Πληροφορίες του υπογράφοντα επισημαίνουν ότι η επίλεκτη δύναμη στοχεύει τη μεραρχία-κομάντο Νούχμπα των 2.500 ανδρών της Χαμάς που ηγείτο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, μαζί με εκείνους, τόσο εντός όσο και εκτός Γάζας, που συμμετείχαν στο σχεδιασμό της. Είναι σημαντικό ότι εμπλέκεται η Μοσάντ, τονίζουν Αμερικανοί, Βρετανοί και Αυστραλοί αναλυτές και συγγραφείς πολλών βιβλίων και μελετών για την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών.
Επισημαίνουν στον υπογράφοντα ότι κυνηγούν άτομα που βρίσκονται εκτός των κατεχόμενων εδαφών στη Δυτική Οχθη και του Ισραήλ. Δύο ανώτατες πηγές που συνδέονται στενά με «δεξαμενές σκέψης» (άμυνας-ασφάλειας του Ισραήλ) εκτιμούν ότι το σχέδιο είναι δεδομένο και απαραίτητο να υποστηριχθεί. Η πρωτοβουλία συγκρίνεται με την επιχείρηση «Οργή του Θεού», μια μυστική αποστολή που εξουσιοδοτήθηκε από την Γκόλντα Μέιρ, την τότε πρωθυπουργό του Ισραήλ (το 1972), και στόχευε στο να δολοφονήσει όσους εμπλέκονταν στα τραγικά συμβάντα του Μονάχου στα οποία δολοφονήθηκαν 11 μέλη της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας.
Μετά την έναρξη της μυστικής επιχείρησης, περισσότερα από δώδεκα στελέχη του Μαύρου Σεπτέμβρη και της ΟΑΠ (PLO) σκοτώθηκαν σε στοχευμένες δολοφονίες σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Περίπου 20-35 άτομα ήταν στην αρχική λίστα υποψήφιων για εκτέλεση και η επιχείρηση διήρκεσε για περισσότερα από 20 χρόνια (μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90). Δεν είναι γνωστό πόσοι εκτελέστηκαν συνολικά (γιατί υπήρξαν και αποτυχίες, ειδικά μία γνωστή περίπτωση στη Νορβηγία). «Ο στόχος δεν ήταν τόσο η εκδίκηση, αλλά κυρίως να τρομοκρατηθούν», είπε αργότερα ο Ντέιβιντ Κίμτσε, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της Μοσάντ. «Θέλαμε να τους κάνουμε να φαίνονται και να νιώσουν ότι είμαστε πάνω τους».
Η νέα επιχείρηση είναι μέρος της προσπάθειας του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς, κάτι που δεν μπορεί να γίνει ποτέ, αλλά ωστόσο επιχειρείται. Η Σιν Μπετ και ο ισραηλινός στρατός επικεντρώνονται στη μεραρχία Νούχμπα της Χαμάς, στη Γάζα (μια επιχείρηση που έχει ήδη ξεκινήσει). Η στόχευση της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς στο εξωτερικό είναι «πολύ πιο δύσκολη» (ειδικά σε Κατάρ και Ιράν) και απαιτεί πολιτική υπογραφή σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου. Το γεγονός ότι το η δύναμη περιλαμβάνει τη Μοσάντ σημαίνει ότι το Ισραήλ θα κυνηγήσει μέλη της Χαμάς που δεν βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ζουν επίσης σε μέρη όπως στο Κατάρ και στην Τουρκία, ενώ θα συνεχιστεί για χρόνια. Ο συνταγματάρχης Mίρι Εζιν, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του Σώματος Μάχιμων Πληροφοριών του Ισραήλ, είπε ότι η Nili είναι επικεντρωμένη στα ανώτατα κλιμάκια της ηγεσίας της Χαμάς.
Ο υπογράφων επισημαίνει ότι οι αποστολές δολοφονίας στο εξωτερικό, γνωστές ως «decapitation», ενέχουν τεράστιους κινδύνους (διπλωματικούς και άλλους). Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 1997, δύο πράκτορες της Μοσάντ και μια ομάδα υποστήριξης συνελήφθησαν στην Ιορδανία αφού ψέκασαν με δηλητήριο το αφτί του Χαλέντ Μασάλ, του πρώην ηγέτη της Χαμάς. Το Αμάν ήταν έξαλλο με τους Ισραηλινούς και ανάγκασε το Ισραήλ να παράσχει άμεσα ένα αντίδοτο για να επαναφέρει τον Μασάλ από το αρχικό κώμα. Επρεπε επίσης να απελευθερώσει τον Αχμέντ Γιασίν, το τότε κορυφαίο στέλεχος και ιδρυτή της Χαμάς, ο οποίος στη συνέχεια επέστρεψε στη Γάζα.
ΑΡΧΗΓΟΣ Ε.Δ. ΗΠΑ: «Αδύνατον να εξαλειφθεί η Χαμάς»
Ο υψηλός αριθμός των νεκρών αμάχων στη Γάζα προκαλεί σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στην αμερικανική προεδρία και στο Δημοκρατικό Κόμμα. Στο μεταξύ, προχθές ο πτέραρχος Τσαρλς Κ. Μπράουν, USAF, ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ (δηλαδή αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρείχε μερικές από τις ανώτατου επιπέδου γνώσεις σχετικά με τις ανησυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον πόλεμο.
Ο Μπράουν είπε ότι ο δηλωμένος στόχος του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς είναι «μια αρκετά δύσκολη, ίσως και αδύνατη, περίπτωση και όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος τόσο δυσκολότερο μπορεί να επιτευχθεί, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός νεκρών αμάχων θα προσφέρει περαιτέρω στρατολόγηση στη Χαμάς. Ο Μπράουν άφησε να εννοηθεί δημόσια τι έλεγαν κατ’ ιδίαν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή σε Αμερικανούς διπλωμάτες και στρατιωτικούς. Τόνισε ότι η Αίγυπτος, η Ιορδανία και άλλα κράτη έχουν προειδοποιήσει Αμερικανούς αξιωματούχους ότι δεν είναι ρεαλιστικό και εφικτό να εξαλειφθεί τη Χαμάς.
ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Τουρκία: Συνελήφθη δήμαρχος της αντιπολίτευσης κατηγορούμενος ότι έστηνε δημόσιους διαγωνισμούς
Πιέσεις από ΗΠΑ, Ευρώπη και Αραβες
Εξηγήσεις από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ και την «Jerusalem Post», για τη σαββατιάτικη δήλωσή του ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στην Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τη λήξη του πολέμου , αλλά θα «διατηρήσει επ’ αόριστον τον έλεγχο της ασφάλειας».
Την ώρα που πρόωρα βρέφη πεθαίνουν αβοήθητα στα αποκλεισμένα και βομβαρδισμένα νοσοκομεία της Γάζας, σε ένα δράμα που όσο πάει και χειροτερεύει, ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε πως η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς (που διοικεί τη Δυτική Οχθη) εκπαιδεύει παιδιά να θέλουν την εξάλειψη του Ισραήλ, υποστηρίζει την τρομοκρατία και δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Χαμάς.
Να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη στο BBC ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ «να πάψει να δολοφονεί γυναικόπαιδα στη Γάζα», ενώ σφοδρή επίθεση κατά του Τελ Αβίβ εξαπέλυσε και η σύνοδος Ισλαμικών Κρατών από το Ριάντ. Η Αίγυπτος και άλλες χώρες ζήτησαν άμεση εκεχειρία, την οποία ο Νετανιάχου απέρριψε όσο η Χαμάς κρατάει έστω κι έναν όμηρο. Παράλληλα ο πρίγκιπας-διάδοχος Σαλμάν, της Σ. Αραβίας, κατήγγειλε τα «ισραηλινά εγκλήματα» κατά των Παλαιστινίων και ο Ιρανός πρόεδρος Ραϊσί ζήτησε την επιβολή κυρώσεων κατά του Ισραήλ.
Εντονη κινητικότητα ωστόσο υπάρχει στο θέμα των ομήρων, με τη μεσολάβηση του Κατάρ. Πηγή της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε στο NBC ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση Ισραήλ-Χαμάς για την απελευθέρωση 80 γυναικών και παιδιών, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση γυναικών και ανήλικων Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές. Εμβρυουλκός της συμφωνίας ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Μπρετ Μακ Γκερκ, που σήμερα θα έχει συζητήσεις στην έδρα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και αύριο μεταβαίνει στο Ισραήλ και σε όμορες χώρες. Σύμφωνα με το ισραηλινό πρακτορείο Walla, η συμφωνία, πέρα από την ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων, θα περιλαμβάνει κατάπαυση πυρός 3-5 ημερών, προκειμένου να πάρουν ανάσα ασθενείς και άμαχοι και να σταλούν καύσιμα στη Γάζα. Στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, όπου ο ισραηλινός στρατός «προσφέρθηκε να μεταφέρει τους ασθενείς», κινδυνεύουν 630 ασθενείς και 36 νεογνά και το νοσοκομείο Αλ Κουντς έπαψε ουσιαστικά να λειτουργεί καθώς ξέμεινε από καύσιμα.
ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ
Διαδηλώσεις κατά αντισημιτισμού και υπέρ Παλαιστινίων
Η μαζικότερη φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση των τελευταίων δεκαετιών έγινε το Σάββατο στο Λονδίνο, συγκεντρώνοντας έναν όγκο 800.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Η αστυνομία υπολόγισε το πλήθος σε 300.000, ενώ η πορεία αμαυρώθηκε από ομάδες ακροδεξιών, που επιτέθηκαν σε φιλήσυχους ακτιβιστές. Σημειώθηκαν ελαφρείς τραυματισμοί και έγιναν 126 συλλήψεις (ακροδεξιών, στη συντριπτική τους πλειονότητα), με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να καταδικάζει απερίφραστα τα επεισόδια. O Σούνακ, ωστόσο, έβαλε στο ίδιο τσουβάλι τους οπαδούς της Ακροδεξιάς, ισλαμοφοβικής «Λίγκας Αγγλικής Αμυνας» (EDF), που γιόρταζαν την Ημέρα Μνήμης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τους «συμπαθούντες τη Χαμάς».
Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν το Σάββατο υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεση και σε Παρίσι, Μασσαλία και άλλες γαλλικές πόλεις, ενώ στη Λιόν 3 διαδηλωτές τραυματίστηκαν από επίθεση ακροδεξιών.
Σε τεταμένο κλίμα έγιναν χθες σε όλη τη Γαλλία και πορείες ενάντια στον αντισημιτισμό, που βρίσκεται σε έξαρση μετά τις 7 Οκτωβρίου (1.100 επιθέσεις μέσα σε έναν μήνα). Σε «ανοιχτή επιστολή» του ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως «δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στον αφόρητο αντισημιτισμό», προσθέτοντας πως «μια Γαλλία όπου οι Εβραίοι ή οποιοιδήποτε πολίτες φοβούνται για τη θρησκεία και την καταγωγή τους δεν είναι Γαλλία».
Ο Μακρόν ωστόσο απέφυγε να πάρει μέρος στην πορεία της πρωτεύουσας (λέγοντας ότι «συμμετέχει νοερά διά της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν), όπου αντιθέτως συμμετείχε εν μέσω αντιδράσεων η… Μαρίν Λεπέν – ο πατέρας της οποίας υπήρξε κάποτε ο «αρχιερέας» του αντισημιτισμού. Μολονότι ο Ζαν Λικ Μελανσόν μποϊκοτάρισε τις εκδηλώσεις με το επιχείρημα ότι όσοι συμμετέχουν «είναι υπέρ της σφαγής των Παλαιστινίων», αρκετοί βουλευτές της «Ανυπότακτης Γαλλίας» έδωσαν το παρών σε εκδήλωση καταδίκης του αντισημιτισμού στο Στρασβούργο.