Τους ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους προστέθηκε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, συνόδευαν ένοπλοι ουκρανοί στρατιωτικοί και ένα σημαντικό απόσπασμα ασφαλείας, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων.
Όπως και άλλοι ξένοι ηγέτες που είχαν μεταβεί στο Κίεβο πριν απ’ αυτούς, οι Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Γιοχάνις περπάτησαν στους δρόμους του Ιρπίν, όπου τα σημάδια των βομβαρδισμών είναι πανταχού παρόντα.
Οι ηγέτες έκαναν στους συνοδούς τους ερωτήσεις σχετικά με την επιστροφή των κατοίκων στην πόλη τους και τα προβλεπόμενα έργα ανοικοδόμησης, ενώ στη συνέχεια είδαν ένα βίντεο διάρκειας μερικών λεπτών που δείχνει το Ιρπίν πριν από τρεις μήνες, όταν μαίνονταν εκεί οι μάχες.
Στους τοίχους ενός κατεστραμμένου κτιρίου, διάβαζε κανείς «Make Europe Not War» («Κάντε Ευρώπη Όχι Πόλεμο»), μια επιγραφή που ο Μακρόν είδε και σχολίασε λέγοντας: «Είναι το σωστό μήνυμα (…), είναι πολύ συγκινητικό να το βλέπει κανείς».
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως σφαγές και εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στο Ιρπίν και χαιρέτισε «τον ηρωισμό» των Ουκρανών.
«Είναι μια ηρωική πόλη, σημαδεμένη από τα στίγματα της βαρβαρότητας», δήλωσε ο Μακρόν προς τους δημοσιογράφους. «Είδαμε όλοι αυτές τις εικόνες μιας πόλης κατεστραμμένης, που είναι ταυτόχρονα μια πόλη ηρωική αφού εδώ ήταν, μεταξύ άλλων, που οι Ουκρανοί σταμάτησαν το ρωσικό στρατό που κατέβαινε προς το Κίεβο. Συνεπώς αντιπροσωπεύει τον ηρωισμό του στρατού, αλλά επίσης του ουκρανικού πληθυσμού», πρόσθεσε.
Το Ιρπίν, βορειοδυτικό προάστιο του Κιέβου, υπήρξε το θέατρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς κατά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε γρήγορα το προάστιο αυτό, που αριθμούσε πριν από τον πόλεμο 62.000 κατοίκους, και διατήρησε τον έλεγχό του στη διάρκεια του Μαρτίου.
Το Κίεβο κατηγορεί έκτοτε τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Ιρπίν και στις γειτονικές πόλεις Μπούτσα και Μποροντιάνκα, μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων αμάχων στις κωμοπόλεις αυτές μετά την αποχώρηυση του ρωσικού στρατού στα τέλη Μαρτίου.
Τι θα συζητήσουν οι ηγέτες με τον Ζελένσκι
Η επίσκεψη δίνει την ευκαιρία στους τρεις ηγέτες και τον Ρουμάνο Πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις να συζητήσουν με τον Ζελένσκι για το μέλλον της Ουκρανίας στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος είναι έτοιμος να εγκαταλείψει το όνειρο της ένταξης στο ΝΑΤΟ – ένας από τους βασικούς στόχους του πολέμου του Πούτιν – όχι όμως και εκείνο της εισόδου της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βραχυπρόθεσμα η Ουκρανία επιδιώκει να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, ιδανικά στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 23 και 24 Ιουνίου. Η Κομισιόν ετοιμάζεται αύριο να κάνει τη σχετική εισήγηση, αλλά την τελική απόφαση θα πρέπει να λάβουν ομόφωνα οι 27, ορισμένοι εκ των οποίων εμφανίζονται απρόθυμοι για ένταξη στην ΕΕ μιας εμπόλεμης χώρας, ακόμα και αν η διαδικασία αυτή κρατήσει «δεκαετίες», όπως έχει προβλέψει ο Μακρόν.
Από τους τέσσερις ηγέτες που συναντώνται σήμερα με τον Ζελένσκι, ο Ντράγκι κι ο Γιοχάνις εμφανίζονται πιο ανοικτοί, ο Σολτς είναι επιφυλακτικός, ενώ ο Μακρόν ελπίζει να σταλεί στο Κίεβο μήνυμα ότι ανήκει στην «ευρωπαϊκή οικογένεια», αποφεύγοντας. κάτι πιο συγκεκριμένο για να μη διαταραχθεί η ενότητα των 27. Εξάλλου κράτη μέλη όπως η Ολλανδία, η Δανία κι η Αυστρία θέτουν αυστηρούς όρους, ειδικά όσον αφορά στο κράτος Δικαίου στην Ουκρανία και τη μάχη κατά της διαφθοράς.
Ένα άλλο ζήτημα που θα συζητήσουν οι ηγέτες αφορά την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, κάτι που η χώρα χρειάζεται κατεπειγόντως και έχει επανειλημμένα ζητήσει.
Οι Ουκρανοί διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις από το Βερολίνο και επιμένουν να ζητούν περισσότερες συστοιχίες πυροβόλων από τη Γαλλία και την Ιταλία.
Τέλος, ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών από τους Ρώσους και η άρση αυτού είναι κάτι ακόμα που αναμένεται να συζητηθεί. Η άρση του αποκλεισμού και η συνέχιση των εξαγωγών σιτηρών, ειδικά από την Οδησσό, είναι αποφασιστικής σημασίας για να αμβλυνθεί η επισιτιστική κρίση και, κατ’ επέκτασιν, ο κίνδυνος αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τη βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή προς την ΕΕ.
Ειδήσεις σήμερα
Προσωπικός γιατρός: Πώς θα γίνεται η εγγραφή, πότε ξεκινάει και τι προβλέπει η απόφαση
Φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα: Αθώα η Δούρου-Ένοχη η δήμαρχος κι άλλοι 7 κατηγορούμενοι
Πλεύρης: Αναμένεται θερινό κύμα κορονοϊού – Δεν θα χρειαστούν μέτρα
Power Pass: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα – Πώς θα συμπληρώσετε την αίτηση