Το Kοινοβούλιο της χώρας αναμένεται να νομιμοποιήσει τον γάμο ομοφύλων και τα ίσα γονικά δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια σήμερα, Πέμπτη, καθώς οι νομοθέτες εξέτασαν ένα νομοσχέδιο που έχει διχάσει την ελληνική κοινωνία και έχει προκαλέσει την έντονη αντίθεση της ισχυρής Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας, σημειώνουν οι New York Times.
Αν και η Ελλάδα θα είναι η 16η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επιτρέψει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, θα είναι η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που θα ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο. Η χώρα επέκτεινε το σύμφωνο συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια το 2015, αλλά όχι τα ίσα γονικά δικαιώματα τότε.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί να περάσει τα νέα μέτρα μετά τη συντριπτική επανεκλογή του πέρυσι. Τον περασμένο μήνα είπε στο υπουργικό του συμβούλιο ότι ο γάμος ομοφυλόφιλων είναι θέμα ίσων δικαιωμάτων, σημείωσε ότι παρόμοια νομοθεσία ισχύει σε περισσότερες από 30 άλλες χώρες και είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» ή «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».
Εκτός από την αναγνώριση του γάμου ομοφύλων, η νομοθεσία ανοίγει τον δρόμο για την υιοθεσία και δίνει τα ίδια δικαιώματα και στους δύο γονείς του ιδίου φύλου ως νόμιμων κηδεμόνων του παιδιού. Μέχρι σήμερα, αυτά τα δικαιώματα ισχύουν μόνο για τον βιολογικό γονέα, τονίζεται στο δημοσίευμα, και επισημαίνεται ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλωσόρισαν την προοπτική του γάμου ομοφύλων για την Ελλάδα.
Ένας από τους πρώτους που θα επωφεληθεί από τον νέο νόμο θα είναι η Λιώ Εμμανουηλίδου, μια 43χρονη δασκάλα, η οποία σχεδιάζει να παντρευτεί την επί χρόνια σύντροφό της στη Θεσσαλονίκη, στις 8 Μαρτίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Μιλώντας στους «New York Times», είπε ότι ήταν ενθουσιασμένη με τον γάμο και χαιρέτισε το νομοσχέδιο ως «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μια μεγάλη νίκη για την κοινότητα». Συνέχισε λέγοντας ότι, σύμφωνα με την εμπειρία της, οι περισσότεροι Έλληνες δέχονται τα ομόφυλα ζευγάρια και το σχολείο και η κοινότητά της αντιμετωπίζουν την οικογένειά της όπως κάθε άλλη. «Η κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη γι’ αυτό απ’ όσο νομίζουμε», είπε.
Στο δημοσίευμα γίνεται, επίσης, αναφορά στη στάση που κράτησε η Ορθόδοξη Εκκλησία, προβάλλοντας έντονη αντίσταση στην κυβερνητική πρωτοβουλία, καθώς και στις διαφωνίες που πυροδότησε το νομοσχέδιο σε όλο το πολιτικό φάσμα, από τους διαφωνούντες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μέχρι τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο δεν προχώρησε αρκετά.
Υπάρχουν όμως και οι αντιρρήσεις στο πολιτικό φάσμα, γράφουν οι New York Times. «Στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δεκάδες βουλευτές, μεταξύ των οποίων ένας εξέχων υπουργός και ένας πρώην πρωθυπουργός, υποστήριξαν ότι η νομοθεσία αποδυναμώνει την πυρηνική οικογένεια και υπονομεύει τις παραδοσιακές αξίες. Ο ηγέτης του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή ότι η νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων θα “καταργήσει την ενότητα της μητρότητας και της πατρότητας”.
» Το θέμα προκάλεσε διχόνοια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: Ορισμένοι βουλευτές είπαν ότι το νομοσχέδιο δεν προχωρούσε πολύ, άλλοι ήταν απρόθυμοι να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο μιας συντηρητικής κυβέρνησης σε αυτό που θεωρούσαν φιλελεύθερο ζήτημα και ορισμένοι ανησυχούσαν για την υποστήριξη [ενν. του κόμματος] στις αγροτικές περιοχές», σημειώνει το δημοσίευμα.
Ρεκόρ Γκίνες: Η ψηλότερη και η κοντύτερη γυναίκα στον κόσμο συναντήθηκαν για ένα... τσάι
Καταλήγει αναφέροντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ συνέταξε ακόμη και το δικό του εναλλακτικό νομοσχέδιο, αλλά ο επικεφαλής του κόμματος, Στέφανος Κασελάκης – ο οποίος είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα και έχει εκφράσει την επιθυμία να υιοθετήσει παιδιά μέσω παρένθετης μητρότητας με τον σύντροφό του, τον οποίο παντρεύτηκε στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Οκτώβριο – πίεσε αργότερα τους συναδέλφους του νομοθέτες να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης».
Πώς είδε ο ξένος Τύπος το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα – Εγκώμια από Times, AP, Liberation για τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Με εκτενή δημοσιεύματα μεγάλο μέρος του διεθνούς Τύπου, καταγράφει τις θετικές εξελίξεις αναφορικά με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, με τα περισσότερα να εγκωμιάζουν τη διακομματική στήριξη που συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι Times του Λονδίνου, στο άρθρο τους γράφουν ότι «τα ομόφυλα ζευγάρια τολμούν να ονειρεύονται καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει διακομματική στήριξη για το νομοσχέδιο που επεκτείνει τα γονικά δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια».
Σχολιάζουν ότι το ζήτημα των δικαιωμάτων των παιδιών έχει στρέψει την κοινή γνώμη υπέρ του νομοσχεδίου που αποτελεί το επιστέγασμα μιας διετούς εκστρατείας του Έλληνα πρωθυπουργού. Σημειώνουν δε ότι λίγοι περίμεναν ότι ο χαμηλών τόνων Μητσοτάκης θα γινόταν μια τέτοια «δύναμη αλλαγής».
Αναμετρήθηκε με την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα «μπερδέψει τους γονεϊκούς ρόλους» και θα «αποδυναμώσει την παραδοσιακή οικογένεια». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας συντηρητικός που ηγείται του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, κατάφερε να συγκεντρώσει υποστήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα, κυρίως από το σκληρό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος ηγέτης κόμματος στην Ελλάδα.
Οι Times υπογραμμίζουν επίσης ότι η Ελλάδα αναμένεται να γίνει το 16ο από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που νομιμοποιεί τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, τερματίζοντας μια μακρά περίοδο διαδοχικών κυβερνήσεων που απέφευγαν την αντιπαράθεση με την Εκκλησία.
Η γαλλική εφημερίδα Liberation, αναφέρει ότι χαρακτηρίζει την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου ένα βήμα προς τα εμπρός για το συντηρητικό κυβερνών κόμμα.
Ο ανταποκριτής της εφημερίδα στην Αθήνα, Fabien Perrier εξηγεί πώς ο νόμος προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών, καθώς εάν ψηφιστεί, ένα παιδί που γεννιέται από ομόφυλο ζευγάρι θα έχει πλέον και τους δύο γονείς αναγνωρισμένους, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τώρα μόνο ο βιολογικός γονέας καταχωρούνταν στο μητρώο γεννήσεων, γεγονός που είχε συνέπειες σε περίπτωση προβλημάτων υγείας, θανάτου του βιολογικού γονέα ή κληρονομιάς.
Το άρθρο του L’Espresso, με τίτλο «Η Ελλάδα είναι πιο μπροστά από εμάς, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών. Η Ιταλία θα είναι η μόνη χώρα χωρίς ισότιμο γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια», απευθύνεται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς με αφορμή το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα Πέμπτη (15.02.2024) από τη Βουλή.
«Η Ελλάδα, παρά το ότι έχει συντηρητική κυβέρνηση, τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε ικανή να εγκρίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όπως την κατάργηση του κανόνα που απαγόρευε στους ομοφυλόφιλους να είναι αιμοδότες , αλλά και την κατάργηση των χειρουργικών επεμβάσεων για την λεγόμενη κανονικοποίηση φύλου των παιδιών», σημειώνει το έντυπο και προσθέτει:
«Με την έγκριση του νόμου για το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο, η Ιταλία -η οποία στο μεταξύ περιορίζει τα δικαιώματα των οικογενειών Ουράνιο Τόξο- θα είναι η μόνη χώρα της δυτικής Ευρώπης που δεν παρέχει το δικαίωμα σε πολιτικό γάμο, μαζί με κράτη που κάποτε ανήκαν στην Σοβιετική Ένωση και κάποιες μικρές χώρες, όπως τον Άγιο Μαρίνο και το Βατικανό».
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι πρόκειται για μια «ιστορική αλλαγή» για την οποία η ελληνική κοινωνία είναι πλέον ώριμη και έτοιμη.
Το πρακτορείο Associated Press κάνει λόγο για μια πρωτοφανή εξέλιξη για μια ορθόδοξη χριστιανική χώρα, η οποία παρά την αντίθεση της ελληνικής εκκλησίας, πρόκειται να ψηφίσει τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες υποστηρίζουν την προτεινόμενη μεταρρύθμιση και το ζήτημα δεν έχει προκαλέσει μεγάλους διχασμούς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το νομοσχέδιο-ορόσημο, όπως λέει το Associated Press, που συνέταξε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζεται από τέσσερα αριστερά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ.