«Δεν έχουμε αρκετά πυρομαχικά για το όπλο μας», εξηγεί.
Η μονάδα του, το 17ο Τάγμα Αρμάτων, εξακολουθεί να παράσχει υποστήριξη στις ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται απεγνωσμένα το Μπαχμούτ, την ανατολική ουκρανική πόλη που η Ρωσία έχει περάσει μήνες, προσπαθώντας να καταλάβει.
Οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν όλο και περισσότερο τον στόχο τους να καταλάβουν την πόλη, αλλά με τεράστιο κόστος.
Κρυμμένος πίσω από μια συστάδα δέντρων, ο Βολοντίμιρ λαμβάνει κλήση να ρίξει τον εκτοξευτή πυραύλων του σε μια θέση ρωσικών όλμων, περίπου 15 χιλιόμετρα μακριά.
Οι άνδρες του αφαιρούν τα κλαδιά, καμουφλάροντας το όχημά τους. Οδηγούν προς ένα άδειο χωράφι περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά και γρήγορα επεξεργάζονται την εμβέλεια.
Ανυψώνουν τις κάννες των πυραύλων προς τον στόχο, ενώ, εκτός οπτικού πεδίου, ένα ουκρανικό drone που αιωρείται από πάνω αξιολογεί την ακρίβειά τους.
Τους είπαν ότι ο πρώτος τους πύραυλος αστοχεί περίπου 50 μέτρα, έτσι προσαρμόζουν το υψόμετρο και εκτοξεύουν άλλους δύο. Γρήγορα επιστρέφουν στα δέντρα για κάλυψη. Αυτή τη φορά, τους λένε ότι πέτυχαν το στόχο.
Ωστόσο, ο Βολοντίμιρ είναι απογοητευμένος που δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα. «Θα μπορούσαμε να έχουμε παράσχει περισσότερη υποστήριξη στα παιδιά μας που πεθαίνουν εκεί».
Λέει ότι η Ουκρανία έχει ήδη «κάψει» τα δικά της αποθέματα πυρομαχικών Grad, επομένως βασίζεται σε πυραύλους που προέρχονται από άλλες χώρες. Ο Βολοντίμιρ λέει ότι οι προμήθειες έρχονται από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Ρουμανία και το Πακιστάν. Καταγγέλλει ότι οι πύραυλοι που προέρχονται από το Πακιστάν «δεν είναι καλής ποιότητας».
Mπλέικ Λάιβλι: Μηνύει συμπρωταγωνιστή της - Τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση
Η έκκληση της Ουκρανίας για περισσότερα όπλα και πυρομαχικά γίνεται πιο ηχηρή, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος. Παρά την πρόσφατη άφιξη σύγχρονων όπλων -όπως τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων- η Ουκρανία παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το παλαιότερο οπλοστάσιο της σοβιετικής εποχής.
Το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας Buk, το οποίο μπορεί να στοχεύει αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, εξακολουθεί να είναι ένα από τα πολύτιμα αποκτήματα της Ουκρανίας. Αυτός ο εξελιγμένος εξοπλισμός έχει βοηθήσει να αποτρέψει τη Ρωσία να αποκτήσει τον έλεγχο των ουρανών.
Ο Γιόζεφ, ο διοικητής του Buk, λέει ότι είναι «στόχος νούμερο ένα για τη Ρωσία». Αυτό εξηγεί την εξαιρετική φροντίδα που λαμβάνεται για την προστασία του. Το μακρύ όχημα με τον θόλο του ραντάρ είναι θαμμένο σε μια βαθιά τάφρο καλυμμένη με δίχτυ παραλλαγής. Στην κορυφή υπάρχουν δύο γκρίζοι πύραυλοι. Κανονικά φέρει τέσσερις.
Σε άλλη τοποθεσία κοντά στο Μπαχμούτ, τα ουκρανικά στρατεύματα από την 80η Ταξιαρχία ξοδεύουν ήδη εκατοντάδες φυσίγγια πυροβολικού την ημέρα, για να προσπαθήσουν να αποκρούσουν τις επελάσεις της Ρωσίας.
Ήδη χρησιμοποιούν ορισμένα από τα όπλα που τους παρέχει η Δύση. Ο διοικητής Σέρχιι και οι άνδρες του χειρίζονται ένα βρετανικής κατασκευής ελαφρύ πυροβόλο όπλο L119. Αλλά ο Σέρχιι λέει ότι και αυτοί πρέπει να κάνουν οικονομία. Λέει ότι πυροβολούν κατά μέσο όρο 30 φυσίγγια την ημέρα.
«Έχουμε αρκετό κόσμο αυτή τη στιγμή», λέει. «Αλλά χρειαζόμαστε πυρομαχικά. Τα πυρομαχικά είναι τα πιο σημαντικά».
«Αν πάμε στην επίθεση φέτος και ξαναπάρουμε τη γη μας, τότε θα νικήσουμε», υποστηρίζει. «Αλλά, αν αυτό δεν συμβεί, τότε δεν έχουμε τους πόρους για να συνεχιστεί ο πόλεμος για άλλα πέντε έως δέκα χρόνια».
Ο Βολοντίμιρ, ο διοικητής του Grad, είναι ακόμη πιο ωμός. «Η χώρα έχει εξαντληθεί, η οικονομία επίσης», λέει.
Ο ίδιος φοβάται ότι εάν η δράση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης δεν είναι αποφασιστική φέτος, τότε η δυτική υποστήριξη μπορεί να υποχωρήσει. «Ανησυχούμε επίσης ότι οι δυτικοί σύμμαχοί μας έχουν κουραστεί να μας βοηθούν».
Με πληροφορίες από BBC
Ειδήσεις σήμερα
Ελληνική Λύση: Πήγαν να συλλάβουν τον Μυλωνάκη στο σπίτι του
«Στροφή» των αγοραστών στα μικρά εξοχικά [πίνακας]
Ερντογάν: Πόσο θα επηρεάσει τις εκλογές η ασθένειά του