Ιδιωτικά, ο Μπάφετ ωστόσο συχνά ζητούσε τη συμβουλή και την καθοδήγηση του Μάνγκερ. Το 1971, ο Μάνγκερ του ζήτησε να αγοράσει το See’s Candy Shops για τιμή ισοδύναμη με το τριπλάσιο της καθαρής αξίας των καταστημάτων σοκολάτας – μια «φανταχτερή τιμή», πολύ υψηλότερη από ό,τι είχε συνηθίσει να πληρώνει για τις επιχειρήσεις.
Η See’s θα συνέχιζε να δημιουργεί περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε σωρευτικά κέρδη για την Berkshire τις επόμενες δεκαετίες. Επιπλέον ο Μάνγκερ, ο οποίος ήταν γοητευμένος από τη μηχανική και την τεχνολογία, ώθησε επίσης τον τεχνοφοβικό Μπάφετ, σε μεγάλα στοιχήματα στην BYD, μια κινεζική εταιρεία κατασκευής μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων, και στην Iscar, μια Ισραηλινή εταιρεία κατασκευής εργαλειομηχανών.
Ο Μάνγκερ ήταν ένας λαμπρός επενδυτής από μόνος του. Άρχισε να διαχειρίζεται επενδυτικές συναλλαγές το 1962. Από τότε έως το 1969, ο S&P 500 είχε κατά μέσο όρο κέρδος 5,6% ετησίως. Οι επενδύσεις του Μπάφετ απέδωσαν στο ίδιο διάστημα κατά μέσο όρο 24,3% ετησίως. Εκείνες του Μάνγκερ πήγαν ακόμη καλύτερα, με κέρδος 24,4%.
Το 1975, λίγο πριν ενταχθεί στην Berkshire ως αντιπρόεδρος, ο Mάνγκερ έκλεισε τις συνεργασίες του. Κατά τη διάρκεια της 14χρονης ιστορίας τους, τα χαρτοφυλάκια του κέρδισαν κατά μέσο όρο 19,8% ετησίως. Ο S&P 500 αναπτύχθηκε με ρυθμό μόνο 5,2%.
Καθώς ο Μπάφετ μετέτρεψε την Berkshire σε εταιρεία χαρτοφυλακίου για ασφαλιστικές και άλλες εταιρείες, συνέχισε να αναζητά μέτριες επιχειρήσεις σε τιμές ευκαιρίας. Ο Μάνγκερ επικεντρώθηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις σε αποδεκτές τιμές, εκτιμώντας ότι η ικανότητά τους να παράγουν μετρητά στο μέλλον θα αντιστάθμιζε κάτι παραπάνω από την εκ των προτέρων καταβολή μιας premium τιμής.
«Έχω διαμορφωθεί τρομερά από τον Τσάρλι», είπε ο Μπάφετ το 1988. «Αν άκουγα μόνο τον Μπεν [Γκράχαμ], θα ήμουν πολύ πιο φτωχός».
Το 2015, ο Buffett έγραψε ότι ο Μάνγκερ τον δίδαξε το ακόλουθο: «Ξέχνα ό,τι ξέρεις για την αγορά δίκαιων επιχειρήσεων σε υπέροχες τιμές. Αντίθετα, αγοράστε υπέροχες επιχειρήσεις σε δίκαιες τιμές». Η ο Berkshire «έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με το σχέδιο του Τσάρλι», πρόσθεσε.
Οι σπουδές του
Ο Μάνγκερ σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και στη συνέχεια άφησε το σχολείο για να καταταγεί στο Αεροπορικό Σώμα Στρατού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο στρατός έστειλε αρχικά τον Μάνγκερ για να σπουδάσει θερμοδυναμική και μετεωρολογία στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, και στη συνέχεια τον τοποθέτησε σε μια αεροπορική βάση στο Nome της Αλάσκας, όπου υπηρέτησε ως μετεωρολόγος.
Μετά τον πόλεμο, ο Mάνγκερ ζήτησε από έναν κοσμήτορα στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ να τον δεχτεί χωρίς πτυχίο κολεγίου. Αποφοίτησε με έπαινο.
Ειδήσεις σήμερα
Χριστούγεννα 2023: Όσα θα δούμε στην Τεχνόπολη τον Δεκέμβριο – Αναλυτικά όλες οι εκδηλώσεις
Νέα παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς επιχειρούν οι μεσολαβητές