Αποφάσισε, ειδικότερα, να περιηγηθεί στα τροπικά δάση της Παπούα Νέας Γουινέας όπου περπάτησε για πάνω από δύο χιλιόμετρα – χωρίς σακάκι και γραβάτα – με τον πρωθυπουργό της χώρας Τζέιμς Μαράπε στο εθνικό πάρκο Βαριράτα διαφημίζοντας μια γαλλική πρωτοβουλία για οικονομική στήριξη των χωρών, που φροντίζουν για τη διατήρηση δασών – πνευμόνων του πλανήτη.
Ο Μακρόν περπάτησε στα τροπικά δάση του Ειρηνικού
Τα φυσικά δάση καλύπτουν το 14% της επιφάνειας της Γης και αποτελούν μια τεράστια δεξαμενή αποθηκευμένου άνθρακα, ο οποίος απελευθερώνεται όταν καίγεται, σημείωσε ο Μακρόν τονίζοντας ότι ναι μεν «τρέχει» η χρηματοδότηση της αναδάσωσης σε πολλές χώρες, αλλά δεν υπάρχει οικονομικό μοντέλο για τη διατήρηση υφιστάμενων δασικών εκτάσεων – λόγος για τον οποίο υπογράφηκε με την Παπούα Νέα Γουινέα ένα εγχείρημα ονόματι «Δάσος, Κλίμα, Βιοποικιλότητα», το οποίο θα διαχειρίζεται η γαλλική υπηρεσία ανάπτυξης με 60 εκατομμύρια ευρώ (66 εκατομμύρια δολάρια) σε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Très heureux de cette visite en Papouasie-Nouvelle-Guinée.
Ensemble nous avons pris des engagements pour préserver les forêts, renforcer la coopération entre nos pays et bâtir un espace Indo-Pacifique libre, ouvert et en paix.
Merci pour cet accueil ! pic.twitter.com/OSyOk3XucL
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) July 28, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ22/01/2025|15:32Η Κίνα εκμεταλλεύεται τη διώρυγα του Παναμά, επιμένει ο Τραμπ - Τι πραγματικά ισχύει
Η Παπούα Νέα Γουινέα, το 70% της επικράτειας της οποίας καλύπτεται από δέντρα, φιλοξενεί σπάνια είδη άγριας πανίδας και χλωρίδας τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.
Η Παπούα Νέα Γουινέα, έδρα μιας μεγάλης βιομηχανίας υλοτομίας, έχασε το 1,8% του τροπικού δάσους της πέρυσι, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων (WRI), και αναρριχήθηκε στην ένατη θέση παγκοσμίως των κρατών με τη μεγαλύτερη καταστροφή τροπικών δασών, με τη Βραζιλία να διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά.
Η περιβαλλοντική πρωτοβουλία του Μακρόν στον Νότιο Ειρηνικό δεν είναι η μοναδική, καθώς χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, συμμετέχουν με σημαντικά ποσά στην ενίσχυση νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Ειδήσεις σήμερα
«Tζακούζι» ο ωκεανός γύρω από την Φλόριντα – Θερμοκρασίες άνευ προηγούμενου
Αγγλία: Χειροπέδες σε ανήλικο για τον θάνατο 7χρονου κοριτσιού – Την παρέσυρε με το μηχανάκι του