Οι ΗΠΑ συμφωνούν με την εκτίμηση της Γαλλίας και της Βρετανίας ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραβιάζουν το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό το ψήφισμα, που συνδέεται με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, απαγορεύει τις ιρανικές εξαγωγές ορισμένων στρατιωτικών τεχνολογιών.
Η Ουκρανία έχει αναγνωρίσει τα συγκεκριμένα drones ως ιρανικά, τύπου Shahed-136. Ο τύπος αυτός είναι γνωστός και ως drone – καμικάζι, καθώς έχει τη δυνατότητα να εκρήγνυται/ αυτοκαταστρέφεται μετά το πέρας μιας από αέρος επίθεσης.
«Πιστεύουμε ότι αυτά τα drones που μεταφέρθηκαν από το Ιράν στη Ρωσία και χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία είναι μεταξύ των όπλων που θα παρέμεναν σε εμπάργκο βάσει του 2231», δήλωσε ο Βεντάντ Πατέλ, του υπουργείου Εξωτερικών.
Το Ιράν αρνείται ότι τα προμήθευσε στη Ρωσία, αλλά ο κ. Πατέλ είπε ότι οι ΗΠΑ «εξέθεσαν δημόσια ότι η Ρωσία έλαβε drones από το Ιράν, ότι αυτό ήταν μέρος του σχεδίου της Ρωσίας να εισάγει εκατοντάδες ιρανικά drones διαφόρων τύπων».
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν «εκτεταμένες αποδείξεις» για τη χρήση τους από τη Ρωσία στην Ουκρανία.
Σημαντικές υποδομές επλήγησαν τη Δευτέρα (17/10) στις περιφέρειες των Κίεβο, Ντνίπρο και Σούμι της Ουκρανίας, με διακοπές ρεύματος σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Κιέβου.
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν – τέσσερις στο Κίεβο και τέσσερις στο Σούμι. Οι ΗΠΑ είπαν ότι «θα θεωρήσουν τη Ρωσία υπεύθυνη για εγκλήματα πολέμου».
Ο κ. Πατέλ είπε ότι η εμβάθυνση της συμμαχίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν είναι κάτι που όλος ο κόσμος πρέπει να δει ως απειλή. Η Ρωσία και το Ιράν έχουν παράσχει βασική στρατιωτική υποστήριξη στον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
«Όποιος κάνει συναλλαγές με το Ιράν, που μπορεί να έχει οποιαδήποτε σχέση με drones ή βαλλιστικούς πυραύλους ή τη ροή όπλων από το Ιράν στη Ρωσία, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν κυρώσεις», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου.
Η επίθεση της Δευτέρας ήρθε μια εβδομάδα, αφότου η Ρωσία εκτόξευσε ένα πρώτο «κύμα» από δεκάδες πυραύλους στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, πολλοί από τους οποίους είχαν στόχο ενεργειακές υποδομές. Δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι τα ιρανικά όπλα βοηθούν τη Ρωσία να συνεχίσει τις επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς, παρά την έλλειψη πυραύλων ακριβείας.
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, λέει ότι η ΕΕ «συλλέγει στοιχεία» για τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και είναι έτοιμη να δράσει – υπονοώντας πιθανή εντατικοποίηση των κυρώσεων.
Οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν βρίσκονται επί του παρόντος σε αδιέξοδο. Παλαιότερα, το Ιράν είχε συμφωνήσει να περιορίσει τις «ευαίσθητες» πυρηνικές δραστηριότητές του και να επιτρέψει την είσοδο διεθνών επιθεωρητών στη χώρα, με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του.
Με πληροφορίες από BBC
Ειδήσεις σήμερα
Βιασμός 12χρονης: «Θα έχουμε τουλάχιστον άλλες 6 συλλήψεις» – Σοκάρει η κατάθεση της ανήλικης
Συντάξεις: Λύση-πακέτο για πληρωμές-εξπρές στα αναδρομικά [πίνακες]
Κούγιας για τον βιασμό στο ΑΤ Ομόνοιας: «Η κοπέλα ικανοποίησε μία φαντασίωσή της»