Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε πάνω από 300.000 εφέδρους την περασμένη Δευτέρα, για να τους προσθέσει στους 170.000 μόνιμους στρατιωτικούς (οι οποίοι είναι σε αρκετά μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένοι κυρίως κοντά στα σύνορα της Γάζας). Η Χαμάς εκτιμάται ότι μπορεί να υπολογίζει σε 30.000 μαχητές, ίσως το ένα δέκατο της πιθανής δύναμης εισβολής, και δεν έχει ούτε τα άρματα μάχης ούτε την αεροπορική δύναμη που είναι στη διάθεση των επιτιθέμενων (με τα πλέον υπερσύγχρονα αεροσκάφη). Μια τέτοια συντριπτική αναλογία θα δώσει στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αρκετές πιθανότητες να καταλάβουν την περιοχή της Λωρίδας της Γάζας (μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα), η οποία περιλαμβάνει το κύριο αστικό της κέντρο, την πόλη της Γάζας, από την οποία η ηγεσία του εβραϊκού κράτους διέταξε την εκκένωση 1,1 εκατομμυρίου Παλαιστινίων την περασμένη Παρασκευή.
Η Χαμάς ήταν εδώ και καιρό έτοιμη για μια ισραηλινή εισβολή έχοντας σκάψει και δημιουργήσει ένα εξελιγμένο δίκτυο σηράγγων σε όλη τη Γάζα, με σκοπό να επιτρέψει στις δυνάμεις της να επιβιώσουν από τους παρατεταμένους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ορισμένες σήραγγες που ανακαλύφθηκαν προ μηνών από το Ισραήλ (επειδή πέρασαν κάτω από το φράχτη των συνόρων) έχουν βάθος έως και 70 μέτρα. Το έντονα αστικοποιημένο έδαφος -η Λωρίδα της Γάζας είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου- θα ευνοήσει επίσης τους υπερασπιστές της καθώς θα προσπαθούν να αντεπιτεθούν. Χωρίς τον πλήρη έλεγχο του υπόγειου δικτύου, όπου είναι πιθανό να εδρεύουν οι θέσεις διοίκησης της Χαμάς, οποιοσδήποτε στρατιωτικός έλεγχος στη Βόρεια Γάζα θα είναι ανασφαλής.
Η απαίτηση του Ισραήλ να εγκαταλείψουν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι το βόρειο τμήμα της Λωρίδας δείχνει επίσης αυτό που είναι πιθανό να αποτελεί ένα άλλο μέρος της στρατηγικής των εισβολέων: μια βάναυση προσπάθεια εκκαθάρισης του βόρειου τομέα από τους μαχητές της Χαμάς. Οι προθέσεις του Ισραήλ έχουν σχεδόν προαναγγελθεί από έναν ήδη ανελέητο αεροπορικό βομβαρδισμό, που σκότωσε περισσότερους από 1.500 Παλαιστινίους, το ένα τρίτο εκ των οποίων παιδιά. Ολόκληρες γειτονιές, όπως το προάστιο Rimal στην πόλη της Γάζας, έχουν ισοπεδωθεί (είναι σαν την Νταχίγια της Νότιας Βηρυτού, στον πόλεμο του 2006 της εξτρεμιστικής σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ με το Ισραήλ). Η ισραηλινή Αεροπορία είπε ότι είχε ρίξει 6.200 βόμβες σε στόχους της Χαμάς μέχρι την περασμένη Πέμπτη, ενώ έπληξε άλλους 750 το επόμενο πρωί. Ο αριθμός είναι σχεδόν «ισοδύναμος» με εκείνον που έριξαν μέσα σε ένα χρόνο οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ/ISAF στο Αφγανιστάν (7.423).
Η σχεδόν βέβαιη πραγματικότητα είναι ότι μια χερσαία εισβολή θα είναι αιματηρή και είναι πιθανό η διεθνής πολιτική υποστήριξη προς το Ισραήλ, η οποία είναι υψηλή μετά τη βάναυση, απρόκλητη και φονική επίθεση της Χαμάς πριν από μία εβδομάδα στο Νότιο Ισραήλ, που σκότωσε 1.300 Ισραηλινούς αμάχους, να μειωθεί, καθώς περισσότεροι Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώνονται ή παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς καταφύγιο, τροφή, νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα.
Νέες απειλές από Πούτιν στην Ουκρανία: «Θα μετανιώσει για την επίθεση στο Καζάν»
Αναμένεται σκληρό αντάρτικο στην περιοχή
Για να πάρει τον έλεγχό της το Ισραήλ θα πρέπει να εξαλείψει όλη την ικανότητα και παρουσία διακυβέρνησης στη Γάζα και να την αντικαταστήσει με μια στρατιωτική διοίκηση, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι η όποια στρατιωτική δύναμη θα μάχεται μια διαρκώς συνεχιζόμενη εξέγερση και πολύ σκληρό αντάρτικο.
Είναι άγνωστο εάν υπάρχει κάποια βιώσιμη στρατιωτική στρατηγική εκτός από μια συνολική εκκαθάριση της Γάζας, που θα οδηγούσε σε μόνιμη ήττα της Χαμάς, και αν το Ισραήλ μπαίνει σε μια παγίδα που έχει στήσει η Χαμάς. Η τελευταία μπορεί να «αναγεννηθεί σε μια ή δύο γενιές», επειδή θα μπορεί τελικά να αντλήσει δύναμη από τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων πληθυσμών της Γάζας με νέες στρατολογήσεις, που θα τροφοδοτούνται με μνήμες και εκδικητική διάθεση από ένα βίαιο παρελθόν. Ενα παρόμοιο σημείο αναφέρθηκε προ ημερών από τον πρώην επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας MI6, σερ Αλεξ Γιούγκερ: «Δεν μπορείτε να σκοτώσετε όλους τους τρομοκράτες χωρίς να δημιουργήσετε περισσότερους τρομοκράτες».
Ειδήσεις σήμερα
Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι δυσκολίες για την εισβολή στη Γάζα