«Με μόνο 10 νοσοκομεία που λειτουργούν στο ελάχιστο σε όλη τη #Γάζα, χιλιάδες ασθενείς συνεχίζουν να στερούνται υγειονομικής περίθαλψης», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, πριν από τον πόλεμο, η Γάζα είχε 36 νοσοκομεία.
«Περίπου 9.000 ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως στο εξωτερικό για ζωτικής σημασίας υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας του καρκίνου, των τραυμάτων που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς, της αιμοκάθαρσης και άλλων χρόνιων ασθενειών», είπε.
Τουρκία: Τέσσερις συλλήψεις για την πυρκαγιά με τους 66 νεκρούς [εικόνες και βίντεο]
Αυτός ο αριθμός είναι κατά 1.000 μεγαλύτερος σε σχέση με την τελευταία απογραφή του ΠΟΥ στις αρχές Μαρτίου.
Ο Τέντρος είπε ότι μέχρι στιγμής «περισσότεροι από 3.400 ασθενείς έχουν παραπεμφθεί στο εξωτερικό μέσω της Ράφα, συμπεριλαμβανομένων 2.198 τραυματιών και 1.215 χρόνια πασχόντων». “Αλλά πολλοί άλλοι πρέπει να απομακρυνθούν. Προτρέπουμε το Ισραήλ να επιταχύνει τις εγκρίσεις για απομακρύνσεις, ώστε να μπορούν να νοσηλευτούν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Κάθε στιγμή μετράει”, είπε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου, 50 με 100 ασθενείς την ημέρα παραπέμπονταν από τη Γάζα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.
Οι μισοί από αυτούς νοσηλεύονταν για καρκίνο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ειδήσεις σήμερα
Ινέσα Αρμάν: Ο μεγάλος έρωτας στη ζωή του Λένιν
Λούλα-Μακρόν: Το… ειδύλλιο των δύο αταίριαστων ηγετών
Telegram: Ο νέος γίγαντας των social media – Ο Ρώσος «Ζούκερμπεργκ» και η σκοτεινή πλευρά
Μητσοτάκης: Στις ευρωεκλογές θα κριθεί αν η χώρα θα μείνει σταθερή και σε τροχιά προόδου