Προειδοποίηση
Ταυτόχρονα, οι προκλητικές ενέργειες της Ρωσίας μπορεί να χρησιμεύσουν ως προειδοποίηση για τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή (Νότια Κορέα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ κ.ά.), οι οποίοι βλέπουν μια ιδιαίτερα πιθανή μελλοντική κρίση στον Ινδο-Ειρηνικό που να προκληθεί από την Κίνα. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η Αυστραλία και η Ιαπωνία αντιλαμβάνονται τη σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας για τη στρατηγική όλων των συμμάχων στην ευρύτερη περιοχή στο μέλλον.
Σκεφτείτε πρώτα την Αυστραλία. Στις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές, η απάντηση της Καμπέρα στην εισβολή της Ρωσίας είχε εν μέρει επηρεαστεί από την απερχόμενη συντηρητική κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον που επεδίωκε να φανεί σκληρή σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις εξωτερικές υποθέσεις. Η Αυστραλία έχει επιβάλει κυρώσεις κατά δεκάδων ρωσικών επιχειρήσεων, συμφώνησε να στείλει αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία και υποσχέθηκε περίπου 65 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Σε σύγκριση με την Αυστραλία, η Ιαπωνία αυτή τη φορά έχει παρουσία στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ενώ έχει υιοθετήσει ακόμα πιο εμφατική θέση όσον αφορά στην Ουκρανία. Παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά νέος στο αξίωμα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, ήταν σκληρός και αποφασιστικός στην απάντησή του. Για μια χώρα που ιστορικά δεν βασίζεται σε οικονομικές κυρώσεις, ο Κισίντα εξέπληξε πολλούς επιβάλλοντας σκληρές χρηματοοικονομικές και άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε έντονη αντίθεση με τη «χλιαρή» απάντηση της Ιαπωνίας στη ρωσική παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Η απόφαση του Κισίντα είχε κόστος, ωθώντας τη Ρωσία να δηλώσει ότι εγκαταλείπει τις συνομιλίες για ειρηνευτική συνθήκη για τα αμφισβητούμενα εδάφη των Κουρίλλων νήσων με την Ιαπωνία (που στην πραγματικότητα δεν πήγαιναν πουθενά ούτως ή άλλως). Η κυβέρνηση Kισίντα σε ετήσια έκθεση για τα βόρεια εδάφη (νήσοι) υποστηρίζει ότι είναι «παράνομα κατεχόμενα από τη Ρωσία».
Στην Αυστραλία, ένας απρόκλητος συμβατικός πόλεμος στην Ευρώπη, που επικαλύπτεται με την υφέρπουσα αμυντική παρουσία της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό, έχει δώσει μεγαλύτερη δημόσια υποστήριξη στη σκληρή ώθηση σε προγράμματα άμυνας και ασφαλείας της κυβέρνησης (συμφωνία AUKUS, επιταχυνόμενες αμυντικές εξαγορές, δημόσια προειδοποίηση της Κίνας). Αν και η AUKUS προσέλκυσε τόσο υποστηρικτές όσο και επικριτές όταν ανακοινώθηκε, συνεχίζεται η κριτική για τη μεγάλη αύξηση των αμυντικών δαπανών της Αυστραλίας και τις δυνατότητές της να προκαλέσει την Κίνα.
Ανησυχία
Οι ισχυρότερες αμυντικές ωθήσεις των δύο κρατών προηγούνται της εισβολής της Ρωσίας, αλλά η παρατηρούμενη αστάθεια στην Ευρώπη και ο κινεζικός εξαναγκασμός σε όλους τους τομείς αυξάνουν τις ανησυχίες περί της δημόσιας απειλής περισσότερο, σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σκληρύνει τις αμυντικές απαντήσεις και την αποφασιστικότητα της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας. Αν και πολύ μακράν από το ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων και προερχόμενες από διαφορετικές αμυντικές, στρατηγικές και στρατιωτικές εμπειρίες, η Αυστραλία και η Ιαπωνία έχουν κοινή ανησυχία ότι αυτό που βλέπουν στην Ευρώπη θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο αλλού, συμπεριλαμβανομένου του Ινδο-Ειρηνικού.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ
Αν τα συμμαχικά κράτη αποτύχουν να τιμωρήσουν έναν ισχυρό, απειλητικό και αυταρχικό γείτονα όπως η Ρωσία για απόπειρα αλλαγής του status quo μέσω βίας, αυτό θα μπορούσε να στείλει μηνύματα σε αυταρχικές χώρες αλλού, που μπορεί να μπουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν τη βία ως βιώσιμο μέσο για την επίτευξη ενός στόχου εθνικής ασφάλειας. Και στις δύο περιπτώσεις, η κύρια ανησυχία είναι ότι η Κίνα μπαίνει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει βία για να κατακτήσει την Ταϊβάν. Μέσα από αυτό το πρίσμα μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητή η ενεργός υποστήριξή τους στην Ουκρανία. Θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει τις πιο έντονες αμυντικές συζητήσεις των δύο συμμάχων που υποστηρίζουν τις πολυδιάστατες και ενισχυμένες συμμαχίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους στρατηγικούς δεσμούς μεταξύ τους.
Ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τόσο την Καμπέρα όσο και το Τόκιο να επανεξετάσουν τις προτεραιότητές τους στην εξωτερική πολιτική, επιβεβαίωσε τις αμυντικές τακτικές που ακολουθούν εδώ και αρκετό καιρό. Και οι δύο χώρες ανταποκρίθηκαν στην κρίση μέσω στενού συντονισμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους εταίρους. Ομοίως και οι δύο χώρες αναζήτησαν νομικές και πολιτικές θέσεις για την υποστήριξη του διεθνούς status quo. Ενώ παραμένει άγνωστο ποια μαθήματα αντλεί το Πεκίνο από την εισβολή της Ρωσίας, φαίνεται ότι έχει ήδη κινητοποιήσει δύο από τους στενότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στη δέσμευσή τους να ενισχύσουν την άμυνά τους και να συνεργαστούν στενά με άλλες χώρες. Τώρα, η Αυστραλία και η Ιαπωνία πιθανότατα θα σταθμίσουν τα πιθανά πλεονεκτήματα της διατήρησης της ελεγχόμενης πορείας προκειμένου να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι ο Ινδο-Ειρηνικός θα αποφύγει περαιτέρω συγκρίσεις με την Ευρώπη και, αντίστοιχη της ρωσικής, επιθετικότητας από το Πεκίνο.
Ειδήσεις σήμερα