Η εκεχειρία επρόκειτο να λήξει μετά σήμερα. Το Κατάρ μεσολάβησε στις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. «Το κράτος του Κατάρ ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαμεσολάβησης, επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο επιπλέον ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Δρ Majed al Ansari.
https://twitter.com/majedalansari/status/1729171016642166998?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1729171016642166998%7Ctwgr%5Efb886c47bdc4a11256abfbea70244d80878adc98%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1440074%2Fparatasi-tis-ekeheirias-israil-kai-hamas-gia-alles-duo-meres-anakoinose-to-katar%2F
Οι οικογένειες Ισραηλινών ομήρων, που είχε απαγάγει η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου και που αναμένεται να απελευθερωθούν απόψε, ενημερώθηκαν, έγινε γνωστό από το Γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, σε ένα δελτίο τύπου.
Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πόσοι όμηροι θα απελευθερωθούν.
Το Ισραήλ καταγγέλλει ότι η Χαμάς χωρίζει μητέρες και παιδιά
Παιδιά και γυναίκες θα απελευθερώσει και σήμερα η Χαμάς καθώς αξιολογήθηκε η λίστα με τα ονόματα των ομήρων της τελευταίας ημέρας. Μέχρι σήμερα Δευτέρα (27.11.2023) το βράδυ αναμένονται να απελευθερωθούν συνολικά 50 όμηροι από τη Χαμάς και 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε αντάλλαγμα από το Ισραήλ.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται πηγές από την Αίγυπτο, σήμερα θα απελευθερωθούν άλλοι 11 όμηροι και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να αφεθούν ελεύθεροι 33 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι ως αντάλλαγμα από το Ισραήλ.
Nωρίτερα ήρθε ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου, όπου αναγράφεται ότι ακόμα εξετάζεται η λίστα με τα ονόματα των ομήρων που βρίσκονται υπό καθεστώς απελευθέρωσης ωστόσο υπάρχουν ορισμένες αγκυλώσεις. Όπως επισημαίνεται θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση τις επόμενες ώρες.
Τα αγκάθια σε αυτή τη διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με τα μέλη των οικογενειών καθώς, όπως λέει το Ισραήλ, η Χαμάς χωρίζει τις οικογένειες, μπορεί δηλαδή να αφήσει ελεύθερη τη μητέρα και να κρατάει όμηρο το παιδί ή και αντίστροφα, ενώ είχε συμφωνηθεί οι οικογένειες να παραδίδονται αυτόφιες στο Ισραήλ.
Και η Χαμάς έχει κατηγόρησε το Ισραήλ για τους Παλαιστινίους που πρόκειται να απελευθερωθούν από τις φυλακές που κρατούνται και λέει ότι αλλάζει τα ονόματα και προσθέτει άλλα στη λίστα που πηγαίνει αργά το βράδυ στην Λωρίδα της Γάζας και επεξεργάζεται από τα μέλη τη Χαμάς.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Σημειώνεται ότι η 4ήμερη κατάπαυση πυρός Ισραήλ-Χαμάς, λήγει απόψε και εντείνονται οι πιέσεις από Αίγυπτο, Κατάρ και Ηνωμένες Πολιτείες να επιμηκυνθεί, προκειμένου να γυρίσουν στις οικογένειές τους περισσότεροι όμηροι. Η τρίτη ομάδα ομήρων αφέθηκε χθες ελεύθερη απο τη Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση άλλων 39 Παλαιστινίων κρατουμένων.
Η συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς σε αριθμούς:
Γυναίκες και παιδιά απελευθερώθηκαν, οικογένειες επανενώθηκαν και εκατοντάδες άνθρωποι γύρισαν σπίτι τους κατά τη διάρκεια εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που προβλέπει ανταλλαγή ομήρων, κατάπαυση του πυρός και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Από τη Χαμάς απελευθερώθηκαν 40 Ισραηλινοί όμηροι και 18 υπήκοοι άλλων χωρών. Η απελευθέρωσή τους έγινε ανά ομάδες τις προηγούμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι πολλοί από αυτούς τους ομήρους έχουν διπλή υπηκοότητα:
- 21 ανήλικοι, δηλαδή 18 ετών και κάτω
- 11 γυναίκες
- 7 ηλικιωμένες, δηλαδή 65 ετών και άνω
- 18 υπήκοοι άλλων χωρών, εκ των οποίων οι 17 από την Ταϊλάνδη και ο ένας από τις Φιλιππίνες.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι έχει απελευθερωθεί και ο 25χρονος Ρόνι Κριβόι, με ισραηλινή και ρωσική υπηκοότητα, ως ειδική περίπτωση «χάρης» στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τις προσπάθειές του για εκεχειρία στη Γάζα, όπως είχε ανακοινώσει χθες η Χαμάς.
Ελεύθερη αφέθηκε και η 4χρονη Avigail Idan, η οποία έχει και αμερικανική υπηκοότητα. Οι τρομοκράτες της Χαμάς σκότωσαν τους γονείς της μπροστά στα μάτια της και πλέον η οικογένεια που της απέμεινε είναι τα 2 – επίσης ανήλικα – αδέρφια της.
Επίσης, οι 18 υπήκοοι άλλων χωρών αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο χωριστών διαπραγματεύσεων και δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς.
Από το Ισραήλ απελευθερώθηκαν 117 γυναίκες και παιδιά από τις φυλακές, ανά ομάδες των 39 ατόμων τις προηγούμενες 3 ημέρες:
- 28 ενήλικες
- 2 έφηβες
- 87 έφηβοι, ηλικίας 18 ετών και κάτω.
Από τους φυλακισμένους που επέστρεψαν στη Γάζα, οι 41 είχαν καταδικαστεί για τα αδικήματά τους ενώ οι 76 από αυτούς βρίσκονταν στις φυλακές υπό διοικητική κράτηση, δηλαδή ότι δεν γνώριζαν τις κατηγορίες εναντίον τους και δεν δικάστηκαν ποτέ.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ομήρων που απελευθέρωσε η Χαμάς
Έπειτα από την τραυματική ομηρία τους που διήρκησε πενήντα ημέρες, τις οποίες πέρασαν κλεισμένοι μέσα σε ένα δωμάτιο, οι έφηβοι αδελφοί Νόαμ και Άλμα Μορ βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια νέα οδυνηρή δοκιμασία.
Αφού τους υποδέχθηκαν οι παππούδες τους και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στο νοσοκομείο, τα δύο νεαρά παιδιά πληροφορήθηκαν ότι η μητέρα τους Γιόνατ, είχε δολοφονηθεί και ότι ο πατέρας τους, Ντρόρ, παρέμενε αγνοούμενος.
Ο 16χρονος Νόαμ και η 13χρονη Άλμα αγωνιούσαν για τους γονείς τους, μη γνωρίζοντας καθόλου τι απέγιναν, το διάστημα που πέρασαν αιχμάλωτοι σε ένα δωμάτιο στη Γάζα μαζί με μία ακόμη όμηρο – μια 39χρονη γυναίκα με την οποία ήρθαν πολύ κοντά.
Ο Αχάλ Μπεσοράι, θείος των εφήβων, περιέγραψε στην Guardian πόσο οδυνηρό ήταν για την οικογένεια να τους ανακοινώσει τα νέα το βράδυ του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή τους στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
«Δυστυχώς, δεν γνώριζαν ότι η αδελφή μου, η μητέρα τους, δολοφονήθηκε», είπε. «Έρχονται να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα για πρώτη φορά μετά από 50 ημέρες και η πρώτη είδηση που μαθαίνουν είναι ότι η μαμά τους δεν είναι πλέον ζωντανή. Νομίζω ότι ήταν πολύ τραυματικό, υπήρχαν πολλά δάκρυα, πολύς πόνος».
Ο 60χρονος Μπεσοράι, Βρετανοϊσραηλινός δικηγόρος που ζει στις Φιλιππίνες, είχε μια μακροσκελή συζήτηση με τα δύο παιδιά το Σάββατο, αφού πρώτα συναντήθηκαν με τον μεγαλύτερο αδελφό τους, τον 18χρονο Γιάλι, ο οποίος γλίτωσε από την επίθεση γιατί υπηρετούσε ως εθελοντής στον ισραηλινό στρατό, και τον παππού και τη γιαγιά τους από την πλευρά του πατέρα τους.
Για πρώτη φορά, η οικογένεια έμαθε πώς τα δύο αδέλφια χωρίστηκαν από τους γονείς τους όταν η Χαμάς εισέβαλε στο κιμπούτζ Be’eri στις 7 Οκτωβρίου. Τα παιδιά είπαν ότι είχαν βρει καταφύγιο σε ένα ασφαλές δωμάτιο με τους γονείς τους, όταν ένοπλοι άνδρες της Χαμάς έβαλαν φωτιά στο σπίτι τους.
«Όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς έκαψαν το σπίτι τους για να τους αναγκάσουν να βγουν από το ασφαλές δωμάτιο, τα παιδιά πήδηξαν από το παράθυρο και προσπάθησαν να κρυφτούν σε διαφορετικό μέρος, όμως οι τρομοκράτες τα βρήκαν και τα πήγαν στη Γάζα με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο από το κιμπούτζ. Έβαλαν τον Νόαμ στο πορτμπαγκάζ και την ανιψιά μου στο μπροστινό μέρος μαζί με άλλους οκτώ τρομοκράτες της Χαμάς», είπε ο Μπεσοράι στη βρετανική εφημερίδα.
Η 50χρονη μητέρα τους, Γιόνατ, δέχτηκε πυροβολισμό καθώς προσπαθούσε να κρυφτεί, ενώ ο σύζυγός της, Ντρορ, πιστεύεται ότι απήχθη.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Η τραγική ιστορία της 4χρονης που απελευθέρωσε η Χαμάς – Οι τρομοκράτες δολοφόνησαν τους γονείς της και την άρπαξαν όμηρο
Συγκλονίζει η ιστορία της 4χρονης Avigail Idan που απελευθερώθηκε και επέστρεψε στο Ισραήλ. Οι τρομοκράτες της Χαμάς δολοφόνησαν τους γονείς της μπροστά στα μάτια της και όταν έτρεξε στους γείτονες για να σωθεί έπεσε στα χέρια τους.
Ο εφιάλτης που έζησε το κοριτσάκι από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση σε ισραηλινό έδαφος, συγκλονίζει, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να τονίζει πως «αυτό που πέρασε είναι αδιανόητο». Η Avigail Idan απήχθη από το κιμπούτς Κφαρ Άζα νωρίς το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, πριν από 51 ημέρες και ήταν η μικρότερη σε ηλικία αιχμάλωτη Αμερικανή υπήκοος της Χαμάς.
Οι τρομοκράτες εισέβαλαν στο σπίτι της και δολοφόνησαν εν ψυχρώ τους γονείς της που προσπάθησαν να γίνουν ασπίδα ώστε να την προστατέψουν, με την ίδια να προσπαθεί να διαφύγει σε γειτονικό σπίτι, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.
«Απόψε είναι ελεύθερη, η Τζιλ και εγώ – μαζί με τόσους άλλους Αμερικανούς πολίτες – προσευχόμαστε να είναι καλά. Πριν 2 ημέρες είχε τα γενέθλιά της και τα γιόρτασε ως μια από τους ομήρους της Χαμάς», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, χαιρετίζοντας την απελευθέρωσή της στο σημερινό διάγγελμά του.
Avigail Idan has been freed. This little girl saw her parents murdered and had to crawl out from the under the bloodied body of her father.
She spent 51 days in Gaza without any family and in that time, turned 4.
So many people spoke up for her, including President Biden.… pic.twitter.com/UNRvaxa27q
— Aviva Klompas (@AvivaKlompas) November 26, 2023
Η 4χρονη δέχεται την αγάπη, τη φροντίδα και την υποστήριξη που χρειάζεται, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δήλωσε ότι «υπέστη ένα τρομερό τραύμα. Αυτό που πέρασε είναι αδιανόητο». Τώρα «είναι ασφαλής στο Ισραήλ, αλλά έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα», συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της ενώ εξέφρασε την ελπίδα του να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
«Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε μέχρι να γυρίσουν όλοι οι όμηροι στις οικογένειές τους», συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν και δήλωσε ότι θα μιλήσει ξανά με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να συζητήσουν την πιθανότητα επέκτασης της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.
Ο Carmel Idan, παππούς της 4χρονης ομήρου Avigail Idan, η οποία ήταν στην τρίτη ομάδα ομήρων που απελευθέρωσε η Χαμάς και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, περιγράφει ότι στην αρχή δεν πίστευε στα μάτια του όταν είδε φωτογραφίες της εγγονής του στον δρόμο της επιστροφής της για το Ισραήλ.
«Ήταν απλά συγκλονιστικό. Δεν το πίστευα μέχρι που το είδα», ανέφερε στους δημοσιογράφους έξω από το σπίτι του. «Τώρα είμαι ήρεμος, αλλά όχι εντελώς ήρεμος γιατί υπάρχει ευτυχία, αλλά υπάρχει και η απουσία των γονιών της» είπε ο παππούς του 4χρονου κοριτσιού που έζησε τον απόλυτο εφιάλτη για 51 ολόκληρες ημέρες, αφού είχε δει τους γονείς της δολοφονούνται από τη Χαμάς.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Αυτοί είναι οι όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι
Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματα και τα πρόσωπα των ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς και έφτασαν στο Ισραήλ το απόγευμα της Κυριακής (26/11).
Από αυτούς 13 είναι Ισραηλινοί (εννέα παιδιά και τέσσερις γυναίκες), ενώ σύμφωνα με τον IDF άλλοι τέσσερις είναι ξένης υπηκοότητας. Και η Χαμάς από την πλευρά της επιβεβαίωσε ότι παρέδωσε μία ομάδα 13 Ισραηλινών, τριών Ταϊλανδών και ενός Ρώσου υπηκόοου. Τα άτομα αυτά αποτελούν το τρίτο γκουπ που έμεινε ελεύθερο κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.
חוזרים הביתה: 14 החטופים הישראלים ששוחררו הערב משבי חמאס ❤️https://t.co/nsD7enuIy6 pic.twitter.com/IDVDyhBFT7
— החדשות – N12 (@N12News) November 26, 2023
Όπως μεταδίδει το Times of Israel πρόκειται για την 4χρονη Avigail Idan, οι γονείς της οποίες σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου.
Την 40χρονη Hagar Brodutch και τα παιδιά της Ofri 10 ετών, Yuval εννέα ετών and Oriya τεσσάρων ετών, που συνελήφθησαν από το Κιμπούτς Κφαρ Αζα.
Τη 48χρονη Chen Almog Goldstein, και τα παιδιά της Agam, 17 ετών, Gal 11 ετών και Tal εννέα ετών, που επίσης απήχθησαν από τη Χαμάς από το Κιμπούτς Κφαρ Άζα.
Την 84χρονη Alma Avraham, που απήχθη από την περιοχή Ναάλ Οζ.
Την 64χρονη Aviva Siegel και τις αδερφές Ela Elyakim οκτώ ετών, Dafna Elyakim 15 ετών, Elyakim, που συνελήφθησαν από την περιοχή Ναάλ Οζ.
Τον 25χρονο Roni Krivoi, διπλής ρωσο-ισραηλινής υπηκοότητας, ο οποίος εργαζόταν στο φεστιβάλ Supernova όταν συνελήφθη.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε το απόγευμα της Κυριακής (26/11) ότι η Χαμάς ανακοίνωσε την απελευθέρωση ενός ομήρου με ρωσική υπηκοότητα. Την είδηση επιβεβαίωσε και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η ανακοίνωση της Χαμάς αναφέρει ότι η κίνηση έρχεται «σε απάντηση στις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και σε εκτίμηση της ρωσικής θέσης για υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης». Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλείται τη Χαμάς ότι ο όμηρος έχει ήδη παραδοθεί στον Ερυθρό Σταυρό.
Από εκεί και πέρα το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η τρομοκρατική οργάνωσης εμποδίζει την είσοδο βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δημοσιεύοντας μια εικόνα ενός σημείου ελέγχου, που – όπως λέει- έχει «στήσει» η Χαμάς. «Αυτό συνέβη πριν από περίπου μία ώρα στο δρόμο που οδηγεί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει ο Συντονιστής Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) σε μια ανάρτηση στο «X».
«Ένα σημείο ελέγχου της Χαμάς μπλόκαρε τα φορτηγά που παρέδιδαν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της βόρειας Γάζας», λέει η COGAT. «Για τη Χαμάς, οι κάτοικοι της Γάζας είναι η τελευταία τους προτεραιότητα», λέει η COGAT.