Να σημειωθεί ότι εξαιτίας της «κρίσης των κατασκοπευτικών αερόστατων» ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ματαίωσε την προγραμματισμένη το περασμένο Σαββατοκύριακο επίσκεψή του στο Πεκίνο, καταγγέλλοντας την «ανεύθυνη» κινεζική συμπεριφορά.
Αρκούσε ένας πύραυλος AIM-9X Sidewinder, που εκτοξεύτηκε από αμερικανικό μαχητικό F-22, για να καταρριφθεί έξι μίλια ανοιχτά των αμερικανικών ακτών στον Ατλαντικό, λίγο πριν από τις 3 μ.μ. του Σαββάτου ώρα Ανατολικής Ακτής (10 μ.μ. ώρα Ελλάδος) το κινεζικό μπαλόνι που διέσχισε μέσα σε τέσσερα 24ωρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, πετώντας με τη βοήθεια συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης σε ύψος 24-37 χιλιομέτρων πάνω από σιλό διηπειρωτικών πυραύλων στη Μοντάνα και από άλλες ευαίσθητες εγκαταστάσεις. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου διαβεβαίωσαν ότι τα συντρίμμια του θα περισυλλέγουν πολύ εύκολα από δύτες και σκάφη του πολεμικού ναυτικού λόγω του μικρού βάθους του βυθού (μόλις 14 μέτρα), προκειμένου ο αμερικανικός στρατός να «αποκρυπτογραφήσει» τα συστήματά του.
Εντολή κατάρριψης
Ύστερα από συσκέψεις στο Πεντάγωνο, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δώσει εντολή για την κατάρριψη του ιπτάμενου κινεζικού εισβολέα από την Τετάρτη, πλην όμως οι επιτελείς αποφάσισαν να το αφήσουν να φτάσει πρώτα πάνω από τη θάλασσα για να μη διακινδυνεύσουν θύματα ή ζημιές στο έδαφος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τους πιλότους που κατέρριψαν επιτυχώς το κινεζικό μπαλόνι, ενώ αξιωματούχοι του Πενταγώνου υπογράμμισαν ότι θα έχουν «τη σπάνια ευκαιρία να εξετάσουν ευαίσθητο κινεζικό εξοπλισμό παρακολούθησης». Σημείωσαν επίσης ότι οι ΗΠΑ είχαν λάβει μέτρα για να συλλέξουν δεδομένα από το αερόστατο ενόσω πραγματοποιούσε την πτήση του σε όλη τη χώρα.
Οσο για την κινεζική πλευρά, στη λογική τού «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», αντέδρασε με οργή στην κατάρριψη ενός «μη επανδρωμένου, πολιτικού ιπτάμενου αντικειμένου, κατά παράβαση της διεθνούς πρακτικής». Λίγες ώρες μετά τη δήλωση Μπάιντεν, το κινεζικό YΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι είχε ενημερώσει επανειλημμένα τους Αμερικανούς πως το «μετεωρολογικό μπαλόνι» μπήκε «από ατύχημα» στον αμερικανικό εναέριο χώρο και δεν ήταν κατασκοπευτικό.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Το Πεκίνο κατηγόρησε μάλιστα ορισμένους πολιτικούς και ΜΜΕ των ΗΠΑ ότι πήραν αφορμή από το περιστατικό για να εξαπολύσουν εκστρατεία συκοφάντησης της Κίνας. Η Ταϊβάν εξάλλου, που αποτελεί προνομιακό στόχο της Κίνας, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην ανεχθεί την παραβίαση της κυριαρχίας άλλων χωρών από την πλευρά του Κινεζικού Κ.Κ.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το κινεζικό μπαλόνι εισήλθε στον αμερικανικό εναέριο χώρο στις 28 Ιανουαρίου στις Αλεούτιες Νήσους του Βερίγγειου Πορθμού, προτού περάσει τρεις μέρες αργότερα στον εναέριο χώρο του Καναδά και ξαναμπεί στον αμερικανικό ουρανό στις 31 Ιανουαρίου.
Στο μεταξύ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ένα δεύτερο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εθεάθη πάνω από την Κόστα Ρίκα και τη Βενεζουέλα, ενώ η πολεμική αεροπορία της Κολομβίας τόνισε ότι το αντικείμενο εντοπίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου σε ύψος 55.000 ποδών (πάνω από τη ζώνη αεροπορικών πτήσεων) προτού εγκαταλείψει τον εθνικό εναέριο χώρο της Μπογκοτά. Γι’ αυτό οι Κινέζοι δεν έκαναν κανένα σχόλιο.
Ειδήσεις σήμερα
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέο έκτακτο δελτίο – Ποιες περιοχές θα σαρώσει μέχρι την Τρίτη ο χιονιάς