Επιχειρούν, σύμφωνα με τα επιχειρήματα που ανέπτυξαν κατά τη συζήτηση, να βάλουν φρένο στους φρενήρεις ρυθμούς μαζικής παραγωγής, κατανάλωσης και απόρριψης της φτηνής fast fashion που ρυπαίνει το περιβάλλον.
«Η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα ανά τον κόσμο που περιορίζει την υπερβολή» είπε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Κριστόφ Μπεσού.
Το σχέδιο είναι να γίνουν τα ενδύματα, υποδήματα και αξεσουάρ κολοσσών όπως η κινεζική Shein λιγότερο ελκυστικά στους Γάλλους καταναλωτές, αυξάνοντας το κόστος. Σε πρώτο βήμα επιβάλλεται από το 2025 φόρος 5 ευρώ ανά κομμάτι, θα αυξηθεί στα 10 ευρώ ως το 2030, αλλά δεν θα ξεπερνά το 50% της τιμής του προϊόντος.
Επιπλέον, ο νόμος που πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία, προβλέπει απαγόρευση διαφημίσεων fast fashion.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η κλωστοϋφαντουργία είναι η πιο ρυπογόνος βιομηχανία, καθώς ευθύνεται για το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και καταναλώνει τεράστιες ποσότητες νερού, επιχειρηματολόγησε η βουλευτής Ανν-Σεσίλ Βιολάν. Αναφέρθηκε στη Shein «που παράγει 7.200 ρούχα την ημέρα» ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της fast fashion.
Τα έσοδα από τον περιβαλλοντικό φόρο θα επενδύονται στην επιδότηση δημιουργών «βιώσιμης» μόδας και με αυτόν τον τρόπο το κράτος θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητά τους, πρόσθεσε.
Η βουλευτής και οι υπόλοιποι υπέρμαχοι του νομοσχεδίου δεν το φώναξαν, αλλά μάλλον ψέλλισαν ότι πίσω από την ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι η έγνοια για την κατάρρευση της γαλλικής βιομηχανίας μόδας. Πέρα από τους μεγάλους οίκους πολυτελών προϊόντων για λίγους με ταμπέλες Chanel, Dior ή Louis Vuitton, οι γαλλικές εταιρίες μόδας που απευθύνονται στις μάζες τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει έδαφος από Ευρωπαίους ανταγωνιστές αρχικά όπως οι γίγαντες Zara και H&M, και πλέον και από ιντερνετικές κινεζικές αλυσίδες όπως η Shein και Temu, που στέλνουν τη fast fashion στην πόρτα του καταναλωτή χωρίς μεσολαβητές. Πολλές γαλλικές βιοτεχνίες χρεοκόπησαν.
«Οι απαγορεύσεις, και δη της διαφήμισης μόδας, ισοδυναμούν με θάνατο της μόδας» είπε ο Αντουάν Βερμορέλ-Μαρκές, βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων.
Εκπρόσωπος της Shein έδωσε επίσης μια διαφορετική εικόνα από αυτή πάνω στην οποία βασίστηκε το «ναι» της γαλλικής Βουλής. «Τα ρούχα που παράγουμε ανταποκρίνονται στην υπάρχουσα ζήτηση και το ποσοστό των απούλητων προϊόντων είναι σταθερά σε χαμηλά μονοψήφια νούμερα, ενώ αντιθέτως παραδοσιακοί παίκτες έχουν περίσσευμα μέχρι και 40% της παραγωγής» απαντά η κινεζική εταιρία.
Το νομοσχέδιο θα κατορθώσει μόνο να μειώσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων καταναλωτών, προσθέτει.