Σε μια πρωτοφανή απόφαση στην ιστορία της χώρας προχώρησε η κυβέρνησης της Σουηδίας για να αντιμετωπίσει την έξαρση της βίας. Ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον στρατό στον πόλεμο κατά των συμμοριών.
Πόλεμος συμμοριών στη Σουηδία: «Κατέβασε» τον στρατό στους δρόμους η κυβέρνηση
«Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο, καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι τέτοιο», τόνισε ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς κυβέρνησης που ανέλαβε πέρυσι την εξουσία υποσχόμενος την αντιμετώπιση του εγκλήματος.
Αφορμή για την απόφαση αποτέλεσε ο θάνατος τριών ακόμη ατόμων την Πέμπτη. Από την αρχή του μήνα οι θάνατοι από τις συγκρούσεις συμμοριών (πυροβολισμοί, βομβιστικές επιθέσεις κ.α.) έχουν φτάσει στους δώδεκα. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο πιο φονικός μήνας των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.
Μάλιστα τα περισσότερα θύματα ήταν άνθρωποι περαστικοί, που βρέθηκαν τυχαία στο σημείο ή άνθρωποι που γνώριζαν τους δράστες, αλλά δεν εμπλέκονταν σε κάποια συμμορία. Επίσης πολλά από τα θύματα ήταν νεαρής ηλικίας.
«Η εγκληματικότητα ανήλθε σε ένα επίπεδο που δεν είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν. Η κατάσταση είναι σοβαρή στην Ουψάλα και σε όλη τη χώρα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Καταρίνα Μπόβαλ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της πανεπιστημιακής πόλης που βρίσκεται 70 χλμ βορείως της Στοκχόλμης.
Η σύγκρουση μεταξύ συμμοριών για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών πλήττει κυρίως την πόλη Ουψάλα, η οποία βρίσκεται υπό αυξημένη αστυνομική επιτήρηση και γνωρίζει μια κλιμάκωση της βίας από τα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο αιματηρές συγκρούσεις αντίπαλων συμμοριών έχουν σημειωθεί και στην Στοκχόλμη.
«Αθώοι άνθρωποι χωρίς καμιά σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, ανάμεσά τους παιδιά, αναγκάστηκαν να παραστούν ακόμη μια φορά σε έναν ανελέητο πυροβολισμό κατά τη διάρκεια του οποίου ένας άνδρας σκοτώθηκε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ούλφ Κρίστερσον μιλώντας στο δίκτυο TV4 για το τελευταίο αιματηρό περιστατικό. «Αυτοί οι ασυνείδητοι φονιάδες δεν θα σταματήσουν να πυροβολούν ο ένας τον άλλον και να πυροβολούν τους άλλους όσο δεν τους σταματάμε», πρόσθεσε.
«Αυτή δεν είναι η Σουηδία, δεν είναι έτσι όπως υποτίθεται ότι είναι η Σουηδία», δήλωσε από την πλευρά της η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα ‘Αντερσον σε συνέντευξη Τύπου.
Η Άντερσον, η οποία έχασε τις εκλογές πέρυσι εν μέρει γιατί οι ψηφοφόροι αποδοκίμασαν την ικανότητα της κυβέρνησής της να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να αλλάξει τον νόμο ώστε να επιτρέψει στον στρατό να βοηθήσει την αστυνομία στην καταπολέμηση των συμμοριών. «Η περιπολία που εκτελούν οι αστυνομικοί θα μπορούσε να πραγματοποιείται από τον στρατό. Επιπλέον, ο στρατός διαθέτει την τεχνογνωσία με την οποία θα μπορούσε να βοηθήσει», είχε πει.
Η αστυνομία εκτιμά ότι σχεδόν 30.000 άνθρωποι στη Σουηδία εμπλέκονται άμεσα ή έχουν δεσμούς με εγκλήματα συμμοριών. Η βία έχει επίσης εξαπλωθεί από τις μεγάλες αστικές περιοχές στις μικρότερες πόλεις όπου το βίαιο έγκλημα αποτελούσε κατά το παρελθόν σπάνιο φαινόμενο. Το 2022, η Σουηδία κατέγραψε 391 περιστατικά με πυροβολισμούς, από τα οποία τα 62 ήταν θανατηφόρα.
Ειδήσεις σήμερα
Σάνα Μαρίν: Πάει για σταρ του σινεμά
Πιέσεις να δοθούν οι S-300 από την Ελλάδα στην Ουκρανία