Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα τιτλοφορεί το άρθρο της καταγγέλλοντας: «Μιλάνε για κληρονομιά, και διαπράττουν δολοφονία».
Το δημοσίευμα αναφέρει:
«Συνεχίζονται ασταμάτητα τα σκάνδαλα στην Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί. Ο ισχυρισμός ότι κομμάτια αφαιρέθηκαν από την ιστορική θύρα και “φαγώθηκαν” στην 1.500 ετών Αγία Σοφία παραμένει στην ημερήσια διάταξη. Τώρα υποστηρίζεται ότι οι επισκέπτες ξύνουν τους τοίχους και βάζουν τα τρίμματα σε σακούλες».
Η αρθρογράφος συνομιλεί με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης (STD) Σερίφ Γιασάρ, ο οποίος μοιράστηκε βίντεο στο λογαριασμό του με τις νέες καταστροφές που παρατηρήθηκαν στην Αγιά Σοφιά.
Το βίντεο δείχνει ότι στη στήλη στήριξης υπάρχουν graffiti με ονόματα και σχήματα (π.χ. καρδιές) που έχουν χαραχτεί με αιχμηρό αντικείμενο, σε εσωτερικό χώρο.
«Δεν υπάρχει χειρότερο ρεζίλι από αυτό το θέαμα», λέει ο Γιασάρ, επικρίνοντας τους υπευθύνους για την έλλειψη μέτρων προφύλαξης και κάνοντας λόγο για «δολοφονία» πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Πριν από ενάμιση μήνα περίπου η καταστροφή της πύλης βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη. Περιμέναμε να ληφθούν μέτρα, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια. Αρχίσαμε να περιοδεύουμε το χώρο και αρχίσαμε να βλέπουμε νέες καταστροφές. Ένας επισκέπτης με μια τσάντα μαζεύει κομμάτια από τον τοίχο. Η στήλη που στηρίζει την Αγία Σοφία είναι γεμάτη με εκατοντάδες επιγραφές. Οι επισκέπτες έγραψαν τα ονόματά τους στους τοίχους, ζωγράφισαν καρδιές», περιγράφει.
Bugün başka bir rezaletle karşılaştım akşamüzeri Ayasofya’da. Her gittiğimde yeni bir skandal. Şuraya bak onlarca yazı yazılmış Ayasofya’yı taşıyan mimari öğenin içine, tek bir kişi görüp uyarmamış mı? @TC_istanbul @TCKulturTurizm @iktm34 @MehmetNuriErsoy @SanatTarihiSTD pic.twitter.com/frctgJzciG
— Şerif Yaşar (@ArtHistorianSTD) May 24, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ22/11/2024|17:38Έλεν Ντε Τζένερις: Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνιση της - Έγινε μελαχρινή! [βίντεο]
Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, υπήρχε Επιστημονικό Συμβούλιο που είχε αποφασίσει ότι το κτίσμα είναι πολύ παλιά κατασκευή κι ότι πρέπει να την επισκέπτονται ομάδες μέχρι 20 ατόμων το πολύ, αφού ακόμα και η υγρασία από τις ανθρώπινες αναπνοές συνιστά κίνδυνο για το κτήριο. Ωστόσο, τη σήμερον ημέρα η Αγιά Σοφιά δέχεται χιλιάδες επισκέπτες ταυτόχρονα, και σε καθημερινή βάση.
Ο Γιασάρ επισημαίνει ότι η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων ισχυρίστηκε ότι η Αγία Σοφία προστατευόταν από 154 κάμερες ασφαλείας, με 68 φύλακες και τουριστική αστυνομία – και, παρόλα αυτά, έχει περιέλθει σε αυτή την κατάσταση.
Παλαιότερα, όσο ήταν μουσείο, το προσωπικό ασφαλείας ήταν πλήρως καταρτισμένο, ενημερωμένο και συνειδητοποιημένο, αναφέρει.
Ο Γιασάρ δηλώνει ότι λαμβάνει καθημερινά παράπονα για κακομεταχείριση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς σε πολλές πόλεις: «Για παράδειγμα, υπάρχει το παλιό Τζαμί Ισκεντερπασά, ακόμη και στο Σουλεϊμανίγιε, στην καρδιά του Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη. Τώρα, το σχολείο ενός θρησκευτικού ιδρύματος υψώνεται πάνω από την ιστορική αυλή και την ιστορική περιοχή αυτού του τζαμιού. Δεν υπάρχει πολιτική προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Κάνουμε τόσες καταγγελίες, υποβάλλουμε αιτήματα, καθημερινά αποκαλύπτονται σκάνδαλα, αλλά δεν γίνεται τίποτα. Γι’ αυτό τα σκάνδαλα συνεχίζονται».
Ειδήσεις σήμερα
Στη Νορβηγία εντοπίστηκε ο 6χρονος Ράινερ – Τι αναφέρουν οι πληροφορίες
Big Brother: Αυτός είναι ο παίκτης που φέρεται να διέπραξε το βιασμό στη Ρόδο