«Ο λαός και ο στρατός δεν ήταν στο πλευρό των στασιαστών», είπε ο Πούτιν, μιλώντας έξω από το Κρεμλίνο, μπροστά στους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ως και των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας (FSB-GRU-SVR κ.ά.), παρόντος μάλιστα και του υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, τον οποίο ο Πριγκόζιν έχει καταγγείλει και προσπαθήσει εδώ και 8 μήνες να εκδιώξει μαζί με τον αρχηγό των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Βαλέρι Γκεράσιμοφ, ως υπεύθυνους για τον κακό σχεδιασμό και τις αποτυχημένες επιχειρήσεις στα κατεχόμενα τμήματα της Ουκρανίας.
Ο Πούτιν επίσης έκανε μια προκλητική τηλεοπτική ομιλία το βράδυ της Δευτέρας, λέγοντας ότι άφησε σκόπιμα(!) την 24ωρη ανταρσία του Σαββάτου από τη Βάγκνερ να συνεχιστεί για να αποφευχθεί η αιματοχυσία(!) και ότι είχε ενισχύσει ταυτόχρονα την εθνική ενότητα(!). Η δήλωση, η πρώτη του για το θέμα από τότε που μίλησε το πρωί του Σαββάτου (υποσχόμενος να συντρίψει την ανταρσία), εκτιμάται ότι είχε σκοπό να χαράξει μια γραμμή άμυνας για ένα γεγονός που πολλοί δυτικοί ηγέτες θεώρησαν ότι αποδείκνυε την εμφανέστατη αδυναμία και ευπάθεια του Πούτιν ειδικά τη χρονική περίοδο από την εισβολή στην Ουκρανία, πριν από 16 μήνες.
Ισχυρίστηκε ότι «από την αρχή των γεγονότων, έγιναν βήματα με την άμεση εντολή μου για να αποφευχθεί η αιματοχυσία», προσθέτοντας ότι «χρειαζόταν χρόνος, μεταξύ άλλων, για να δοθεί η ευκαιρία σε όσους έκαναν λάθος να συνέλθουν, να συνειδητοποιήσουν ότι οι πράξεις τους απορρίφθηκαν σθεναρά από την κοινωνία και ότι η περιπέτεια στην οποία είχαν εμπλακεί θα ήταν τραγική και καταστροφική με βαρύτατες συνέπειες για τη Ρωσία». Ο Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στον Πριγκόζιν, ο οποίος είχε ζητήσει το πρωί του Σαββάτου από τον υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Βαλέρι Γκερασίμοφ, να έρθουν στο Ροστόφ για να συζητήσουν μαζί του. Ο Πριγκόζιν ζήτησε μάλιστα να απολυθούν άμεσα και οι δύο. Ούτε ο Πούτιν ανέφερε τυχόν προγραμματισμένες αλλαγές της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στο υπουργείο Αμυνας.
Ο Πριγκόζιν είπε ότι οι άνδρες του αναγκάστηκαν να καταρρίψουν ορισμένα ελικόπτερα που τους επιτέθηκαν καθώς προχωρούσαν προς τη Μόσχα. Ο Πούτιν προέβη σε υπαινιγμούς για «κάποια αιματοχυσία», αλλά κατηγόρησε τη Βάγκνερ: «Οι διοργανωτές της ανταρσίας, έχοντας προδώσει τη χώρα τους, το λαό τους, πρόδωσαν και αυτούς που προχώρησαν στο έγκλημα. Τους είπαν ψέματα, τους έσπρωξαν στο θάνατο».
Βραζιλία: Σοκ από τα όργια μεταξύ ανδρών σε διάσημη παραλία του Ρίο (βίντεο)
ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΗ ΒΑΓΚΝΕΡ
Ο Πούτιν ευχαρίστησε τους μαχητές και τους διοικητές της Βάγκνερ που αποχώρησαν από την ανταρσία για να αποφύγουν αυτό που αποκάλεσε «αδελφοκτονική αιματοχυσία» και είπε ότι η συντριπτική πλειονότητα των μελών της Βάγκνερ είναι πατριώτες.
Είπε ότι όσοι αποφάσισαν να μην υπογράψουν συμβάσεις με τον ρωσικό στρατό βάσει διαταγής του υπουργείου Αμυνας μπορούν είτε να μετεγκατασταθούν στη Λευκορωσία είτε απλώς να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Ο Πούτιν είπε ότι όλα τα επίπεδα της κοινωνίας έχουν λάβει «μια σταθερή, ξεκάθαρη θέση για την υποστήριξη της συνταγματικής τάξης. Ολοι είναι ενωμένοι και συσπειρωμένοι με την κύρια ευθύνη και την τύχη της πατρίδας». Η Ρωσία λέει ότι πραγματοποιεί μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία για να απομακρύνει αυτό που αποκαλεί πιθανή απειλή κατά της δικής της ασφάλειας από τη φιλοδυτική κυβέρνηση στο Κίεβο. Η Ουκρανία και η Δύση περιέγραψαν την εισβολή του Φεβρουαρίου 2022 ως απρόκλητη αρπαγή γης και βάναυση εισβολή.
Ο Λουκασένκο είπε ότι η Λευκορωσία δεν πρέπει να φοβάται τη Βάγκνερ, γιατί η χώρα του θα παρακολουθεί στενά την ομάδα. Σημειώνεται ότι αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρώην αρχηγού των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού σερ Ρίτσαρντ Ντάρνατ, ότι η παρουσία τω δυνάμεων της Βάγκνερ στο Μινσκ θα μπορούσε να είναι απειλητική για τα βόρεια τμήματα της Ουκρανίας και συνέστησε στο ΝΑΤΟ να παρακολουθεί ενδελεχώς τις κινήσεις των στελεχών της, ειδικά αν εγκατασταθούν σε προωθημένες γεωγραφικά περιοχές, όπως οι Γόμελ, Μαζίρ, Μινσκ και Μπρεστ.
Ειδήσεις σήμερα
Στην αρχαία Πομπηία έτρωγαν πίτσα…
Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Η κολομβιανή διαθήκη που άναψε «φωτιές»