Στην είσοδο η ορχήστρα του αμερικανικού Στρατού έπαιζε ελληνική μουσική, αλλά η έκπληξη για τους επισκέπτες βρισκόταν στον διάδρομο της εισόδου, που ήταν στολισμένος απ’ άκρη σ’ άκρη για το Πάσχα με εκατοντάδες αβγά και λουλούδια. Οι καλεσμένοι κοντοστέκονταν στον περίτεχνο διάκοσμο, αλλά και στα κάδρα που κρέμονται στους τοίχους. Η σύντομη διαδρομή μέχρι τον πρώτο όροφο μοιάζει με τη μηχανή του χρόνου που γυρίζει πίσω στο παρελθόν των Αμερικανών προέδρων.
Σ’ ένα ασπρόμαυρο καρέ από το 1962, ο Τζον Κένεντι, με τα δύο μικρά παιδιά του, απαθανατίζεται στο Οβάλ Γραφείο, έναν χρόνο πριν δολοφονηθεί στο Ντάλας του Τέξας. Δίπλα, ο Ρίτσαρντ Νίξον συναντά τον Ελβις Πρίσλεϊ το 1970 και πιο κάτω ο Ρόναλντ Ρέιγκαν χορεύει με την αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα. Δεξιά και αριστερά τα «ασημικά» του Λευκού Οίκου φυλάσσονται σε βιτρίνες με καρτελάκια που διηγούνται τη μικρή ιστορία κάθε δώρου.
Στο ισόγειο, το αγαπημένο δωμάτιο της Τζάκι Κένεντι με το επιβλητικό πορτρέτο της μαγνητίζει τους επισκέπτες και αποτελεί ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία, όπως άλλωστε και το πορτρέτο του συζύγου της, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, που στέκεται σκυμμένος με σταυρωμένα χέρια. Πορτρέτα και στιγμές από τη ζωή των Μπους, των Κλίντον και πιο πρόσφατα των Ομπάμα συμπληρώνουν το παζλ των αναμνήσεων.
Κεράσματα
Τα γκαρσόνια του Λευκού Οίκου πηγαινοέρχονταν ανάμεσα στους καλεσμένους κρατώντας δίσκους με κρασιά και κεράσματα, όπως ντολμαδάκια, ψητό κοτόπουλο, καναπεδάκια και μπακλαβάδες.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Ολοι χειροκρότησαν θερμά τον Αμερικανό πρόεδρο όταν εμφανίστηκε στην αίθουσα συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Αφού… ξανασυστήθηκε ως «Μπαϊντενόπουλος», το αγαπημένο του ελληνικό επίθετο, έκανε ειδική αναφορά σε δύο Ελληνες φίλους του, την αντικυβερνήτη της Καλιφόρνια και φίλη της Κάμαλα Χάρις, Ελένη Κουναλάκη, που βρισκόταν στην πρώτη σειρά, αλλά και στον -απόντα αυτήν τη φορά- φάδερ Αλεξ Καρλούτσο, στον οποίο υπενθύμισε ότι έχει απονείμει το Μετάλλιο της Ελευθερίας. Οι καλεσμένοι είχαν φτάσει από κάθε γωνιά της Αμερικής όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο. Από τη Νέα Υόρκη, τον Παναμά, το Λος Αντζελες, το Ντέλαγουερ, τη Φλόριντα, ακόμα και τις Μπαχάμες. Ελάχιστοι ήταν οι καλεσμένοι από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος και ο πρόεδρος του ΑΝΤ1, Θοδωρής Κυριακού. Ανάμεσα στους καλεσμένους, όμως, βρισκόταν και ένας παλιός γνώριμος της Ελλάδας, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, που πλέον είναι υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων.
Μετά την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτησε κάποιους ομογενείς που βρίσκονταν μπροστά και αποχώρησε, προς μεγάλη απογοήτευση των καλεσμένων, που περίμεναν να βγάλουν σέλφι μαζί του όπως στην περσινή γιορτή. Κάποιοι σχολίασαν ότι φαινόταν ιδιαίτερα κουρασμένος, καθώς έχει βαρύ πρόγραμμα εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου.
ΤΑ ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ
Ψιλοκουβέντα για τις αμερικανικές εκλογές και την επιστολική ψήφο
Με την ορχήστρα στον 1ο όροφο να παίζει τον γνωστό σκοπό «Πέρα στους πέρα κάμπους», στα πηγαδάκια κυριαρχούσαν οι επικείμενες αμερικανικές εκλογές. Πολλοί ομογενείς είπαν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ότι η αναμέτρηση φαίνεται 50-50 και ότι από τους δύο ηλικιωμένους υποψήφιους προέδρους, τον Τζο Μπάιντεν και τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, οι Αμερικανοί καλούνται να επιλέξουν στη λογική «το μη χείρον βέλτιστον».
Σημαντικό μέρος των συζητήσεων απασχόλησε και η επιστολική ψήφος, καθώς πολλοί Ελληνοαμερικανοί έχουν ήδη εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα προκειμένου να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Οπως μας είπαν, μάλιστα, προσπαθούν να πείσουν και άλλους, όσο το δυνατόν περισσότερους, να εγγραφούν και να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, αφού για πρώτη φορά τούς παρέχεται αυτή η δυνατότητα.
Το «παρών» στην εκδήλωση της Ομογένειας έδωσαν η πρέσβης της Αθήνας στην Ουάσιγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης. Στο τέλος της εκδήλωσης η μπάντα του Στρατού τραγούδησε κρητικά και τα κινητά… πήραν φωτιά όταν άρχισαν οι κρητικοί χοροί, με τους χορευτές να φορούν τις παραδοσιακές στολές. Πλέον, οι ομογενείς ετοιμάζονται για την παρέλαση για την 25η Μαρτίου, που θα γίνει στις 14 Απριλίου στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης με τη συμμετοχή της Προεδρικής Φρουράς.