«Ακούστηκε ένα σήμα κινδύνου. Οι νέοι άνθρωποι δίνουν αγώνα (σ.σ.: για να τα βγάλουν πέρα στις σύγχρονες συνθήκες) στην Αμερική και σταδιακά σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο γενικός χειρουργός των ΗΠΑ, δρ Βίβεκ Μούρθι, τυπικά ο «πρώτος γιατρός» της χώρας. Υπέδειξε μάλιστα ως μια από τις αιτίες του κακού την αλόγιστη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τις ατελείωτες ώρες που περνάνε οι νεότεροι μπροστά σε μια οθόνη, χάνοντας συχνά τον ύπνο τους. «Είναι σαν να δίνουμε στα παιδιά και τους εφήβους ένα φάρμακο που δεν έχει αποδειχθεί ασφαλές. Η αδυναμία των κυβερνήσεων να το ρυθμίσουν είναι παρανοϊκή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η πρωτιά της Φινλανδίας ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δεν ήταν είδηση. Ούτε ότι όλες οι σκανδιναβικές χώρες (Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Ισλανδία) συμπεριλαμβάνονται στο top-10. Εντυπωσιακή ήταν όμως η διαπίστωση ότι η νεολαία των ΗΠΑ έχει βυθιστεί σε βαθιά απαισιοδοξία. Αυτό το συναίσθημα κυριαρχεί στους Αμερικανούς κάτω των 30, γεγονός που έριξε τις ΗΠΑ από τη 15η στην 23η θέση του World Happiness Report μέσα σε έναν χρόνο. Επ’ αυτού ο δρ Μούρθι δήλωσε στον «Guardian» ότι για πρώτη φορά οι νεότερες γενιές της Βόρειας Αμερικής είναι λιγότερο ευτυχισμένες από τις μεγαλύτερες και αυτή η «ιστορική» στροφή αναμένεται να εκδηλωθεί και στηνΔυτική Ευρώπη. Στην Ελλάδα πάντως και στην Κύπρο η τάση αυτή είναι ορατή και μαθηματικά. Η χώρα μας υποχώρησε από την 58η στην 64η θέση της κατάταξης παγκόσμιας ευτυχίας από το 2023 στο 2024, ενώ η Μεγαλόνησος έπεσε από την 46η στην 50ή.
Στις ΗΠΑ, ύστερα από 12 συνεχή έτη στα οποία οι νέοι 15-24 ετών εμφανίζονταν σταθερά πιο ευτυχισμένοι από τους μεγαλύτερους, η τάση αντιστράφηκε το 2017. Κάτι ανάλογο παρατηρείται με ελαφρά καθυστέρηση στην Ευρώπη, όπου σύντομα θα πραγματοποιηθεί η «ιστορική στροφή», οι 60άρηδες και πάνω να νιώθουν ευτυχέστεροι στη ζωή από τους 20άρηδες και 30άρηδες. Σε έρευνα που έγινε αυτόν το μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανοί τινέιτζερ δήλωσαν ότι πιστεύουν πως θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς και τους παππούδες τους- κάτι διάχυτο στις περισσότερες χώρες.
NATO: Νορβηγικά F-35 αναπτύχθηκαν ως απάντηση στην είσοδο ρωσικών αεροσκαφών στον πολωνικό εναέριο χώρο
Το θαύμα της Φινλανδίας βασίζεται στην εμπιστοσύνη
To World Happiness Report αποτελεί ένα ετήσιο «βαρόμετρο ευημερίας» σε περίπου 140 κράτη, που συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το ινστιτούτο Gallup και το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ο υπεύθυνος καθηγητής της Οξφόρδης, Ζαν-Εμάνουελ ντε Νέβε, τόνισε ότι η ψυχολογική κατάσταση των νέων, όπως περιγράφουν τα ευρήματα, απαιτεί άμεση πολιτική δράση.
Σε παράλληλη πορεία με τις ΗΠΑ, η Γερμανία έπεσε από τη 16η στην 24η θέση της παγκόσμιας ευτυχίας (απότοκο των οικονομικοπολιτικών της προβλημάτων), ενώ Αφγανιστάν και Λίβανος παρέμειναν στις δύο τελευταίες θέσεις. Στο τοπ-20 ανέβηκαν, αντιθέτως, Κόστα Ρίκα και Κουβέιτ.
Σε ό,τι αφορά στο φινλανδικό θαύμα, ο Φινλανδός πρέσβης στο Λονδίνο, Γιούκα Σιουκοσαάρι, δήλωσε τα εξής: «Η υποδομή ευτυχίας που οικοδομήσαμε περιλαμβάνει ένα ασφαλές περιβάλλον, ίσες ευκαιρίες για όλους στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη, καθώς και σχετικά ίσα εισοδήματα. Ολα ξεκινούν από τα υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στους θεσμούς μας».