Καθώς πλησιάζει η δεύτερη επέτειος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ταξίδεψε για πρώτη φορά στο Νταβός για να εκπροσωπήσει αυτοπροσώπως την χώρα του.
Ουκρανία: συνέχιση της δέσμευσης
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και θα φροντίσει να ακουστεί η φωνή του στο Νταβός για να προλάβει τις τάσεις χαλάρωσης των συμμάχων της Ουκρανίας. Τα δύο προηγούμενα χρόνια ο πρόεδρος της Ουκρανίας ήταν παρών στο Νταβός μέσω τηλεδιάσκεψης.
Φορώντας το συνηθισμένο σκούρο πουλόβερ και το χακί παντελόνι, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε δεκτός στην πρωινή συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών «CEOs for Ukraine» – με την συμμετοχή κυρίως των επικεφαλής των Siemens Energy και Bank of America – παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθύνει την ομιλία του από το βήμα του Φόρουμ του Νταβός στις 15.15 ώρα Ελλάδος.
Επειτα από δύο χρόνια πολέμου, η Ουκρανία θα πρέπει να επανακινητοποιήσει τους συμμάχους της, ιδιαίτερα με την εμφάνιση νέων συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή. Ο πόλεμος στην Γάζα και οι συνθήκες ανασφάλειας που έχουν δημιουργηθεί στην Ερυθρά Θάλασσα θα είναι επίσης κεντρικά θέματα του Φόρουμ.
«Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια ως προς την βοήθεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης» και οι Ουκρανοί ανησυχούν για την απόσπαση της προσοχής της διεθνούς κοινότητας από άλλες κρίσεις, παραδέχθηκε η Πένι Πρίτσκερ, ειδική εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών για την οικονομική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Σύμβουλοι Εθνικής Ασφαλείας από 80 χώρες συζήτησαν την Κυριακή στο Νταβός επιδιώκοντας να βρουν κοινό τόπο για μία ειρηνευτική φόρμουλα για την Ουκρανία. Αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Ιγκνάσιο Κασίς, συμπροεδρεύων στις συνομιλίες, παραδέχθηκε ότι μέχρι στιγμής ούτε το Κίεβο ούτε η Μόσχα είναι έτοιμες να κάνουν το βήμα.
Το Πεκίνο θα μιλήσει για business
Νότια Κορέα: Εντείνονται οι προσπάθειες σύλληψης του παυθέντα προέδρου Γιουν
Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος κινέζος αξιωματούχος που συμμετέχει στις εργασίες του Φόρουμ μετά την παρουσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ το 2017.
Η παρέμβασή του αναμένεται με ενδιαφέρον μετά την εκλογή του Λάι Τσινγκ-τε του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος στην προεδρία της Ταϊβάν.
Το Πεκίνο διατύπωσε χθες την κατηγορηματική του αντίθεση σε οποιαδήποτε επίσημη επαφή ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη στην Ταϊπέι αμερικανικής αντιπροσωπείας που παρουσιάσθηκε ως ανεπίσημη. Ο Λι Τσιάνγκ θα έχει συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Την ώρα που η κινεζική ανάπτυξη εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης, το Πεκίνο αναμένεται να εκμεταλλευθεί την παρουσία του στο Νταβός για να μιλήσει για business. Ο υπουργός Εμπορίου και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας συμμετέχουν στην κινεζική αντιπροσωπεία.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη
Η πρόοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης υπόσχεται να είναι πανταχού παρούσα στο Νταβός όπου σήμερα αναμένεται η άφιξη του Σαμ Αλτμαν, του δημιουργού του ChatGPT της OpenAI. Ο Σάτια Ναντέλα, επικεφαλής της Microsoft, θα απευθύνει ομιλία σήμερα το απόγευμα από το βήμα του Φόρουμ.
Η έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης διευκολύνει την παραπληροφόρηση που θεωρείται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρωπότητα την ώρα που δισεκατομμύρια πολίτες του πλανήτη καλούνται φέτος στις κάλπες για να εκλέξουν τις ηγεσίες τους.
Η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης προκαλεί ανησυχίες, αλλά επίσης προσφέρει μία «καταπληκτική ευκαιρία», δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Τι είναι το Νταβός και γιατί είναι σημαντικό;
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πραγματοποιεί κάθε χρόνο μια συνάντηση από την ίδρυσή του το 1971. Γιατί όμως το Νταβός, όπως είναι ευρέως γνωστό, είναι τόσο σημαντικό;
Τι είναι λοιπόν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τι πραγματικά συμβαίνει στο Νταβός και γιατί έχει σημασία;
Τι είναι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ;
Το WEF ιδρύθηκε το 1971 από τον Κλάους Σβάμπ, έναν ελβετογερμανό οικονομολόγο και καθηγητή, σε μια προσπάθεια να προωθήσει την παγκόσμια συνεργασία σε πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.
Στόχος του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ο οποίος έχει πλέον την έδρα του κοντά στη Γενεύη, ήταν να φέρει σε επαφή τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για να συζητήσουν και να βρουν λύσεις σε αυτά τα παγκόσμια προβλήματα, κάτι που παραμένει μια από τις ιδρυτικές του αρχές και αναφέρεται στη δήλωση αποστολής του: «Δεσμευόμαστε να βελτιώσουμε την κατάσταση του κόσμου».
Η πρώτη συνάντηση του WEF πριν από πέντε δεκαετίες πραγματοποιήθηκε στο Νταβός και έκτοτε αποτελεί το κέντρο της ετήσιας συγκέντρωσής του κάθε χρόνο, με το όνομα του θέρετρου να αποτελεί μάλιστα την κοινή συντομογραφία της εκδήλωσης.
Ποιος συμμετέχει στο Νταβός;
Τι κοινό έχουν ο Ντόναλντ Τραμπ, η Γκρέτα Τούνμπεργκ και ο Έλτον Τζον; Επιφανειακά, μάλλον τίποτα απολύτως, αλλά το μόνο πράγμα που τους ενώνει όλους είναι ότι έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στο Νταβός.
Ένα από τα πιο μοναδικά πράγματα στο Νταβός είναι αυτοί που συμμετέχουν. Αν και συχνά επικρίνεται ως ένα κέντρο συζητήσεων για το προνομιούχο 1% του κόσμου, είναι επίσης το μέρος όπου οι άνθρωποι έρχονται για να προσπαθήσουν να ασκήσουν πιέσεις και να επηρεάσουν αυτές τις ισχυρές ελίτ, προκειμένου να επηρεάσουν την αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα.
Συνήθως, μπορείτε να περιμένετε να παρευρεθούν παγκόσμιοι ηγέτες – συνήθως ο εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ, η ηγεσία της ΕΕ και του ΟΗΕ κ.ο.κ. – αλλά και ηγέτες επιχειρήσεων και επιχειρηματίες, διακεκριμένοι στοχαστές και ακαδημαϊκοί, επικεφαλής ΜΚΟ και του φιλανθρωπικού τομέα, καινοτόμοι, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η κοινωνία των πολιτών, ακτιβιστές όλων των δογμάτων – ακόμη και διασημότητες της εκάστοτε περιόδου.
Και βρίσκονται όλοι τους εξαιρετικά σε ένα μέρος, την ίδια στιγμή, πράγμα που σημαίνει πρωτοφανή πρόσβαση για πολλούς σε παγκόσμιους φορείς λήψης αποφάσεων.
Ο επίσημος κατάλογος προσκεκλημένων είναι συχνά πολύ κλειστός και αποτελείται από περίπου 2.000 έως 3.000 συμμετέχοντες και ομιλητές, αλλά η ίδια η συνάντηση προσελκύει χιλιάδες περισσότερους στις εκδηλώσεις της που γίνονται στο περιθώριο.
Είναι επίσης το μέρος όπου οι εταιρείες, ακόμη και χώρες και περιφέρειες στήνουν τους πάγκους τους για να πουλήσουν ιδέες και υπηρεσίες ή να προσελκύσουν επενδύσεις.
Κατά μήκος της Promenade, της κύριας λεωφόρου του Νταβός, υπάρχουν αυτά που έχουν γίνει γνωστά ως “σπίτια”, όπου οι εταιρείες μπορούν να νοικιάσουν χώρο (συχνά καταστήματα λιανικής πώλησης που ενοικιάζονται για την εβδομάδα) για να στήσουν πρεσβείες ή γραφεία για να υποδεχτούν επισκέπτες, ώστε να πραγματοποιήσουν συναντήσεις κ.λπ.
Πέρα από τις κεντρικές ομιλίες και τα πάνελ στο Συνεδριακό Κέντρο, τον κύριο κόμβο του Νταβός, αυτό από μόνο του έχει αποτελέσει εξέχον χαρακτηριστικό γνώρισμα της ετήσιας εκδήλωσης.
Γιατί πάνε στο Νταβός;
Μία από τις ιδρυτικές αρχές του WEF ήταν να είναι αμερόληπτο, ανεξάρτητο και απαλλαγμένο από ειδικά συμφέροντα. Αλλά πέρα από αυτά τα αισθήματα, η κριτική δεν είναι ποτέ μακριά στο Νταβός.
Δεδομένης της αντιπαράθεσης ανταγωνιστικών προγραμμάτων και της αλληλοεπικάλυψης της πολιτικής και της εταιρικής σφαίρας, το WEF βρίσκεται συχνά στη γραμμή πυρός των ανταγωνιστών που υποστηρίζουν ότι είναι μια κακοήθης δύναμη στον κόσμο.
Ο οικονομικός ανταποκριτής των New York Times Πίτερ Γκούντμαν, για παράδειγμα, τόνισε στο βιβλίο του “Davos Man” την αντίφαση του να ζητά από δισεκατομμυριούχους και ελίτ, που οι επικριτές κατηγορούν ότι προκαλούν τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου, να βρουν τρόπους για την επίλυσή τους.
Μια από τις κύριες επικρίσεις που ασκούνται κάθε χρόνο στους διοργανωτές της εκδήλωσης, για παράδειγμα, είναι η υποκρισία του να υπάρχει η κλιματική κρίση στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης, ενώ ένας στους 10 συμμετέχοντες το 2022 ταξίδεψε με ιδιωτικό τζετ για να φτάσει εκεί.
Μπορεί να είναι ένας τόπος για να μιλήσουν για δουλειές οι πλούσιοι και ισχυροί του κόσμου, το Νταβός είναι όμως ένα απαράμιλλο φόρουμ συζητήσεων και αντιπαραθέσεων σε παγκόσμια κλίμακα και έχει να επιδείξει ορισμένα σημαντικά επιτεύγματα στην 50χρονη ιστορία του.
Το 1988, μια συμφωνία που υπογράφηκε στη συνάντηση από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Τουργκούτ Οζάλ, γνωστή ως Διακήρυξη του Νταβός, πιστώθηκε ότι βοήθησε την Τουρκία και την Ελλάδα να απομακρυνθούν από το χείλος μιας ένοπλης σύγκρουσης και να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.
Το 1992, ο Νέλσον Μαντέλα και ο τότε πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Φρεντερίκ ντε Κλερκ έκαναν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στη διεθνή σκηνή του Νταβός. Ήταν αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό του απαρτχάιντ. Το ζευγάρι κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης την επόμενη χρονιά.
Το 2000, η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (Gavi) εγκαινιάστηκε στο Νταβός και έκτοτε έχει βελτιώσει την πρόσβαση σε εμβόλια για εκατομμύρια ανθρώπους. Από τη δημιουργία της, έχει συμβάλει στον εμβολιασμό 760 εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως.
Ειδήσεις σήμερα
Ανάλυση BBC: Τί «σηματοδοτεί» η σαρωτική νίκη Τραμπ στην Αϊόβα – Το προφίλ των ψηφοφόρων του
Eurostat: Ποιοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι Ευρωπαίοι – Η θέση της Ελλάδας