Ο Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι «δεν θα επιτραπεί η “είσοδος” στη Γάζα ούτε ηλεκτρικού ρεύματος, ούτε τροφίμων, ούτε νερού, ούτε καυσίμων», αποκόπτοντας ουσιαστικά ένα παλαιστινιακό έδαφος που βρίσκεται ήδη υπό 16ετή αποκλεισμό, καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνέχισαν να σφυροκοπούν τη μικροσκοπική και εξαθλιωμένη παράκτια λωρίδα.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Γιατί η Χαμάς χτύπησε την «καρδιά» της Ιερουσαλήμ
“We are fighting against human animals.”
Israel’s Defence Minister Yoav Gallant announced a “complete siege” of Palestine’s already blockaded Gaza, saying Israeli authorities would cut electricity and prevent food and fuel from entering the territory pic.twitter.com/5V5Yl22JC5
— TRT World (@trtworld) October 9, 2023
Καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς και 300.000 έφεδροι κινητοποιήθηκαν, ισραηλινά στρατεύματα και άρματα μάχης στάλθηκαν στο νότο για να προετοιμαστούν για αυτό που στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα είναι το επόμενο στάδιο του πολέμου, το οποίο, σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσε να περιλαμβάνει χερσαία εισβολή στη Γάζα.
Όσο και αν σημαντική μερίδα διεθνών αναλυτών θεωρεί βέβαιη τη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, ο χρόνος και η κλίμακα δεν μπορεί -για την ώρα- να προβλεφθεί δεδομένου ότι Χαμάς, Ισλαμική Τζιχάντ και άλλοι μαχητές κρατούν τουλάχιστον 150 Ισραηλινούς ομήρους.
#BREAKING: Israeli forces storm Al Aqsa Mosque, use gas bombs, sound grenades and mercilessly beat up Palestinian worshipers. Dozens of Palestinian worshippers got injured after being attacked by Israeli occupation troops.#AlAqsaMosque #Palestine #Israel pic.twitter.com/OZnhMhw0AS
— World Times (@WorldTimesWT) April 4, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ22/01/2025|17:40Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας: Το Ιράν «πατάει γκάζι» στον εμπλουτισμό ουρανίου
Ο μεγάλος αριθμός τους θεωρείται σημαντικό πλεονέκτημα για τη Χαμάς, δεδομένου ότι το 2011 το Ισραήλ παρέδωσε 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους για να απελευθερωθεί ένας μόνο στρατιώτης, μετά από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας.
Η Χαμάς θέλει να «απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους» από το Ισραήλ και να τερματίσει τις ισραηλινές προκλήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, ιδίως στο τέμενος Αλ-Άκσά, δήλωσε νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος της μαχητικής οργάνωσης. Μιλώντας στο Associated Press, ο Abdel-Latif al-Qanoua ανέφερε ότι οι μαχητές της Χαμάς συνεχίζουν να πολεμούν τις ισραηλινές δυνάμεις και το πρωί της Δευτέρας έπιασαν ομήρους και άλλους Ισραηλινούς.
«Βρισκόμαστε σε μια ανοιχτή μάχη για να υπερασπιστούμε τον λαό μας και το Τζαμί Αλ Άκσα», είπε. «Αυτή η μάχη συνδέεται με την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων αιχμαλώτων και την παύση των δραστηριοτήτων αυτής της φασιστικής κυβέρνησης στην Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς έχει αιχμαλωτίσει «μεγάλο αριθμό Ισραηλινών», χωρίς να δώσει συγκεκριμένο αριθμό.
Καταιγίδα Αλ Άκσα: Οι ισλαμιστές της Χαμάς πανηγυρίζουν
Νέο βίντεο έδωσαν στη δημοσιότητα οι ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει ξεκινήσει τον “ολικό αποκλεισμό” της Λωρίδας της Γάζας απαντώντας με την επιχείρηση “Σιδερένια Σπαθιά”.
Η παλαιστινιακή οργάνωση που από το 2008 ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τον εκκωφαντικό αντίκτυπο που έχει η άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε στο κράτος του Ισραήλ.
Στο πανηγυρικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα βλέπουμε τους ενόπλους της Χαμάς να εισέρχονται σε στρατιωτικές βάσεις των Ισραηλινών κατά την έναρξη της επιχείρησης που έχουν ονομάσει “Καταιγίδα Αλ Άκσα”.
The Al-Qassam Brigades, the armed wing of the Palestinian resistance group Hamas, released new videos showing a number of its fighters inside Israeli military sites during the ‘Al Aqsa Flood’ operation pic.twitter.com/eQzrTg40zs
— TRT World (@trtworld) October 9, 2023
Τι είναι το τέμενος Αλ Άκσα
Το τέμενος Αλ-Άκσα , (“το πιο απομακρυσμένο τζαμί”) είναι ο τρίτος πιο ιερός τόπος για το Ισλάμ και βρίσκεται στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ.
Ενώ ολόκληρη η περιοχή στην οποία βρίσκεται το τζαμί, μαζί με τον Θόλο του Βράχου, τις δεκαεπτά πύλες και τους τέσσερις μιναρέδες, ήταν ιστορικά γνωστός ως το τέμενος Άλ-Άκσα, σήμερα επικρατεί ένας περιορισμένος ορισμός και ο ευρύτερος περίβολος αναφέρεται συνήθως ως Χαράμ αλ-Σαρίφ (“Άβατον Ευγενές”, “Ευγενής Ιερός Χώρος”), ή το Όρος του Ναού, το ιερότερο σημείο του Ιουδαϊσμού.
Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι ο Μωάμεθ μεταφέρθηκε από το Μασγίντ αλ-Χαράμ της Μέκκας στο αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια του Νυχτερινού Περίπλου. Η ισλαμική παράδοση υποστηρίζει ότι ο Μωάμεθ προσευχόταν προς αυτό το σημείο μέχρι τον δέκατο έβδομο μήνα μετά την εγίρα, όταν ο Θεός τον κατεύθυνε να στραφεί προς την Κάαμπα.
Ύστερα από την κατάληψη της Παλαιστίνης από τα ισραηλινά στρατεύματα, το 1967, στο Αλ Άκσα επιβλήθηκε το περιβόητο «status quo», ένα καθεστώς ειρηνικής συνύπαρξης μωαμεθανών και εβραίων, το οποίο βασιζόταν στον αμοιβαίο σεβασμό περί των θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Η συμφωνία αυτή προέβλεπε ότι η πρόσβαση στο Αλ Άκσα επιτρέπεται σε μη μουσουλμάνους αλλά μόνο για επίσκεψη, ενώ οι μουσουλμάνοι είχαν το ελεύθερο να μετέχουν στο λατρευτικό τελετουργικό, να προσεύχονται κ.λπ. εντός του τεμένους.
Όμως, όπως συνήθως συμβαίνει, η συμφωνία και η θρησκευτική εκεχειρία δεν τηρήθηκαν.
Οι Εβραίοι θέλησαν πολλές φορές να υπερβούν τα συμφωνημένα όρια, απαιτώντας τη μετατροπή του τζαμιού σε τόπο λατρείας για τη δική τους θρησκεία. Και, αντίστοιχα, οι μωαμεθανοί εξεγέρθηκαν, για να τιμωρήσουν και να εκδικηθούν τους Ισραηλινούς εισβολείς στο εμβληματικό τέμενός τους.
Σήμερα, η παλαιά πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, αλλά το τζαμί παραμένει υπό ισλαμική διοίκηση.
Ειδήσεις σήμερα
Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς στήθηκε το «Βlitzkrieg» της Χαμάς – Οι επόμενες κινήσεις του Τελ Αβίβ
Πόλεμος στο Ισραήλ: Σφοδρό σφυροκόπημα εναντίον στόχων της Χαμάς
Ανησυχία για την σεισμική δραστηριότητα στο Λαύριο – Τι λέει στον ΕΤ ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος