Κατά τη δεύτερη διμερή συνάντησή τους μέσα σε δύο μήνες, έπειτα από την επίσκεψη Χριστοδουλίδη στο Λονδίνο, όπως πρόσθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος επαναβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε, όπως τόνισε, κατά τον δεύτερο γύρο του στρατηγικού διαλόγου που θα λάβει χώρα στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, να δοθεί έμφαση στις προσπάθειες ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα στη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η ασφάλεια, η άμυνα, οι επενδύσεις, η ενέργεια, η εκπαίδευση και η Υγεία.
Το Κυπριακό
Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης στάθηκε στη θέση Στάρμερ ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για επίλυση του ζητήματος εκτός του συμφωνημένου πλαισίου. «Είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η θέση από πλευράς Βρετανίας, λόγω του ρόλου που διαδραματίζει στο Κυπριακό, αλλά και η ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος, ο οποίος ενημέρωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό για τη συνάντηση που είχε τον περασμένο Οκτώβριο με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, και τις διεργασίες για την επικείμενη διευρυμένη συνάντηση που θα συγκληθεί, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Βρετανίας ως εγγυήτριας χώρας και μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στην ατζέντα των χθεσινών συνομιλιών ήταν επίσης οι εξελίξεις στη Συρία και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε ο ανθρωπιστικός ρόλος που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και της απομάκρυνσης πολιτών από εμπόλεμες ζώνες. «Η Βρετανία αναγνωρίζει τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή, διατηρώντας άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Λος Άντζελες: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια που οδήγησαν στον πύρινο εφιάλτη
Σχετικά με τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης-Βρετανίας, η Λευκωσία βλέπει μια νέα προσέγγιση από πλευράς Λονδίνου και έχοντας την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026 η Κύπρος θα έχει ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για ζητήματα που προκύπτουν μετά το Brexit, όπως τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.
Στην επίσημη ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ για την επίσκεψη Στάρμερ στην Κύπρο, όπως και στον βρετανικό Τύπο, δόθηκε έμφαση στη διμερή συνεργασία για το κλείσιμο των διαδρόμων ροής παράνομου ρωσικού χρήματος στην Ευρώπη. Σε γενικότερο επίπεδο αντεγκληματικής συνεργασίας, πάντως, η Βρετανία και η Κύπρος ενισχύουν τη συνεργασία τους και στις προσπάθειες για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ανταλλάσσοντας πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς κατόχους περιουσιακών στοιχείων, ώστε να καταπολεμηθεί το ξέπλυμα χρήματος. Ειπώθηκε, μάλιστα, ότι από το νέο έτος Βρετανοί ειδικοί της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος θα αρχίσουν να εκπαιδεύουν άνδρες των αρχών επιβολής του νόμου στην Κύπρο αναφορικά με το οικονομικό έγκλημα.
Υποστήριξη
Κατά τη χθεσινή συνάντηση Στάρμερ- Χριστοδουλίδη συμφωνήθηκε το Λονδίνο να υποστηρίξει τη Λευκωσία στη σύσταση μιας νέας Εθνικής Μονάδας Επιβολής Κυρώσεων. Μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών και βρετανικών αρχών στόχος είναι να παρεμποδιστεί η ροή παράνομων ρωσικών κεφαλαίων, «ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν και να προστατευθεί η παγκόσμια σταθερότητα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, που συμπληρώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη «παγώσει» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,5 δισ. λιρών έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός 4 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Κρήτης
Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας – Σε ποιες περιοχές θα περιμένουν βροχές και ισχυρούς ανέμους;
Συντάξεις: Πώς θα πάρετε μεγαλύτερη σύνταξη με αίτηση το 2025 [πίνακες και μυστικά]