Ρωσικές, ουκρανικές και δυτικές (αμερικανο-ευρωπαϊκές) καλά πληροφορημένες πηγές επεσήμαναν το τελευταίο διήμερο ότι η ρωσική χειμερινή επίθεση απέτυχε να πραγματοποιήσει τους στόχους του Κρεμλίνου για κατάληψη των διοικητικών συνόρων των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ έως τις 31 Μαρτίου.
Ο επί πολλά χρόνια αρχηγός του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, είχε ανακοινώσει στις 22 Δεκεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επικέντρωναν τις περισσότερες προσπάθειές τους στην κατάληψη του συνόλου της περιφέρειας του Ντονέτσκ (με έμφαση σε Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ) και ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα ξεκινούσαν τη χειμερινή τους επίθεση στις αρχές Φεβρουαρίου κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna-Lyman, καθώς και σε επιλεγμένες περιοχές στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Ντονέτσκ.
Βρετανικές, πολωνικές και σκανδιναβικές πηγές παρατήρησαν ότι ο Γκερασίμοφ (στον οποίο υπολόγιζε πολύ ο Πούτιν) απέτυχε να επεκτείνει τον ρωσικό έλεγχο στο Ντονμπάς, ενώ διορίστηκε διοικητής του θεάτρου επιχειρήσεων στην Ουκρανία πριν σχεδόν 3 μήνες. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, Aντρέι Γιούσοφ, δήλωσε ότι ο Γκερασίμοφ έχασε την προθεσμία του Κρεμλίνου και τώρα θα επιδιώξει να προετοιμάσει την άμυνα περιοχών εν όψει της ουκρανικής αντεπίθεσης, που αναμένεται μεταξύ του Ορθόδοξου Πάσχα στις 16 Απριλίου και στα μέσα Μαΐου.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι ο στρατιωτικοί που εκτιμούν ότι μέσα στους 2-3 μήνες ο Γκερασίμοφ είναι πάρα πολύ πιθανό να αντικατασταθεί, ενώ πολλοί Ρώσοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Μόσχα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αποκλειστικά αμυντικές επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα, η Ρωσία έχει τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό ως και ελλείψεις σε προσωπικό, μονάδες και πυρομαχικά, τη στιγμή που το Κίεβο ενισχύεται καθημερινά από τη Δύση με σύγχρονο πολεμικό υλικό, ενώ μέσα στην εβδομάδα οι Αμερικανοί στέλνουν άλλο ένα μεγάλο πακέτο στην Ουκρανία (ύψους 2,6 δισ. δολ.), στο οποίο περιλαμβάνονται αντιαρματικά, αντιαεροπορικά, drones, πυρομαχικά για HIMARS κ.ά. Προ δύο ημερών, η Ουκρανία προχώρησε στην αγορά εκατό τεθωρακισμένων οχημάτων προσωπικού από την Πολωνία.
Η ανακατάληψη της Κριμαϊκής Χερσονήσου είναι στα συνολικά σχέδια του Κιέβου, ενώ ανώτατος Ουκρανός αξιωματούχος περιέγραψε μία σειρά από βήματα στα οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση της χώρας του μετά την ανάκτηση του ελέγχου της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένης και της αποσυναρμολόγησης της στρατηγικής γέφυρας που συνδέει την κατεχόμενη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας με την ηπειρωτική Ρωσία.
Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας, Ολεκσέι Ντανίλοφ, αναφέρθηκε στο επιμέρους σχέδιο, καθώς ο στρατός της Ουκρανίας προετοιμάζεται για την εαρινή αντεπίθεση. Η Μόσχα προσάρτησε παράνομα την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν την αναγνωρίζει ως ρωσικό έδαφος. Το μελλοντικό καθεστώς της χερσονήσου θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των σημερινών μαχών.
Το Κρεμλίνο ζήτησε από την Ουκρανία να αναγνωρίσει την κυριαρχία της Ρωσίας στην Κριμαία καθώς και άλλα εδαφικά κέρδη της Μόσχας ως προϋπόθεση για την ειρήνη. Το Κίεβο έχει αποκλείσει κάθε ειρηνευτική συνομιλία με τη Μόσχα έως ότου τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείψουν όλα τα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
Ο Ντανίλοφ τόνισε ότι θα διωχθούν οι Ουκρανοί που εργάζονται για τη διορισμένη από τη Μόσχα διοίκηση στην Κριμαία, προσθέτοντας ότι ορισμένοι θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις, ενώ πολλοί άλλοι θα χάσουν τις κρατικές συντάξεις και θα απαγορευθεί να καταλάβουν δημόσιες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, θα απελαθούν όλοι οι Ρώσοι πολίτες που μετακόμισαν στην Κριμαία μετά το 2014 και θα ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες ιδιοκτησίας που έγιναν υπό ρωσική κυριαρχία. Επίσης, θα αποσυναρμολογηθεί ή καταστραφεί στο προσεχές χρονικό διάστημα η μήκους 12 μιλίων (19 χλμ.) γέφυρα που έχτισε η Ρωσία προς την Κριμαία, ενώ δεν απέκλεισε να πληγεί η γέφυρα είτε από αέρος ή από πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ελεγχόμενης από τη Μόσχα Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πετσέρσκ-Κιέβου, Παύλος, που υποστηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι από προχθές σε κατ’ οίκον περιορισμό από την ουκρανική κυβέρνηση, ενώ οι 280 φιλορώσοι μοναχοί καλούνται να αποχωρήσουν ή θα εκδιωχθούν από την περίφημη «Λαύρα των σπηλαίων», αφού η ιστορική εκκλησία και το τεράστιο μοναστήρι περνάνε υπό τη δικαιοδοσία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Ουκρανοί πολιτικοί και αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι ανωτέρω μοναχοί ενεργούν ως πράκτορες της Μόσχας σε ουκρανικό έδαφος.
Διπλωματικός πυρετός
Αλγεινή εντύπωση και έντονα αρνητικά σχόλια από ένα συντριπτικό αριθμό κρατών έχει προκαλέσει το γεγονός ότι για τον μήνα Απρίλιο στο Σ.Α./ΟΗΕ προεδρεύει η Ρωσία, την οποία δεκάδες χώρες έχουν κατηγορήσει για τη βάναυση εισβολή στην Ουκρανία, ενώ για τον Πούτιν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Τέλος, στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο η Εαρινή Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, καθώς και η συνάντηση ΗΠΑ-Ε.Ε. με βασικά θέματα την περαιτέρω πολιτική, στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη της Ουκρανίας, ως και την ενεργειακή ασφάλεια.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να έχει πολλές διμερείς επαφές με τους ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας, τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για την Εξωτερική Πολιτική, Αμυνα και την Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ, τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, ως και με τους ομολόγους του από τα φιλοδυτικά κράτη Ασίας-Ειρηνικού (Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα).
Ειδήσεις σήμερα
Πέθανε σε ηλικία 81 ετών η τραγουδίστρια Ρένα Κουμιώτη