Προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι υπογράμμισε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας στην οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, λέγοντας τα εξής: «Μετά από δύο χρόνια πολέμου η Ουκρανία συνεχίζει να μάχεται για τις αξίες μας και παράλληλα κατάφερε να διαχειριστεί την οικονομία της. Γι’ αυτό η οικονομική στήριξη της Ευρώπης είναι ουσιαστικής σημασίας. Έχουμε μόνο δύο εβδομάδες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Φεβρουαρίου για να φτάσουμε σε μια καλή συμφωνία».
Σημείωσε, παράλληλα, ότι η οικονομική στήριξη της Ουκρανίας δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό καθήκον, τονίζοντας ότι η ΕΕ καλεί όλους τους διεθνείς εταίρους να στηρίξουν τη χώρα.
Αμερικανός αξιωματούχος: Η Ρωσία ενημέρωσε πριν το πλήγμα στο Ντνίπρο
Ερωτηθείς αν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ο Π. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι εξετάζεται η κατάλληλη νομική βάση, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν νομικές δυσκολίες. Ωστόσο, ανέφερε ότι η πρόταση της Επιτροπής για διαχωρισμό των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα που θα έφερνε 2-3 δις ευρώ το χρόνο. Πρόσθεσε ότι ερευνώνται κι’άλλοι τρόποι, αλλά ξεκαθάρισε ότι η χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων δεν αντικαθιστά την οικονομική στήριξη για την Ουκρανία που είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της ΕΕ κατέληξε σε μερική συμφωνία σχετικά με το μέσο «Διευκόλυνση για την Ουκρανία», αφήνοντας το ποσό της βοήθειας να καθοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Φεβρουαρίου, ως μέρος της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027. Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν και οι διερευνητικές συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είναι συννομοθέτης για τη μακροοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η Επιτροπή έχει προτείνει συνολικό προϋπολογισμό 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία την περίοδο 2024-2027 ( 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 33 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια).
Ειδήσεις σήμερα
Ανάλυση BBC: Τί «σηματοδοτεί» η σαρωτική νίκη Τραμπ στην Αϊόβα – Το προφίλ των ψηφοφόρων του
Eurostat: Ποιοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι Ευρωπαίοι – Η θέση της Ελλάδας