Το πλήγμα είναι ιδιαίτερα βαρύ για το καθεστώς Πούτιν και αποδεικνύει τα τεράστια κενά ασφάλειας στη ρωσική πρωτεύουσα, αφού ο αντιστράτηγος Κιρίλοφ ήταν επί επτά συναπτά έτη ο επικεφαλής των δυνάμεων πυρηνικής, βιολογικής, ραδιολογικής και χημικής προστασίας των ενόπλων δυνάμεων και επιπλέον προσωπικός φίλος του Πούτιν, του υπουργού Αμυνας Αντρέι Μπελούσοφ, του πρώην υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, αλλά και του επί σχεδόν δώδεκα χρόνια αρχηγού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Βαλέρι Γκεράσιμοφ.
Διεθνείς κυρώσεις
Εχασε τη ζωή του καθώς έφευγε για το γραφείο του, ενώ κατά την έκρηξη σκοτώθηκε και ο αντισυνταγματάρχης υπασπιστής του. Ο 54χρονος Κιρίλοφ ήταν υπό καθεστώς διεθνών κυρώσεων από πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Γαλλίας και του Καναδά, για τις φονικές ενέργειές του στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά και προ ετών για τις επιθέσεις με χημικά αέρια στη Συρία (στην περιοχή Χαν Σεΐγκουν του Ιντλίμπ).
Προ δύο ημερών, η SBU άνοιξε ποινική έρευνα εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι κατευθύνει τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων στις επιχειρήσεις σε Ντόνετσκ και Ζαπορίζια. Το Κίεβο και ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ, περιέγραψαν τον Κιρίλοφ ως «εγκληματία πολέμου» και το χτύπημα ως έναν «απολύτως νόμιμο στόχο». Πληροφορίες του υπογράφοντα από το Κίεβο φέρουν τον Κιρίλοφ ως άμεσα υπεύθυνο για περισσότερες από 4.800 περιπτώσεις δηλητηρίασης Ουκρανών στρατιωτικών σε διάφορα πεδία μαχών (όπως σε Μπαχμούτ, Ποκρόφσκ, Αβντίφκα κ.ά.).
Τον περασμένο Μάιο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είχε καταγράψει τη χρήση χλωροπικρίνης, ενός δηλητηριώδους τοξικού ασφυξιογόνου αερίου που προκαλεί σοβαρές βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα, εναντίον των ουκρανικών στρατευμάτων. Η χλωροπικρίνη παρασκευάστηκε το 1848 από Σκωτσέζο χημικό και αναπτύχθηκε για πρώτη φορά κατά τον Α′ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Γερμανούς με την κωδική ονομασία KLOP. Η Μόσχα αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα στην Ουκρανία και, με τη σειρά της, κατηγόρησε εκείνη το Κίεβο για χρήση τοξικών παραγόντων στη μάχη. Η χλωροπικρίνη προκαλεί εμετό, δάκρυα, πολύωρο ερεθισμό των ματιών και δύσπνοια.
Βαρύ παρελθόν
Οι ρωσικές RKhBZ είναι οι ειδικές δυνάμεις που υπάγονταν στον Κιρίλοφ και επιχειρούν υπό συνθήκες ραδιενεργής, χημικής και βιολογικής μόλυνσης. Επίσης, ο Κιρίλοφ συμμετείχε στη δημιουργία και την υιοθέτηση του βαρέως φλογοβόλου συστήματος TOS-2 Tosochka από τον ρωσικό στρατό, καθώς και στη μάχη κατά της πανδημίας Covid-19. Ηταν απόφοιτος της Ανώτατης Στρατιωτικής Σχολής Διοίκησης Χημικής και Βιολογικής Αμυνας «Κοστρόμα», είχε διοριστεί επικεφαλής των RKhBZ τον Απρίλιο του 2017, υπηρέτησε στη Διεύθυνση των Σωμάτων Ακτινοβολίας, Χημικής και Βιολογικής Αμυνας, ενώ κατά το παρελθόν είχε επισκεφθεί τη Συρία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Ο Κιρίλοφ, ο οποίος ανέλαβε την τρέχουσα θέση του στις αρχές του 2017, ήταν μία από τις πιο υψηλές στρατιωτικές προσωπικότητες που του απηύθυναν αυτές τις κατηγορίες. Εκανε πολυάριθμες ενημερώσεις και εμφανίζονταν μαζικά σε ΜΜΕ, προκειμένου να κατηγορήσει τον ουκρανικό στρατό ότι χρησιμοποιεί τοξικούς παράγοντες. Η βόμβα που χρησιμοποιήθηκε στη χθεσινή επίθεση πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως, σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας υπό την προεδρία Πούτιν και πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, περιέγραψε την επίθεση ως προσπάθεια του Κιέβου να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από τις στρατιωτικές αποτυχίες στο μέτωπο του Ντόνετσκ.
Πλήθος επιθέσεων
Από την εισβολή της Ρωσίας, πολλές εξέχουσες προσωπικότητες έχουν σκοτωθεί σε στοχευμένες επιθέσεις που πιστεύεται ότι έγιναν από την Ουκρανία. Η Ντάρια Ντούγκινα, δημοσιογράφος σε ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια και κόρη του ακροδεξιού-εθνικιστή ιδεολόγου Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο οποίος συνδέεται με το Κρεμλίνο, έχασε τη ζωή της σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το 2022 (εκτιμάται ότι είχε στόχο τον πατέρα της). Ακόμη, ο Βλαντ Τατάρσκι, ένας δημοφιλής στρατιωτικός blogger, σκοτώθηκε τον Απρίλιο του 2023, όταν ένα αγαλματίδιο το οποίο του δόθηκε σε ένα πάρτι στην Αγία Πετρούπολη εξερράγη.
Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2023, ο Ιλια Κίβα, πρώην Ουκρανός βουλευτής, υποστηρικτής του Πούτιν, ο οποίος κατέφυγε στη Ρωσία, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε προάστιο της Μόσχας. Τέλος, στις 9 Δεκεμβρίου, ένας εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε κάτω από ένα αυτοκίνητο στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ουκρανική πόλη Ντόνετσκ, με στόχο τον Σεργκέι Γεβσιούκοφ, πρώην επικεφαλής της φυλακής Olenivka, στην οποία δεκάδες Ουκρανοί αιχμάλωτοι βασανίστηκαν και πέθαναν σε επίθεση με πυραύλους τον Ιούλιο του 2022.