«Μαζικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν μια τρίτη γέφυρα, αλλά η πόλη δεν είναι απομονωμένη. Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ακόμη κι αν αυτοί είναι αρκετά περίπλοκοι», σημείωσε ο Στριούκ μιλώντας σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο, αντικρούοντας προηγούμενες εκτιμήσεις για την κατάσταση στο Σεβεροντόνετσκ, η οποία φαίνεται να είναι ακόμη αρκετά ρευστή.
Απομακρύνσεις αμάχων εξακολουθούν να γίνονται «κάθε λεπτό όταν υπάρχει ανάπαυλα και υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς», σημείωσε επίσης ο Στριούκ, προσθέτοντας: «Όμως πρόκειται για διακριτικές απομακρύνσεις, που γίνονται ένας-ένας, και εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατή ευκαιρία».
«Τα ρωσικά στρατεύματα δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους να καταλάβουν την πόλη, αλλά οι στρατιωτικοί κρατάνε γερά», συνέχισε και υπογράμμισε ότι «διεξάγονται οδομαχίες» και ότι «η κατάσταση αλλάζει ώρα με την ώρα».
Το Λισιτσάνσκ και το Σεβεροντόνετσκ είναι γειτονικές πόλεις που χωρίζονται από τον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς.
Ο Στριούκ σημείωσε επίσης ότι «540 ως 560 άνθρωποι» έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια του μεγάλου χημικού εργοστασίου Αζότ που βομβαρδίζεται. Αν και ο ανεφοδιασμός είναι «δύσκολος» υπάρχουν «κάποια αποθέματα» μέσα στο εργοστάσιο, πρόσθεσε. «Ο εχθρός διαλύει την μεγαλύτερη επιχείρησή μας».
Σήμερα (14/6) το πρωί, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σερχίι Χαϊντάι, είχε ανακοινώσει πως καταστράφηκε και η τελευταία γέφυρα που συνέδεε την παλιά, βιομηχανική πόλη του Σεβεροντόνετσκ με το υπόλοιπο Λουχάνσκ. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκαν ανησυχίες για μια πιθανή «στενή» πολιορκία της πόλης από τους Ρώσους, όπως είχε συμβεί στην Μαριούπολη.
Αρχικά, η εκκένωση αμάχων και η παράδοση προμηθειών στην πόλη φαινόταν αδύνατη. Όπως συνέβη και με την Μαριούπολη, η οποία τελούσε υπό ρωσική πολιορκία για 2 μήνες πριν «πέσει» οριστικά, στο Σεβεροντόνετσκ υπάρχουν αλλοεθνείς μαχητές που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας και κινδυνεύουν να συλληφθούν από τις ρωσικές δυνάμεις.
Σε ορισμένους από τους ξένους μαχητές της Μαριούπολης έχουν πλέον επιδοθεί θανατικές ποινές, από τη φιλορωσική διοίκηση που ελέγχει πλέον την περιοχή.
Απευθυνόμενος στο ουκρανικό έθνος χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε για το Σεβεροντόνετσκ: «Το τίμημα αυτής της μάχης για εμάς είναι πολύ υψηλό. Είναι απλά τρομακτικό». Εν συνεχεία, ο πρόεδρος ζήτησε από τη Δύση να στείλει πιο σύγχρονο πυροβολικό στο μέτωπο, με την ελπίδα να αλλάξει η κατάσταση στον αγώνα για το Σεβεροντόνετσκ, «πριν να είναι πολύ αργά».
Άλλη μια Μαριούπολη;
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε από την πλευρά του επικαλούμενο τον εκπρόσωπο των φιλορώσων αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν όντως αποκοπεί στο Σεβεροντονέτσκ και θα πρέπει να παραδοθούν ή να πεθάνουν.
Η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει όπως αυτή στην Μαριούπολη «με έναν μεγάλο θύλακα Ουκρανών υπερασπιστών (της πόλης) να είναι αποκομμένος από τα υπόλοιπα ουκρανικά στρατεύματα».
Η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει όπως αυτή στην Μαριούπολη «με έναν μεγάλο θύλακα Ουκρανών υπερασπιστών (της πόλης) να είναι αποκομμένος από τα υπόλοιπα ουκρανικά στρατεύματα», σύμφωνα με τον Ντάμιεν Μάγκρου, εκπρόσωπο της Διεθνούς Λεγεώνας για την Άμυνα της Ουκρανίας, η οποία είχε δυνάμεις στην Σεβεροντονέτσκ.
Κατά την πτώση της Μαριούπολης τον περασμένο μήνα, εκατοντάδες άμαχοι και βαριά τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονταν παγιδευμένοι για εβδομάδες στις αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ.
Ειδήσεις σήμερα
Πυρκαγιά στην Πάρο: Υπό μερικό έλεγχο το μέτωπο – Εν αναμονή των Canadair για την κατάσβεση
Ελληνοτουρκικά: Κωδικός… ψυχραιμία για Τουρκία – Ποιο το μήνυμα του Μαξίμου
Φονικό στον Μυλοπόταμο: Σε αστυνομικό κλοιό το χωριό υπό τον φόβο βεντέτας