές στο γάλλιο και το γερμάνιο το καλοκαίρι «για λόγους εθνικής ασφάλειας». Έτσι, οι εξαγωγείς πρέπει πλέον να λαμβάνουν έγκριση από το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου. Με τον τρόπο αυτό επέλεξε να απαντήσει το Πεκίνο στους περιορισμούς των εξαγωγών από την Δύση προς την Κίνα, που θέλουν να αναχαιτίσουν την πρόσβαση της Κίνας στην τεχνολογία των μικροτσίπ.
Μέχρι σήμερα, η ΕΕ προμηθεύεται το 71% των αναγκών της σε γάλλιο από την Κίνα. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς οι νέες ρυθμίσεις από πλευράς της Κίνας θα επηρεάσουν τις εξαγωγές γαλλίου στην ΕΕ, αλλά η Κομισιόν ήδη αναζητά εναλλακτικές λύσεις, μεταδίδει το RND. Μάλιστα, η Κομισιόν φαίνεται πως έχει ήδη προσεγγίσει ελληνική εταιρεία, ρωτώντας εάν θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της ΕΕ σε γάλλιο – με την εταιρεία να απαντά θετικά.
Το γάλλιο εμφανίζεται μόνο σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, πιο συχνά στον βωξίτη μαζί με το αλουμίνιο και τον ψευδάργυρο. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε γάλλιο στον βωξίτη είναι μόνο 0,1 τοις εκατό. Η εξόρυξη είναι αντίστοιχα πολύπλοκη και ενεργοβόρα. Λόγω του χαμηλού για την ίδια ενεργειακού κόστους, η Κίνα είναι ο σημαντικότερος παραγωγός γαλλίου στον κόσμο, με μερίδιο 83,6 τοις εκατό.
Gigabit Voucher: Ανοιχτή η πλατφόρμα για γρήγορο ίντερνετ - Πώς θα γίνει η αίτηση
Το στοιχείο αυτό είναι απαραίτητο για πολλές εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, αν και σε μικρές ποσότητες. Το βρίσκουμε επίσης σε smartphone, ηλιακές κυψέλες και σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, ειδικά ως ημιαγωγός στην οπτοηλεκτρονική. Σημαντικοί τομείς εφαρμογής του περιλαμβάνουν την τεχνολογία LED και OLED καθώς και τα φωτοβολταϊκά. Το γάλλιο χρησιμοποιείται επίσης σε τσιπ υπολογιστών, που με την σειρά τους αξιοποιούνται σε τεχνολογίες υψηλών συχνοτήτων στις δορυφορικές επικοινωνίες.
Η Κίνα εξήγαγε στο παρελθόν γάλλιο σε συγκριτικά χαμηλές τιμές. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν μόνο λίγες εγκαταστάσεις για την εξόρυξη γαλλίου στις δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου ενός πιλοτικού προγράμματος που λειτουργεί στη Βοιωτία εδώ και περίπου 4 χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το RND, η ΕΕ έχει ανάγκη για περίπου 40 τόνους γαλλίου κάθε χρόνο. Αν γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις, η Βοιωτία θα μπορούσε να δίνει έως και 60 τόνους γάλλιο τον χρόνο.
Μία πιθανή «παγίδα» που υπάρχει είναι ότι, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, οι τιμές για το γάλλιο που παράγεται στην Ελλάδα θα είναι υψηλότερες από αυτές που χρεώνει η Κίνα.
Εάν το Πεκίνο χαλαρώσει ξανά τους περιορισμούς στις εξαγωγές και «πλημμυρίσει» ξανά την παγκόσμια αγορά με γάλλιο, η επένδυση μπορεί να χαθεί. Οι συζητήσεις που διεξάγονται τώρα με την Κομισιόν αφορούν επίσης το εάν η ΕΕ θα συμμετάσχει στην επένδυση και ποιες εγγυήσεις αποδοχής μπορεί να δώσει, αναφέρει το RND, επικαλούμενο πληροφορίες της ελληνικής εταιρείας.
Ειδήσεις σήμερα
Μάθιου Πέρι: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά με πόνο ψυχής τον «Τσάντλερ» από τα «φιλαράκια»