Στην ομιλία του για την επέτειο αυτή ο Ερντογάν προανήγγειλε ότι ο σημαντικότερος στόχος της χώρας του για τα επόμενα χρόνια θα είναι η τροποποίηση του Συντάγματος. «Η Δημοκρατία της Τουρκίας, την οποία κηρύξαμε στις 29 Οκτωβρίου 1923 συμπληρώνει σήμερα έναν αιώνα και ανοίγει πανιά για τον δεύτερο αιώνα της, τον οποίο αποκαλούμε Αιώνα της Τουρκίας», πρόσθεσε.
Όπως επιθυμούσε ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, ο Κεμάλ Ατατούρκ, η χώρα του σήμερα λειτουργεί ως φύλακας για τους εγκαταλελειμμένους σε αυτήν την περιοχή και στον κόσμο, πρόσθεσε. Η Τουρκία «σπεύδει σε βοήθεια όσων έχουν ανάγκη, από τον Καύκασο μέχρι την Ασία, από το Τουρκεστάν μέχρι την Παλαιστίνη», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία διατηρεί σθεναρή στάση υπέρ της Παλαιστίνης και της Γάζας. Τόνισε ότι «καμία ιμπεριαλιστική δύναμη» δεν θα καταφέρει να εμποδίσει την Τουρκία να γίνει μια «ευτυχισμένη, επιτυχημένη και νικηφόρα χώρα».
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης σε μια νέα συμφωνία με την Ισπανία για την αγορά ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου, μιας αναβαθμισμένης έκδοσης του TCG Anadolu.
Νωρίτερα την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στο Ισραήλ, κάνοντας λόγο για ανικανότητα και συκοφαντία Ισραηλινών αξιωματούχων, μετά την απόσυρση των Ισραηλινών διπλωματών ως συνέπεια των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν υπέρ της Χαμάς.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις συκοφαντίες και τους αβάσιμους ισχυρισμούς ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων. Δεν θα έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων, οι οποίοι δεν μπορούν καν να ανεχθούν την αλήθεια και τα γεγονότα, να αλλάξουν την ατζέντα με διαστρεβλώσεις και συκοφαντίες, με την ελπίδα να καλύψουν τη βάναυση σφαγή με στόχο Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα.
Το γεγονός ότι οι Αρχές αυτές, οι οποίες διαπράττουν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ενώπιον ολόκληρου του κόσμου, αλλά δεν μπορούν καν να ανεχτούν την κριτική και την καταδίκη, στοχοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Α.Ε. κ. Αντόνιο Γκουτέρες, και τον πρόεδρό μας, Α.Ε. κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί σαφή ένδειξη της ανικανότητάς τους.
Απορρίπτουμε τις αβάσιμες κατηγορίες περί αντισημιτισμού, καθώς και τις συκοφαντίες και τις προσβολές κατά του προέδρου μας και της χώρας μας.
Είναι γνωστό σε όλους ότι, η Ιστορία της Τουρκίας σε αυτό το θέμα είναι καθαρή – σε αντίθεση με πολλές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ άνευ όρων σήμερα.
Είναι μια αλήθεια που αναγνωρίζεται από όλους τους ιστορικούς ότι η Τουρκική Δημοκρατία υπήρξε ένα ασφαλές καταφύγιο ανά την Ιστορία για όλους όσοι καταπιέζονταν, συμπεριλαμβανομένων των Εβραίων. Καλούμε επειγόντως τις ισραηλινές αρχές να εισακούσουν τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη, προκειμένου να τερματιστεί αυτή η βαρβαρότητα που στοχεύει στην πλήρη καταστροφή του λαού της Γάζας».