Σύμφωνα με το Politico, υπάρχουν ήδη τέσσερα ονόματα που ακούγονται έντονα για τις κορυφαίες θέσεις στην ιεραρχία του μπλοκ: Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Και η σεναριολογία αφορά αποκλειστικά γυναίκες: Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι πιθανό να παραμείνει επικεφαλής της Επιτροπής.
Η Ρομπέρτα Μέτσολα από τη Μάλτα θα διατηρήσει τη θέση της στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Μέττε Φρεντέρικσεν, η σημερινή πρωθυπουργός της Δανίας, είναι πιθανό να αναλαβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας ενδέχεται να διοριστεί Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας (υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, εν συντομία).
“Dream team”: How all the EU’s top jobs could be held by women. https://t.co/d734DJoJNZ
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) January 18, 2024
Ως την «ομάδα των ονείρων του» χαρακτήρισε μια τέτοια σύνθεση των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών διπλωμάτης που μίλησε στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Θα έστελνε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα», πρόσθεσε.
Ένα ρεαλιστικό σενάριο
Βεβαίως μένουν πολλά να γίνουν ώσπου να έρθει η ώρα των αποφάσεων, και ως τότε πολλά μπορούν να αλλάξουν. Όμως υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να πιστεύει κανείς ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Σύμφωνα με το Politico, μια τέτοια σύνθεση θα σήμαινε ότι η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο θα παρέμεναν στα χέρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Οι σοσιαλιστές θα έπαιρναν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι φιλελεύθεροι θα κυριαρχούσαν στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, το διπλωματικό σκέλος της ΕΕ.
Υπάρχει πάντως και ο αντίλογος. Ήδη πολλοί υποστηρίζουν ότι η Φρεντέρικσεν δεν είναι αρκετά σοσιαλίστρια δεδομένης της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Δανίας, ενώ για ορισμένους διπλωμάτες η Κάλας παραείναι επιθετική με τη Ρωσία για να κατακτήσει την κορυφαία θέση στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ.
Απούσες οι γυναίκες
Σημειώνεται ότι, όπως υπενθυμίζει το Politico, από τις πρώτες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1979, έχουν υπάρξει μόνο τρεις γυναίκες πρόεδροι: Η Σιμόν Βέιλ, η Νικόλ Φονταίν και τώρα η Ρομπέρτα Μέτσολα.
Όσον αφορά τις επιτροπές και τις πολιτικές ομάδες εντός του Κοινοβουλίου, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται επίσης. Επί του παρόντος, μόνο τρεις στις επτά πολιτικές ομάδες έχουν γυναίκες επικεφαλής (οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, οι Πράσινοι και η Αριστερά), ενώ μόνο επτά γυναίκες (έναντι 17 ανδρών) είναι πρόεδροι επιτροπών του Κοινοβουλίου. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) έχει έναν άντρα στο τιμόνι.